Jump to content

136. Младежът бичуван от страданието


Recommended Posts

136. МЛАДЕЖЪТ БИЧУВАН ОТ СТРАДАНИЕТО

Между веселите компании, незабелязан от никого, като фантом се промъкваше слаб, леко прегърбен човек на около 20-30 или повече години.

Не можеше точно да се определи на колко години беше, защото страданието беше го застарило преждевременно. Меката му шапка беше нахлупена напред, яката на палтото - издигната, лицето почти не се виждаше. Но чувстваше се, че беше младеж. Както палтото, така и шапката му бяха напрашени, измачкани, защото не му беше сега да мисли за тях. Пожар бушуваше в него! Невидим, душевен товар като олово, реално тегнеше на гърба му и го навеждаше.

Младежът се приближи до първата весела компания, и като че се събуди от кошмарен сън! Повдигна си главата, изгледа щастливците. Спомни си, как весело беше прекарвал и той през минали Новогодишни нощи. Краката му го понесоха натам, изравни се. Смеховете го заразиха — усмихна се и той. Но страданието като мащеха сви тънките си скържави устни, напомни му за царственото си себе, усмивката му забледня на измъченото му лице и изчезна!... Той настигаше и отминаваше компаниите, незабелязван от никого.

Но веригата на всекидневието, която се въртеше от край време безспир, беше като здраво навързани „пъстрата маса хора”, тя ги увличаше в лудешко хоро.

За щастие или нещастие, този младеж се откъсна някак не по негово желание от тази верига. Умря за живота на „пъстрата маса хора”!

И тази смърт както всяка смърт, беше брутална натрапница и коварна разбойница. Без да го пита, задигна го от живота, затова изглеждаше като смъртник, на когото очите бяха отворени и на тях беше изписано силното желание още да живее, и като че щеше да скочи от смъртния си одър и да залудува като дете. Такъв смъртник за живота на „пъстрата маса хора”, беше и този младеж. Той вървеше, не подтичваше, тичаше, безмилостно бичуван и преследван от страданието!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...