Jump to content

99 Докато съзнанието е единно, цялостно, то цялото се съпротивлява на разрушителните сили


Recommended Posts

99. ДОКАТО СЪЗНАНИЕТО Е ЕДИННО, ЦЯЛОСТНО,

ТО ЦЯЛОТО СЕ СЪПРОТИВЛЯВА НА

РАЗРУШИТЕЛНИТЕ СИЛИ

Тук е абсолютна волята на Бога, Учителя и как са нещата в природата.

Ученикът само учи и няма свое особено, собствено мнение.

Той прави всички възможни усилия съзнателно, мнението на Учителя да бъде и негово мнение. Защото неговото особено мнение е като пукнатина в съзнанието му, която го разделя на две противоположни части. В същото отношение се разделят и силите, и се противопоставят една на друга. Това е като пукнатина в стена на язовир, която разделя стената на две. Отначало пукнатината е малка, не се забелязват резултатите от нейното действие и присъствие. Но силата на водата непрекъснато работи, разяжда стената и пукнатината става все по-голяма и по-голяма, разделението на стената се увеличава. В това време вън по стената, около нея в язовира живота продължава тих, спокоен и несмущаван от нищо, но вътре в стената се подготвя катастрофата.

Така се подготвят много катастрофи в съзнанията и подсъзнанията на хората, които не мислят, не чувствуват и не постъпват според законите на природата.

Но когато придойдат водите в язовира - настават изпитанията в живота на дадена личност, на която съзнанието е пропукано, раздвоено, нечисто, в което има две мнения за едно и също нещо или личност... идва катастрофата! Стената на язовира не издържа, защото вече е достатъчно разделена на две противоположни една на друга части, резултатът е катастрофата. Докато стената е единна, цялостна, неразделена от никаква пукнатина, нищо не е в състояние да я разруши, всичките нейни сили се съпротивляват на водата.

Така е и със съзнанието - докато е единно, цялостно, всичките му сили и възможности са на негово разположение, цялото се съпротивлява, противопоставя успешно на разрушителните сили -противоречията, болестите, страданията...

Всички раздвоения в душевния живот и съзнанието на евреина и на всички хора без изключение, не остават изолирани само в съзнанието, те веднага дават съответните отражения в мозъка и цялото тяло.

Когато волята на Бога, Учителя и природните закони са доминиращи в съзнанието, те компенсират особените мнения, нечистотата... и живота протича добре. Но когато доминира особеното мнение, което е в дисхармония с Бога, Учителя и природата, тогава се образува в централното съзнание едно ново съзнание, което заживява самостоятелен живот, независим от общия живот на съзнанието и е с тенденция да завладее цялото съзнание и да му стане господар.

При това трябва да забележим, че то живее паразитно, за сметка на главното съзнание, черпи от неговите сили за своето съществувание. На това паразитно съзнание отговаря съответно мозъчен център, който също заживява самостоятелен, независим живот от общия. На този мозъчен център отговарят съответни органи, тъкани, клетки. Клетките почват да се делят и размножават самостоятелно, некоординирано с изискванията на цялостния организъм. Тогава се образува това, което наричаме тумор.

Ето защо Учителят още в началото предупреди евреина, че има предразположение към тумори, към заболяване от рак. Или пък органите почват да се проявяват не във връзка с общите функции както е правилно, а самостоятелно - да треперят, когато човек не иска да трепери; да правят произволни движения; да се изкривяват на една или друга страна, да се проявяват по един или друг начин, въпреки волята на човека.

От това се вижда колко далече са причините на всички заболявания - някъде в неправилния мироглед, съзнанието, неправилните мисли, чувства и постъпки, обикновено повлияни от удоволствието.

Всички тези процеси може да са ставали бавно, незабелязано, невинно, преплетени с много други, докато се обособи един отделен център, отделно съзнание в централното съзнание, който започва да действува самостоятелно - като конспирация в държавата или като държава в държавата. И цялата тази конспирация е скрита зад толкова сложния душевен и физиологичен живот, само остава да се виждат и чувствуват резултатите от всичко това.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...