Jump to content

57. Човек е свързан с природата в едно цяло


Recommended Posts

57. ЧОВЕК Е СВЪРЗАН С ПРИРОДАТА В ЕДНО ЦЯЛО

- Прави ми впечатление, че четете Мах, Хобс, Лок, Хегел, Кант, а говорите нелогично, несвързано и религиозно, което много ме дразни! Без религиозните Ви приказки, ние ще можем да се разберем донякъде.

- Има различни логики.

И му показа току що получената от странство книга „Терциум органум” от Успенски, в която също се пледира за някакъв нов вид логика: логика на четвъртата координата. Но има още по-висша логика, тя е на природата. За днешния човек е достатъчно да се приближи и възприеме тази логика. - А има и Божествена логика, за която Вашите богове, изредените от Вас философи - и погледна към библиотеката - не са и помислили! Нейните мащаби са определени с астрономични цифри.

- Вие разбирате ли тази логика? - запита Христов.

- Това Вие ще кажете. Учените от тоя род и вид са разделили нещата в природата: скалите от растенията, животните от хората, хората един от други... Живия организъм са разделили на системи, органи и функции, създали са различни науки. Това е един удобен начин за изучаване, това е метод на абстракция, но той не води до истината. Такива науки в природата не съществуват.

В природата, от която човекът е част, всичко е свързано, едно цяло и неделимо. При това много процеси стават едновременно, и когато бъдат разделени, те вече не са това, което са били. Учените разделят нещата, защото не е по силите им да ги изучават в тяхното единство и едновременност на процесите.

- Това е вече интересно, но говорете по-конкретно, конкретизирайте се! - запита офицерът съсредоточен.

- В природата няма такива отделни науки както отделна психология от физиологията, анатомията, дерматологията и др. Учените говорят и пишат за неща, които никъде не съществуват освен в техните глави и написаните от тях „научни” книги. Това което са написали за човека, не е истина.

- Ясно ми е какво искате да кажете. По този въпрос действително не съм мислил. Но нали Вие не сте единственият и първият, който така мисли и говори?

- Мислите не са мой монопол. Пръв и Единствен, Който е мислил и продължава да мисли е Бог.

- Как разбирате пък това? - нервно и ядовито запита офицерът.

- Природата, това е написаната от Бога книга. Всяко дърво, животно, същество е една мисъл, една идея на Бога. Това, което ние казваме, че мислим, това е разчетеното от книгата на природата. И всеки, който разбира езика й, може да я разбира и за него казваме, че мисли.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...