Jump to content

46. Хулата срещу Духа Святий не се прощава „во веки веков”


Recommended Posts

46. ХУЛАТА СРЕЩУ ДУХА СВЯТИИ НЕ СЕ ПРОЩАВА

„ВО ВЕКИ ВЕКОВ”

Братята и сестрите се бяха наредили на дълга редица, да целуват ръка на Учителя.

Пръв Му целуна ръка работникът от фабриката, и нещо каза на Учителя. Учителят му отговори кратко, той Му се усмихна, лицето му цяло засия! С бодри крачки и изправена глава, се отдалечи.

Учителят каза нещо и на един друг брат, който Му целуна ръка. Той веднага отиде при Христов:

- Господин офицер, Учителят Ви кани на топло в стаята си.

- Не, тъкмо за Учителя ви съм дошъл, а не за топлата му стая! Трябва да се обясним с него! Как може да говори такива глупости, това е възмутително! Властта трябва да се намеси, обществото да си каже думата. Но мисля, че няма да стане нужда - аз още сега ще се справя с него. Кажи му, че не ми е студено, не се подкупвам!

- Любезни братко - започна брата - не говорете така.

- Братко ли, кой ви дава право да ме наричате „братко”? Аз, офицерът от българската армия, на родния си брат, когато съм в униформа, не позволявам да ме нарича брат или на име!

- Не ми се сърдете, брат, извинете ме и Учителя извинете! Той ни учи да бъдем възпитани, да имаме добра обхода, но ние сме виновни, трудно приемаме. Не говорете и не мислете нищо лошо за Учителя, защото Той е свят! Всеки, който е говорил или мислил за Него нещо лошо, непременно му се е случвало нещастие! Това, което Вие днес направихте - обидихте Духа Святи*, тази грешка можете само със смъртта си да изкупите! Повече не добавяйте. Срещу Бога не ритайте!

[*Святият Дух - виж „Изгревът”, т. 31, с. 623-626.]

- Вече до гуша ми дойде от вашите проповеди - банални и вечни сравнения! Разберете, няма Бог! Ще го ругая, ще го псувам!... Само, за да види_е, че нищо лошо няма да ми се случи. Аз в Одрин в джамията съм... След малко, когато ме приеме, тъкмо на вашия Учител ще му се случи нещастие, макар по цели дни да се моли! Тогава и вие - заблудените, хипнотизираните, ще бъдете свободни!

- Вие поне сте офицер, бъдете разумен. Тук са идвали и попове и владици, и други военни и какви ли не. Много е говорено и писано, но всички си навлякоха само нещастия! Знаете ли какво значи човек да предизвика Бога, да говори лошо за свят човек?

- Хайде, махай се от главата ми, празни дърдорко, не плачи на чуждо гробище!

- Плача, защото сме братя, и Вашата болка е и моя болка! В един по-възвишен свят ние сме едно, като пръстите на ръката...

- Вие пак си знаете своето: „брат, та брат”! - Христов се обърна и се отдалечи.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...