Jump to content

74. Бог не присъствува по един материален начин


Recommended Posts

74. БОГ НЕ ПРИСЪСТВУВА ПО ЕДИН МАТЕРИАЛЕН НАЧИН

- Не, Бог не присъствува по един материален начин в света. Когато един художник нарисува една картина, той в картината ли е; когато един ваятел извае една статуя, той в статуята ли е? - Подполковникът слушаше разсеяно, защото си мислеше за момичето, затова отговори:

- И така да е, но нали Египетската царица - Савската, която толкова много се възхищавала от Соломона, е била предполагам черна или мургава, а тази е руса.

-Тя е мечтала за севера, и е имала много прераждания в северните страни.

- Така ли? - запита Христов иронично. - За забелязване е, че Вие винаги имате какво да отговорите! Науката и философията Ви са такива, че могат и така и така. Половината на всичките Ви истини са в другия свят, и за да се проверят, човек трябва да умре, затова воля не воля, човек трябва да вярва, да приема!

- Вие сте човекът, който всичко ще провери и в този и в онзи свят, и на другите ще го докаже!

- Аз пък обяснявам моето хрумване, но не по Вашия мистичен, свръхестествен начин, а просто с това, че преди стана дума за Савската царица. В реда на нещата е един млад човек да свърже разговора с впечатленията от едно хубаво момиче.

Учителят по принцип Се стремеше да разшири всяко съзнание, да вмъкне в него поне една възвишена идея. Изобщо, мислите, идеите, методите, с които си служеше, бяха много сложни, макар отвън да изглеждаха много прости, но за другите не беше възможно да схванат защо така говори или защо така постъпва.

Идеите и методите Си обличаше в много прости и разбираеми форми. Едно от най-важните Му средства беше това, че работеше с един много широк диапазон от време, така както работи природата. Не очакваше непременно да види резултата от работата Си. Сееше семето, но не мислеше кой ще жъне.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...