Jump to content

75. Сънищата


Recommended Posts

75. СЪНИЩАТА

- Могат да се дадат хиляди обяснения - започна Учителят, и нито едно от тях да не е вярно, макар логически да са обосновани. Например сънищата - подхвана Той нова мисъл под форма на пример, с което щеше да постигне няколко цели, но винаги държеше главната цел - да каже нещо за съществуването на невидимия свят или да го поясни или допълни... За тях са дадени и дават много обяснения, и всички имат претенциите да са научни, но са частични, могат да обяснят само конкретни сънища, но има сънища* които не могат нито с едно от тях да се обяснят.

[*Виж „Изгревът”, т. 5, с. 279-282.]

- Кои са те? - Христов се водеше по мислите на Учителя, изостави своята линия. Учителят го виждаше, но следваше Своята - да засее колкото може повече идеи.

- Пророческите - сънувани от хора, които нямат нищо общо с пророкуваното събитие. Те са на голямо разстояние от събитието или случката, и я виждат на сън или на яве много време преди да е станала.

- Например? - запита Христов.

Учителят, макар и да не обичаше да Се занимава с подробностите и даденото от другите, сега отговори:

- Ще ги намерите записани в западната литература по въпроса, изследвани и записани от представители на официалната наука. И Вие ще пророкувате.

С това обърна нова страница от бъдещото, събуди едно ново чувство в душата на Христов. Той загатна за сънищата още и, за да види къде ще се определи Христов - към науката, мистиката или към жените. Христов обичаше жените и разговорите за тях му бяха приятни, затова остави коравите форми на логиката и нагази в блатото на чувствата. Запита на шега:

- Ще срещна ли и Суламита?

- Да-отговори Учителят, и го загледа по особен начин продължително. Може би търсеше картината на миналите им отношения.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...