Jump to content

19. Подаръците


Recommended Posts

19. ПОДАРЪЦИТЕ

- Търговията, доставките са такова нещо - човек печели и губи. То не е като да си чиновник, знаеш си заплатата. Но Бог е добър, все ще се намери начин да поправи грешката - поне да не загубя! - И му смигна по стар навик.

Пак получи упорито мълчание и намусено лице. На гърлото му, като че застана топка! Изкашля се, но не можа да я изкашля, поправи си връзката, намести се в креслото уж по-удобно...

И въпреки всичко, чувствуваше едно неудобство! Имаше нещо в него или около него, което не беше в ред, смущаваше го, пречеше му! Това беше дръзкото държане на партньора му. Затова може би си помисли: „Както обикновено правят - иска да лапне лъвския пай!” - И премина към нова атака: „Господин полковник, донесъл съм от Германия два еднакви подаръка - за моята и Вашата жена. Да измислим, как по-интересно да ги сюрпризираме?”*

[*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 115-224 - статии от вестник „Ратник на свободата” от 1930 г.]

Обаче Христов, като че не разбираше езика, на който му говореше! Доставчикът беше още повече смутен, и все пак продължи: „Да уговорим, кога ще се съберем у нас с жените да си похапнем, попийнем и повеселим. Това ще ни остане от живота!”

И сега нито дума! - „Това е вече безобразие!” - помисли си доставчикът. - „Такъв чудак не съм виждал и срещал! - Не, това е тактиката на човек врял и кипял в доставките - майстор е да ме изнуди!” - И за утешение си помисли: „Х-е-е, ще се предадеш и ти, виждам те, много си хитър, искаш скъпо да се продадеш! И все пак ще те купя! Колко полковници, генерали и министри съм купил досега!” - И смени тактиката:

- Господин полковник, аз зная, че Вие сте човек на науката, че четете наша и чужда литература, че пишете статии и книги. Във военните списания излизате с Ваши материали, под псевдонима „Маглуар”, а в другите списания псевдонимът Ви е „Холера ностра”. Зная също, че сте активен борец против „офицерската лига”. Знаете ли колко много неща зная за Вас? Често и приятно Ви обезпокоява, отнема Ви скъпото време министър-председателят Александър Стамболийски. Аз дори зная какво си говорите... Съветвам Ви да вземете поста министър на войната.

А Христов си помисли: „Готови сте и министър да ме направите, само да освободя мястото, да отворя широко вратите на гешефтите! Ах, тези доставки колко са тлъсти и апетитни!...”

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...