Jump to content

37. Провокацията срещу офицера


Recommended Posts

37. ПРОВОКАЦИЯТА СРЕЩУ ОФИЦЕРА

Подполковникът млъкна. Учителят заговори. Отново настана тишина в двора, всички заслушаха внимателно - разбира се, не за дълго.

Подполковникът отново започна да апострофира. Пак се зашушука. Работникът от фабриката, който стана причина да дойде днес подполковникът, гледаше с укор младежите от групата. По негово мнение те бяха прекалили, затова тихо и мълком се приближи до тях и им заговори:

- Братя, дръжте се добре, не го провокирайте! Ще го предизвикате, ще извади пистолета си и ще почне да ви стреля, няма да му мигне окото!

- Защо да го слушаме? Всичко това ние сме го слушали и го знаем! Можем дори да му покажем, откъде го е взел - всичко е купено от битпазар! Той трябва да разбере, че не искаме да го слушаме - искаме да слушаме Учителя:

- Вместо да го защитаваш, по-добре ще направиш да отидеш и му кажеш да си отива - възрази един висок, симпатичен мъж, но беше прекъснат от друг:

- Сериозно ли казваш, че стреля, от къде знаеш това? - И всички почнаха да се смеят.

- Как откъде - началник ми е! Ако първи път не улучи или пистолета направи засечка, вади втори пистолет!

- Той цяла оръжейна носи! Колко души до сега е застрелял? - запита един брат със заекване.

- На тебе брат, не току така ти е вързан езика! по-добре е да мълчиш, да си поправиш грешката заради която са ти вързали езика - му отговори работникът злъчно - защото може да ти дойде някой куршум като гръм от ясно небе.

- Лош стрелец е! - подметна евреинът.

- Аз Ви повтарям, погледнете сериозно на въпроса. Вие поне сте интелигентен, учен човек. Той не се шегува! Всички във фабриката го познаваме - щом повиши глас, преди да е позеленял, оставяме всичко и бягаме!

- Защо не се оплачете, как може така? - запита евреинът загрижен.

- А знаете ли инък, колко справедлив и добър е? Иска да ни направи като англииските работници-да работим без надзор, да изпипваме до най-голямо съвършенство работата си, да сме честни, работливи... и никаква лъжа, никаква измама не търпи! За правдата и истината умира, а за лъжата човек убива.

- Интересна правда - особен специалитет - възрази пак евреинът, но вече сериозно и още по-внимателно загледа подполковника!

- Въпреки дефектите му, всички във фабриката го обичаме! Той от никого не се страхува! И генерал и министър, ако и цар да дойде, с всички се държи достойно, безстрашно! Няма да му трепне окото и тях да изобличи! Държи страната на работниците, и в никой случай не позволява да бъдат ощетени! Стамболийски му е приятел. Често идва във фабриката и осъмват в разговори. Носят се слухове, че го канили за министър на войната. - Красивото момиче, с втренчени очи гледаше и слушаше!

- Много е млад за министър! - намеси се то.

- Знаете ли колко е умен?! И репарационните комисии*, които идват във фабриката, се възхищават от него! Той разговаря с тях направо на френски и английски, и то много добре! Това ни казват преводачите, защото никога не ги използвал. [*Виж „Изгревът”, т. 21, с. 9; т. 31, с. 731]

Подполковникът продължаваше да се пени!

В интелектуалната групичка си взеха бележка от предупреждението на работника, и станаха по-сериозни.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...