Jump to content

47. Разговорите на посетителите с Учителя Дънов


Recommended Posts

47. РАЗГОВОРИТЕ НА ПОСЕТИТЕЛИТЕ С УЧИТЕЛЯ ДЪНОВ

Едни от слушателите веднага си отидоха, а други останаха. Те влязоха в сутерена, където се приготвяше братски обяд. Там гореше грамадна готварска печка, а в съседната стая бяха наредени маси и столове.

Подполковникът разхождайки се, надникна в коридорчето на етажа и се изненада! — Там беше претъпкано с мъже и жени, но вече много по-възрастни от тези, които бяха на двора! От там бяха слушали беседата. Той ги гледаше и си мислеше: „Ако на такива глупости са дошли толкова много хора и при това на този студ, колко повече биха дошли, ако аз им изнеса сказка на някоя литературна или философска тема, ако им прочета или направя разбор на някой класик!” - И забеляза, че Учителят го гледа.

- Аз няма да Ви целуна ръка! - заяви дръзко офицера.

- Не е задължително, но друго исках да Ви кажа - влезте на топло. Извинете, Вас последен ще приема. - Христов даде да се разбере, че е съгласен и продължи да се разхожда. И когато отново мина покрай прозореца, Учителят отново го покани:

- Влезте вътре на топло.

- Не желая да се смесвам с тълпата!

- Влезте в моята стая, там няма никой, сам ще бъдете докато дойда аз.

- Не!

И продължи да се разхожда и обмисля плана на предстоящия му разговор.

В коридорчето пред кабинета на Учителя бяха се насъбрали младежите от кръжока, наблюдаваха през прозореца офицера, като продължаваха коментариите от двора и с нетърпение очакваха разговора му с Учителя.*

[*Виж „Изгревът’) т. 12, снимки № 14, 15.)

Оставаше необяснено защо Учителят, Който не обичаше да повтаря и още по-малко да потретя, покани още веднъж офицера да влезе в стаята Му!

- Студено Ви е, от това Ви боли корема и раната! Няма смисъл да стоите на студа, може да се явят усложнения!

- Разберете веднъж завинаги, че не искам да се грижите повече за мен!

И тъкмо да заяви гордо както му бе присъщо, че не му е студено, сети се, че беше си разтъркал ръцете, затова замълча. Но в себе си почна да прави разбор на Учителевите думи: „Краката Ви са студени...” - Позна! И едно дете може да познае, да направи едно такова предсказание! Всеки, който стои два часа на студа и целия ще замръзне! - Знае, че имам рана и точно, че е на корема ми! - И затърси с поглед в навалицата работника от фабриката. - „Хитрецът, аз го видях, когато му каза, но че ме боли, това само аз зная!” - Замисли се! И отгатна: - „Да, ясно ми е! Много естествено, щом е рана ще боли както всяка рана, особено от студа. Ето какви са машинациите на този „ясновидец”! Разбрах! Ясно ми е! И над всичко това, ще ми се пише доброжелател - съжалява ме! Разбирам ги аз тези - иска да ме подкупи и подкара, и вкара в стадото си! Само тълпата, стадото, хората от стадото могат да бъдат съжалявани, но не и аз!... Аз не съм тълпа, не мога да се смесвам или приобщавам, да се наредя с всички около печката! Никога!” - Така си мислеше, и продължаваше да се разхожда.

Като че ли някой друг, който невидимо присъствуваше на тези му мисли, веднага се зае да го опровергае, да направи всичко, което не искаше и цял живот да го прави.

Когато всички Му целунаха ръка, Учителят Се прибра в стаята си.

Много външни хора, които бяха в сутерена на топло, почнаха да отиват при Него да Му искат съвети, разрешение на противоречия, лек за болестите си или да Му разкриват душата си. Когато и те се изредиха, Учителят излезе на стълбата и направи знак на Христов да влезе.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...