Jump to content

36. Астрологична находка за офицера


Recommended Posts

36. АСТРОЛОГИЧНА НАХОДКА ЗА ОФИЦЕРА

- Той пак ще дойде, и тогава ще го наблюдаваме и ще ги потърсим - каза евреинът и се обърна пак към красивото момиче, което гледайки офицера му каза:

- Какво ще кажете, интересна астрологическа находка, а?

И зачака да чуе мнението му, защото евреинът беше и голям астролог. Той не му отговори, защото тъкмо в този момент беше го навестила мисълта, че Христов може да му отнеме момичето. Веднага си затвори очите и прогони тази мисъл, защото ако я оставеше продължително в съзнанието си, щеше със собствените си сили да я подхрани и осъществи. Той разбираше законите на човешката душа и съзнание, и доста умело ги използваше. Не само това, но той се противопостави на тази опасна за него мисъл и със съответни дихателни упражнения, които почна да прави, стана активен, започна да му изпраща мисли, че това което мисли, в никакъв случай няма да стане... По този начин се опитваше да спре в самото начало, още в мислите си бъдещите си противоречия, страдания и ревности. После си отвори очите и неохотно отговори на момичето:

- Безсъмнено, добра астрологическа находка е.*

[*Виж „Изгревът”, т. 31, с. 727-733.]

- Да му поискам ли данните за хороскоп - мислиш ли, че ще ми ги даде?

Евреинът я загледа продължително в очите и си мислеше: „Ето, тя вече почна да чувствува магнетизма му!... Данни за хороскоп е само параван, предлог желание да направи връзка.” Но той умееше да се владее! Знаеше, че ако прояви и най-малката ревност или противодействие, само ще подсили влечението й, ще я тласне към него, затова уж безразлично каза:

- Опитай, ти си Венера, а той Сатурн и Марс в най-висока ситуация. Ще стане мек като памук - той има рицарски качества...

Един полуинтелигентен младеж зачу този разговор, и запротестира:

- Съвсем не съм съгласен с Вас любезни братко, че имал рицарски качества! Той никакъв рицар не е, направо е простак! Чуйте го, чуйте го какви глупости бръщолеви! Затова не трябва да се занимаваме повече с него - с нашите мисли, ние подхранваме неговите сили! Затова трябва да престане да съществува за нас, нека всички си насочим погледите, слуха и мислите само към Учителя и повече с него да не се занимаваме! Така ще го респектираме и той ще млъкне - каза и си насочи погледа и цялото внимание към Учителя.

- Да любезни братко - с мек и приятен глас му отговори момичето, и аз съм напълно съгласна с тебе, но Учителят казва: „Всеки човек, когото срещнете или идва тук, да ви бъде предметно обучение.” Инък, трябва да отидем в света да търсим този рядък екземпляр и да го проучваме. Нали ще бъде престъпление да го пропуснем, дошел на крака? Това е милост Божия, че ни е дошъл и ни се предлага да го изучаваме. Нека да се проявява както иска, все едно е, че се върти и ни дава възможност да виждаме различни страни на неговото съзнание, на неговия характер.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...