Jump to content

83. Чистотата на мисли, чувства, действия. Чистотата на съзнанието


Recommended Posts

83. ЧИСТОТАТА НА МИСЛИ, ЧУВСТВА,

ДЕЙСТВИЯ. ЧИСТОТАТА НА СЪЗНАНИЕТО

Понеже става дума за „чистота” и по-нататък пак ще става, и понеже става дума за чистота не в обикновения, общоприетия смисъл, понятието трябва да се изясни.

Ще говорим за вътрешна чистота, чистота на съзнанието, на мислите, чувствата, постъпките, състоянията. Външната, физическата чистота всички я разбират, защото е конкретна и брутално се налага на всяка крачка в живота. За нея ще говорим дотолкова, доколкото е необходимо да изясним вътрешната. Всъщност има само една чистота с много по-широк обхват, част от която се възприема от сетивата и се нарича външна и друга, която не се възприема от сетивата - вътрешна.

На всяка външна чистота отговаря вътрешна, и обратно.* [*Виж „Изгревът”, т. 1.2. изд., с. 86-87.]

Както в тоновата стълбица, на всеки тон от по-долната гама отговаря тон от по-горната гама. Външната и вътрешната чистота са тясно свързани, те са аналогични.

Както певецът лесно пее в средния регистър на гласа си, и колкото отива по-нагоре към по-високите тонове, толкова по-трудно му става, така е и с чистотата - колкото се отива по-нависоко, толкова по-трудно се разбира, защото рядко се насочва съзнанието към височините. Вътрешната чистота е по-лесно достъпна за личности с широко съзнание и такива, които свободно боравят със самонаблюдението. Още по-малко са хората, които могат съзнателно да я пазят и да се ползват от нея в живота.

Здравето и щастието повече зависят от вътрешната чистота отколкото от външната, защото външната е резултат от вътрешната.

Обикновено за вътрешна чистота не се мисли или се мисли като фикция, която няма нищо общо с живота. Вътрешната чистота е атрибут само на човека, защото има отношение към самосъзнанието, каквото само човек притежава. При животните съзнанията, мислите са само единни. Затова някои са отишли още по-далече, като мислят, че човек е дотолкова човек, доколкото има съзнателно отношение към вътрешната чистота. Тя е нещо реално, което действува, независимо дали се знае за нейното съществуване. Външната чистота е конкретна, когато тя се наруши, веднага се открива, и нарушението й лесно се отстранява, а за откриването на нарушената вътрешна чистота трябва знание, воля, време, жертви...

Казваме: чиста дреха, това е дреха по която няма петна и прах, нещо което не е дрехата. Чисто жито - в което няма никакви примеси от къклица, ръж, прах и др. Това е жито, в което няма нищо което да не е жито. Чиста вода - в която няма примеси от други вещества, които не са вода. Чист вълнен плат - който е изтъкан само от вълнена прежда, без примеси от памучни и други прежди, които не са от вълнен произход. Чисто изображение - когато не се смесват два или повече образи, изображението не е замъглено от друго, което да пречи да схванем, разберем, видим ясно изображението. Чиста истина - това е истината, в която няма нищо, което да не е истина, което да е лъжа, нещо което да не се покрива с фактите. Чисто съзнание - съзнание, в което за всяко нещо има само една идея, една мисъл, едно чувство, една постъпка.

Всяко присъствие на второ нещо, прави съзнанието нечисто.

Изобщо, всяко нещо е чисто дотогава, докато в него няма вмъкнати или примесени различни от него елементи. Следователно, всяка борба представя наличност на две неща, които се противопоставят едно на друго, независимо от какъв характер са те: две мисли, две чувства, две постъпки, две идеи, които се противопоставят една друга и раздвояват съзнанието. Това е нечистота, защото е нарушено единството.

Обикновено едната от двете идеи е по-велика, по-красива..., но затова пък по-трудно постижима, изискват се усилия, жертви, воля. Нейното постигане е като изкачване на висок връх: искат се усилия, но затова пък то носи радост, знания, сила и разкрива нови и широки хоризонти. Върховете първи са огрявани от слънцето и от последните слънчеви лъчи.

Другата идея обикновено е лесно постижима, искат се незначителни усилия, в повечето случаи самият процес на постигането й носи удоволствие. Тя е като слизане от висок връх, което става лесно, но затова пък няма никакви перспективи нито широки хоризонти - Слънцето по-късно изгрява и по-рано залязва, нощта е по-дълга. При нея обикновено основен импулс е удоволствието, волята почти не взема участие, затова стечение на времето отслабва, нарушава се равновесието на душевния живот.

Абсолютна чистота на съзнанието имаме, когато на всяка мисъл отговаря съответен импулс за осъществяването й и съответна воля.

Щем това съотношение се наруши и една от трите съставки на съзнанието стане по-голяма или по-малка, настава дисхармония, престава да се реализира дейността на съзнанието. Така тези две идеи разделят съзнанието, но те разделят и силите му и ги противопоставят една на друга. За нуждите на организма остава само разликата от силите, която обикновено не е в състояние да подържа съпротивителната сила на организма от нахлуващите от всички страни, отвътре и отвън противодействия. Организмът или съзнанието вече са изложени на заболяване.

Има съзнания с много широк диапазон от възможности, с големи сили и импулси, изпълнени с велики идеи, за реализирането на които имат достатъчно сили, но тези съзнания могат да бъдат разделени по много въпроси и разликата от силите вече съвсем не е достатъчна за реализирането на тези велики идеи. Тази разлика може да не е достатъчна дори за реализирането на най-обикновените идеи от всекидневието, в някои моменти на живота може да бъде равна на нула.

Такива личности стават безсилни, бездейни, апатични, безразлични към живота, а в действителност в тях бликат огромни сили. Такива личности могат да бъдат гениални, и да не постигат нищо в живота си! А други, с по-ограничени възможности но с единно съзнание - постигат много от своите велики копнежи, и могат да станат творци на велики произведения.

Изобщо, въпросът за единството и чистотата на съзнанието е от жизнено значение, и той не е по-малко важен от въпроса за хляба, водата и въздуха.

Ако не може да се живее без хляб. вода и въздух, също така не може да се живее и с отровни мисли, чувства и раздвоени състояния на съзнанието! Отровността на хляба, водата и въздуха е също нечистота, защото в тях са вмъкнати, примесени вещества които не са хляб, вода, въздух, които ги правят нечисти, отровни. Нечистотата е отрова, която може да бъде по-силна или по-слаба, да действува мигновено или през вековете.

Друг важен въпрос е, как светът се пречупва през чистите и нечисти съзнания. Каква е връзката на чистото и нечистото съзнание със здравето и щастието на хората и крайния извод, че човек не е свободен да мисли, чувствува и постъпва както му хрумне, че има закони в природата, по които се движат мислите, чувствата и постъпките, които ограничават и хората са длъжни да се движат в тези граници.

Трябва да се осъзнае връзката между нарушението на природните закони и наказанието - болести, страдания и противоречия!

Ако обаче, човек следва, изпълнява тези закони, той ще бъде здрав и щастлив. От факта, че човек греши, може да се заключи, че той има известна свобода и разбира се съответна отговорност.

Изворите на всички болести, страдания, се коренят в мислите. Вниманието трябва да се насочи към тях, и още там - в мисълта да отстраняваме причинителите на болестите и противоречията.

Страхът е нечистота, затова раздвоява съзнанието, внася смущение в единството на съзнанието, защото не е присъщ елемент на съзнанието, не е съзнание. Завист, корист, ревност и всички недъзи, са само нечистота в съзнанието на тези, които са ги допуснали. Те внасят в съзнанието им дисхармония, и са причинители на много физически и душевни заболявания.

Първото раздвоение, първата нечистота в съзнанието е внесена още, когато хората са били в Рая. Според легендата за грехопадането, Бог забрани на първите човеци да ядат от дървото за познаване доброто и злото. Първите човеци имаха една идея за това дърво - че от неговите плодове не трябва да се яде. Дяволът изнесе втората идея - че трябва да се яде. Според някой, всяка втора идея е от дявола.

И досега ние повтаряме в най-различни форми, това първо раздвоение на съзнанието.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...