Jump to content

70. Да бъдеш посят като зърно в земята, за да поникнеш отново


Recommended Posts

70. ДА БЪДЕШ ПОСЯТ КАТО ЗЪРНО В ЗЕМЯТА,

ЗА ДА ПОНИКНЕШ ОТНОВО

Почука се на вратата. В стаята влезе красивото момиче от двора, за което евреинът беше помислил, че Христов ще му го отнеме. То беше на около 22 години, добре сложено физически - хармонично изградено тяло и лице.

Христов се зарадва, защото се влюби, щом го видя на двора! Много му хареса! Приличаше му на голямо дете, в което чувствата още не бяха се развихрили и не бяха нанесли мътните си утайки по лицето и маниерите му.

Учителят го представи на Христов и му посочи стол да седне.

То беше изпратено от членовете на кръжока да покани Учителя на обед, всъщност да разбере какво ставаше с буйния офицер, който вече говореше тихо и те не можеха нищо да чуват от коридора.

Пък и самото момиче имаше силно желание да се запознае, да бъде по близо до този така интересен офицер!

Всичко това и още много неща, за Учителя бяха ясни. Той знаеше и още по-дълбоките причини за желанието му да дойде да се запознае, затова не го остави да излъже, че идва да Го кани на обед, защото беше против лъжата в каквато и форма да беше. Според Него тя носеше лоши последствия на хората, а Той се стремеше да подобри съдбата им. Затова отвлече вниманието му, да не каже защо е дошло - да не излъже. А Христов го разглеждаше внимателно и с възхищение! И през съзнанието му преминаваха всички по-интересни и красиви момичета, които познаваше.

Но изведнъж ушите му писнаха, свят му се зави, като че се намираше в самолет чиято перка е престанала да се върти! После му се стори, че пред него се е търколило грамадно кълбо прежда, което почна да се развива, както живот с всичките му перипетии и се спря на едно място.

И когато се съвзе от шемета, двамата с момичето се гледаха и не можеха да откъснат погледите си един от друг! Не можеха да се сетят откъде се познаваха!

Христов се промени. Почна да говори още по-тихо, меко, благо, кротко, чертите на лицето му се отпуснаха. Нажежената атмосфера, се изпари.

Той почувствува едно омъчнение, умиление, желание да плаче.

Не само това, но сега за първи път в живота си почувствува колко е лош и груб..., а тя колко е нежна и мила! Пожела и той да стане добър.

Видя се като грамаден планински поток, който започваше от подножието на висок връх. Понякога, много-много отдавна през зимата, страшна виелица беше струпала огромна преспа под върха. Напролет един слънчев лъч промуши небесните простори, целуна върха - яви се потока. Потекоха сълзи по лицето на върха, затичаха буйни води по планинските урви, запровираха се между корените на тревите, цветята и дърветата, които измиваха, нахранваха и отминаваха. Тичаха при други... Водите минаваха през различни почви, оцветяваха се, оставяха по тях мътилка. Блъскаха се о бреговете, скалите и канарите, влачеха пясък, камъни... В потока живееха много риби и животинки... Така разбит, изморен, накалян, мътен, нечист той слизаше в долината и от там бавно, укротен като старец от живота, поемаше пътя към морето, океана!... Загледан в потока - пътя на своята душа, Христов срещна погледа на Учителя.

- Това, което видяхте е един от пътищата на живота, но има и друг - много по- тесен!

Офицерът Го гледаше с широко отворени очи и изумление! Какви ли не мисли минаваха светкавично през ума му! Как става всичко това? Взираше се още по-напрегнато в Учителя, а Той като, че не забелязваше изненадата му или не й обръщаше внимание, продължаваше да говори спокойно.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...