Jump to content

72. Кой е Ницше и Кой е Дънов


Recommended Posts

72. КОЙ Е НИЦШЕ И КОЙ Е ДЪНОВ

И не можеше да бъде другояче! - Момичето с цялото си същество, струеше мекота, красота, кротост и доброта, които в душата му се смесваха с неговото грубо естество и се получаваше нещо средно. После изпита състояние, че е в облаците и бавно потъва в някакъв пух и мислеше, че момичето искаше с нещо да му обърне внимание, да каже нещо интересно, най-интересното, което само той знаеше и момичето не е чувало от други уста, но за съжаление не намираше такова нещо. Тогава се сети за Ницше. Изведнъж цялото му същество се изпълни с Ницше, и заговори:

- Господин Дънов, чели ли сте Ницше*? [*Ницше - немски философ (1844-1900 г.) Според Ницше всичко в света се движи в кръг, и след време и след хиляди години се повтарят едни и същи събития.]

Учителят поклати глава положително. Но вместо Него, отговори момичето пламенно:

- И още как! Няма нищо забележително не само в съвременната култура, но и във всички досегашни култури, което Учителят да не знае.

- Това е абсурд! - възрази Христов зарадван, че направи връзка с момичето. - Това нито физически, нито органически е възможно! Ако се опита да прочете цялата англииска енциклопедия, целия му живот няма да бъде достатъчен!

Момичето почна да се смее от сърце:

- Знаех, че така ще възразите. Вие не разбирате, че това, което за обикновените хора е невъзможно, за великите Учители, какъвто е нашият Учител са детски забавалки. Там е разликата между обикновените хора и великите Учители. Един роман може да се прочете за няколко дни, а на кино се изглежда за два часа. Има и по-съвършен начин. Ана Каренина на Толстой, в момента на хвърлянето си под влака изживява целия си дотогавашен живот. Още по-бърже могат да се изживеят миналите съществувания.

Учителят докато е стигнал да стане Учител, е преминал през всички култури, и всичкото тяхно знание е в Него. Сега само си го спомня... Но това е твърда храна, която Вие не можете да сдъвчете. Но да се върнем на въпроса за Ницше. Какво е Ницше за Учителя - нищо!

Христов пламна, зарадва се и момичето, че и то можа да му каже нещо, което той не знае и което е забележително.

- Как, Ницше ли? Ницше е несравнено по-велик от господин Дънов! Впрочем, господин Дънов не е никакъв велик човек! Тук има един циркаджииски фокус за четене и предаване на мисли, който аз ще разбера, и тогава всичкото му обаяние ще падне! Но сега да оставим това.

Между Ницше и господин Дънов, може да се направи някакъв блед и далечен паралел. И Ницше прави затворените и строго логически системи, както и господин Дънов, и двамата не вървят по отъпканите пътища на логиката с една и то много съществена разлика, че стилът на господин Дънов е вял, безизразен, липсва му живот, динамика, липсва това, което хваща, държи здраво и води, където иска. От Ницшевия говор и стил често се виждат да изхвръкват електрически искри, да проблесват светкавици, да се пръскат разноцветни фойерверки от ярки образи и метафози, в мислите му звучат силни емоционални акорди, развихрят се бури, урагани, неговата мисъл е ярка, цветиста, образна!...

Учителят слушаше внимателно, търпеливо и спокойно, като че ли тези жестоки упреци не се отнасяха за Него! С нищо не даваше да се разбере как бяха Му подействували.

.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...