Jump to content

112 Учителят Дънов: „Римската империя разпъна Христа на кръста. Той възкръсна и Христовият Дух я разруши.”


Recommended Posts

112. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ:

„РИМСКАТА ИМПЕРИЯ РАЗПЪНА ХРИСТА НА КРЪСТА,

ТОЙ ВЪЗКРЪСНА И ХРИСТОВИЯТ ДУХ Я РАЗРУШИ.”

Христов чувствуваше, че много места от това, което се четеше, бяха изгубили смисъл от направените от Учителя изяснения, затова тук-таме прекъсваше четенето, като правеше предложения да се изоставят цели пасажи или даваше свои обяснения на прочетеното. Евреинът пък на някой коригираше превода:

.....Християнството, напротив - намери своята мисия, именно в разрушението на такъв един строй, понеже при него животът преуспяваше. Там придобивките на разума през дългите години на опита и на неизвестността, трябваше да бъдат посяти, за да послужат в най-далечно бъдеще, и жетвата трябваше да бъде толкова голяма, толкова изобилна, толкова пълна колкото е възможно. Тук, напротив - реколтата биде отровена през нощта!... Римската империя, най-величествената организационна форма при мъчни условия, която до сега е била постигната, в сравнение с която всичко предшествуващо и последуещо не е освен кърпеж, зацапана работа, дилетантство.

Тези святи анархисти счетоха за „набожност” да разрушат „света”, т.е. Римската империя, да я разрушат дотам, щото да не остане от нея камък върху камък - дотам щото германците и разни грубияни да могат да я завладеят!...

Християнинът и анархистът, и двамата неспособни да действуват другояче, освен по начин разрушителен, отровен, задушващ, те всекиму изсмукват кръвта, и двамата по инстинкт питаят смъртна омраза към всичко съществуващо, всичко трайно, към всичко що обещаваше бъдеще на живота...

Християнството бе вампира на Римската империя! В една само нощ, то унищожи грамадното дело на римляните, делото за създаване почва на една велика култура, която разполага с време!

Не разбирате ли още това? Римската империя, която ние познаваме, с която историята на римската провинция все по-добре ни запознава, това най-достойно за адмириране художествено дело на великия стил, бе едно начало, неговата постройка бе с разчет да бъде доказана с хилядолетия -никога до ден днешен не е бивало така строено, нито даже се мечтаеше някога да се строи с равна на тази мярка... Тази организация беше достатъчно силна, за да издържи лоши императори: въпросът за личностите не трябва да има никакво значение в подобни работи - пръв принцип на всяка велика култура.

Но тя не беше достатъчно силна против най-покварения вид развала - против християнството... Този таен червей, който пролазваше до всекиго всред нощта, мъглата и двусмислието, и всекиму изсмукваше сериозността за истинските неща, инстинкта на действителностите, въобще тази подла, женствена и лъстива банда, стъпка по стъпка отчужди „душите” от грамадната постройка - онези скъпоценни мъжествено благородни натури, които виждаха в римската кауза собствената си кауза, собствената си гордост.

Скритостта на лицемерието, потайността на вертепите, мрачни понятия като пъкъла, като пожертвуването на невинния като чрез всмукване на кръвта, преди всичко бавно раздухвания огън на отмъщението, отмъщение на париите - това стана господар на Рим, същият вид религия, против предсъществуващата форма на която Епикур още бе воювал. Четете Лукреция, за да разберете против що се е борил Епикур. Това не бе езичеството, а „християнството”, искам да кажа развалата на душата, чрез понятието за греха, покаянието и безсмъртието. Той е ритуал против подземните култове, цялото латентно християнство - в онези времена отрицанието на безсмъртието бе вече едно изкупление. И Епикур щеше да победи, почтен ум в Римската империя беше епикуреец.

Тогава се появи Св. Павел... Св. Павел -омразата на париите против Рим, против „света”, стана плът, гении, Св. Павел - евреина, скитникът евреин...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...