Jump to content

69. Хората не знаят откъде идват и защо идват страданията


Recommended Posts

69. ХОРАТА НЕ ЗНАЯТ ОТКЪДЕ ИДВАТ И

ЗАЩО ИДВАТ СТРАДАНИЯТА

След години, на една беседа, когато почти всички спяха или бяха разсеяни, единствен, който слушаше и следеше мисълта на Учителя с будно съзнание беше Христов, може би защото тъкмо тогава минаваше големи страдания.

Учителят упорито го загледа както винаги, когато нямаше друг, който да Го разбира и следва полетите на мисълта Му и каза:

„Хората не знаят откъде и защо им идват страдания! Те мислят както не трябва да мислят; чувствуват както не трябва да чувствуват и постъпват, както не трябва да постъпват. Без дори да се сещат, че с това чертаят, вече са начертали пътя на своята съдба, на своето щастие или нещастие! Законите на обществото, изобщо човешките закони могат да се избягват, пренебрегват или заобикалят, но законите на природата, на живота - никога!...”

Христов разбра, че се отнася за него. Животът беше го поставил в положение да изпълни всичко, което при тази първа среща с Учителя бе пожелал. Ще видим как щеше да достигне до пожеланата Голгота.

- Да започнем, господин Дънов - каза Христов с тон и маниер на човек, който излиза от боя победител преди да беше влязъл в боя.

- Ние сме почнали - каза както винаги кротко Учителят. Аз вече Ви разказах Вашето минало, останалото Вие, живота и времето ще направите.

- Какво?

- Да минете през всичко, което сам пожелахте, без някой да Ви го е искал! Можеше без него, но сега вече не може!

За разбиране на Учението ми, трябва да хвърлите очилата, да престанете да ядете месо, да не пиете алкохол, да не пушите, изобщо да заживеете един напълно естествен и природосъобразен живот - да бъдете абсолютно здрав!

Само здравият може да разбира живота и Учението ми.

- А тези, които Ви слушат на двора абсолютно здрави ли са?

- Не, и затова толкова ме разбират! Те са още оглашени в новото Учение. - И Учителят продължи мисълта си: „Не съм аз, който води по страданията и удоволствията и още По малко, който води в ада. Това Вие сам или с друг правите и ще правите.”

- Но и аз не съм човекът, който ще позволи да бъде изигран - да бъдем наясно още от сега! После да не почнете да извъртате и усуквате!

Пак Ви повтарям, искам да ми докажете, че съм бил в миналото, в миналите си прераждания Саул, Соломон, Павел и Иван Рилски...

Във връзка с живота ми, когато съм бил Соломон, искам да видя своите 700 жени и 300 наложници. Както виждате, предстои Ви да ми покажете цял полк жени!... Настоявам да видя Савската царица. Непременно и овчарката Суламита - любимката на Соломона.

Учителят мълчеше. Млъкна и Христов. Продължителна тишина пак настана в стаята, през която Христов имаше всичката възможност да помисли и да се коригира. Но той отново започна със съвсем друга мисъл:

- Аз мисля, че светът може прекрасно да мине без какъвто и да било Бог. Не съм ли аз достатъчно морален, поне колкото един свещеник или колкото Вас без да вярвам в Бога?... Щом английските книги у Вас са на най-високото място, на най-горния етаж, тогава на Щирнер, Гиьо, на Ницше, на Вайнингер книгите на кой етаж би трябвало да бъдат - на третият, но подземен етаж ли? - И сам почна да се смее на остроумието си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...