Jump to content

50. Мойте знания и сила не са взети от тия книги


Recommended Posts

50. МОИТЕ ЗНАНИЯ И СИЛА, НЕ СА ВЗЕТИ ОТ ТИЯ КНИГИ

Веднага стана, съблече шинела си и отиде при окачалката, която беше до един от библиотечните шкафове. Но тук му се сервира друга изненада! От стъклата се виждаха красивите гърбове с надписи на добре подредените книги, а той много обичаше да разглежда книги. С един съблечен ръкав на шинела си, той се загледа в книгите.

- Тук е английската енциклопедия - на кого е? - запита изненадан и изгледа Учителя, като че ли до сега не беше Го виждал. Отново си върна погледа на книгите и зачете по гърбовете им: Хобс, Мах, Юм, Лок, Дикенс...

- И всичко на английски! На кого са тези книги?

- Мои - отвърна тихо и кротко Учителят на английски.

Офицерът отново Го загледа. Ядоса се на себе си! Как можеше тъкмо той да не знае и да пита? И то един старец!...

Пак срещна погледа на Учителя, и потъна в неговите дълбини като в океански бездни! Помисли, чу или направо с душата си разбра: „Много, много неща не знаеш, и не можеш да ги знаеш! Това, което видя и ти направи такова силно впечатление е нищо, в сравнение с това, което е в действителност! Още много неща ще видиш! - Едни от тях ще разбереш, а други не. Мойте знания и сила, не са взети от тези книги! Това, което виждаш, е само декорация на сцената. Тя не е реална, това е публиката, от която си и ти, каквото и да мислиш за себе си! Има едно знание, не на декорациите, а реално, вечно знание, което не се мени и то е, което дава живот и сила. Него аз зная, и него ти предлагам!...”

Очите на офицера засветкаха! Ужас и гняв се изписа на лицето му:

- Аз така не мисля, аз така не говоря! Така можеш да мислиш само ти

- хитър дядка! И с мене ли ще се опитвате по този начин? Въпреки всичко, и това няма да Ви помогне! Знаете ли как силно искам да Ви засегна, унижа, смачкам!...

Но в него остана загадката как стана всичко това!

Учителят го гледаше и слушаше като човек, който е глух, не чува или не знае езика, на който Го обиждаха или най-после, беше зает с нещо, което беше толкова важно, че беше погълнало цялото Му занимание и за обидите не оставаше нито време, нито място.

Стана и от един шкаф извади три книги. Това бяха първата и втората серия от беседите Му „Сила и живот”, и първата Му печатана книга „Наука и възпитание”. Подаде му ги. Офицерът едва сега съблече и другия си ръкав, закачи шинела на закачалката и запрелиства книгите.

- Бие сте печатали още в 1895 г. „Наука и възпитание”? И в нея ли пишете, както днес говорихте - глупости?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...