Jump to content

71. Пътят на посаденото семе


Recommended Posts

71. ПЪТЯТ НА ПОСАДЕНОТО СЕМЕ

- Кой е по-лесния път? - все пак запита Христов. - Учителят Се усмихна, че търси лесния път и отговори:

- Като се изпарите - без да загубите от това нищо, няма да се размътвате, цапате, блъскате... На крилата колесница като облак ще пристигнете в океана, и като ситни капки ще слезете в него.

- Господин Дънов, как правите всичко това? - обезумял завика Христов. - Знаете ли, старче проклето, че аз съм Ви виждал на сън?! Аз съм Ви виждал и на яве, в мисълта си! Вие сте ми говорили много пъти!... Да, да, тези мисли не бяха мои!... Е добре, кои мисли тогава са мои? Тогава, тогава какво става?... Нищо не разбирам!

- Не може всичко изведнъж да се разбере! Всичко, което видяхте не е толкова важно. Всичко това и много повече неща виждаме и знаем, и пак можем да живеем както всички останали хора, та и за Вас няма опасност.

Но нещо друго има по-важно - Вие сте на кръстопът! Пред Вас са два пътя, както пред всяко житно зърно, на което пътя е път на душата. Единият води от хамбара към воденицата между тежките камъни на живота - като брашно да влезе в нощвите, заквасват го, месят го, става хляб и от там го мятат в горещата пещ на живота. После през устата, стомаха и червата става на кръв, която храни тялото, стига до мозъка и там се превръща в мисли и чувства... Вторият път е да бъде посято на нивата, да изгние, но да поникне и да се роди изново. Избирай. - Учителят му разказваше всичко това на красив английски език.

- Предпочитам да бъда посят - отговори също на английски Христов, като на сън!

- Добре избрахте! По пътя на потока между воденичните камъни и през огнената пещ, много пъти сте минавали. Пътя, който аз соча, по който водя е пътят, който избрахте - на посаденото семе. - И млъкна.

Христов започна да си възвръща старото състояние на грубост. Съжаляваше, че беше изпаднал в размекване и умиление и отговаряше като ученик, а не както той обикновено отговаря. Опита се отново да бъде груб, но излезе нещо пресилено, блудкаво, средно — нито топло, нито студено.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...