Jump to content

109. Учителят Дънов не може да Се премери с мерките, с които мерим останалите хора


Recommended Posts

109. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ НЕ МОЖЕ ДА СЕ ПРЕМЕРИ С МЕРКИТЕ,

С КОИТО МЕРИМ ОСТАНАЛИТЕ ХОРА

Евреинът правеше свръхусилия да се въздържи, да не отговори. Затова гък момичето свободно и непринудено отговори:

- Не е така, господин Христов, така можем да отговорим аз, ние и брата, като погледна евреина, но Учителят никога не отговаря по същия начин.

- И все пак, искам господин Дънов да ми отговори на този въпрос! -заяви решително Христов.

- Това вече може би е въпрос Учителят да Си запази свободата - отново започна да отговаря момичето - въпрос на някакви съображения и въпреки настояването Ви, може да не Ви отговори, и това съвсем да не показва, че не може. Вие не можете да разберете - тук нещата и отношенията са поставени на съвсем друга плоскост от това, което е в обикновения живот. Разберете веднаж завинаги - Учителят не е аз, Вие и останалите хора, Той не е като тях и не можем да Го мерим с мерките, с които мерим останалите хора!

- Съгласен съм госпожице, но държа да ми се отговори.

- Рекох, всемирната гравитация, привличането, сцеплението, химическото сродство, афинитета, любовта, симпатията... и още много имена, са имена на една същина. Това е реално и вечно, което се основава на природните закони. Природата от милиони години прави своите опити.

- Но и природата ли прави опити? - апострофира Христов.

- Ако тя не правеше, и ние не можехме да правим, ако природата не мисли, и ние не можем да мислим. Впрочем в света Един е, Който мисли - това е Бог. Цялата природа с нейните безброй форми, съдържания, закони, идеи... са само израз на великата Божия мисъл, която ние по различни пътища възприемаме и се заблуждаваме като мислим, че ние сме измислили. Всичко в нашия живот: и култура и философия, и всичко, всичко е само едно лошо копие на Божията мисъл и творчество.

- Тогава къде е местото на великите философски системи на Кант, Хегел?... - загрижено запита Христов.

- Велики? - избухна евреинът. Млъкна и погледна Учителя, Който като го видя, че не може да мълчи, даде му да разбере, че може да говори. Тъкмо това чакаше и той.

- Господин подполковник, философските системи за Вас са идоли и за мене бяха, при това аз основно ги познавам. Най-малко с 20 години съм по-възрастен от Вас, и от дете нищо не съм работил, само с философия съм се занимавал.

Но разберете, Учителят е дошъл да събори тези идоли, да въздигне великата Божия мисъл като култ! Разберете, няма наука, няма религия, няма философия, изобщо няма нищо съществено без Бога, без Христа, без Учителя!

Всички философски системи, с които запада се гордее и за Вас са кумири, са или разработка на отделни текстове от Евангелието, по-право от Учението на Христа или образуват системи, които се противопоставят на Христовото Учение.

Ницше, който познава много добре Канта - най-великия философ на запад, казва за него, че е маскиран християнин. Колосът на философията - Хегел, също е стопроцентов християнин. А какво е западната философия без Кант и Хегел?

- А Маркс?

- Хм, Маркс! На запад не го смятат за философ, а само като ученик на Хегел. Диалектиката дали е в краката нагоре или надолу, тя си е на Хегел, на природата.

А най-високия връх на комунизма - идеалът му, е взет от Евангелието. В Деяние на апостолите, гл. 2, ст. 44 и 45 се казва: „Всички вярващи бяха наедно и всичко им беше общо; стоката и имането си продаваха и разделяха ги на всички, на всекиго според нуждите, които имаше.”

Както виждате господин подполковник, още преди 2 000 години първите християни са почнали да правят опити за осъществяване на комунизма. Те още тогава били отишли много, много по-далеч от СССР, защото са постигнали това не чрез реки от кръв, а доброволно — любов си дали имотите. Ами и самото име „християнство” - то не е измислено от Маркс, а е заето.

- А „Капиталът” къде оставихте? - възрази Христов.

- „Капиталът” е още теория, а другите икономически системи са факти. За „Капиталът” ще говорим, когато бъде приложен.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...