Jump to content

150. Основният закон в природата е еволюцията. Грозното иска да еволюира


Recommended Posts

150. ОСНОВНИЯТ ЗАКОН В ПРИРОДАТА Е ЕВОЛЮЦИЯТА.

ГРОЗНОТО ИСКА ДА ЕВОЛЮИРА

В това време към тях се приближи едно красиво момиче с големи изразителни очи, изпъкнало и високо чело.

- Добро утро брат Христов! Честита Ви Новата година! - И си подаде ръката през площадката.

- И на тебе да бъде честита Новата година! Да те направи писателка!

- Прочетохте ли разказа ми?

- Хареса ми! Имаш всичките данни да напишеш нещо по-голямо!

- Постигнала ли съм си целта?

- Разбира се, но ти едно не можеш да разбереш!

- Кое - запита смутено и изненадано момичето, и зачака нетърпеливо.

- Да се обича грозното... да се обича това, което причинява неудоволствие, отвращение, страдание... е парадокс. Това се знае от всички, и се изживява от край време.

Обаче, основния закон в природата е еволюцията. Всичко еволюира, развива се. На това основание би трябвало и това схващане, изживяване от грозното да еволюира, и ако не се надживее, показва че тези хора са останали назад. Тъкмо затова идват великите Учители - да дадат ново разбиране на живота, да тласнат хората напред и нагоре.

- Разбирам Ви - каза момичето, и интелигентност озари лицето му -то стана още по-красиво! - Но що е според Вас парадокс?

- Всичко, което противоречи на досегашното, на старото, това което не може да се обясни с досегашното ни знание. Парадоксите започват отвъд границата на това, което знаем, и което не знаем. Което знаем е вече минало, границата му - което не знаем, е настоящето. Отвъд тази граница е новото, бъдещето, царството на парадоксите.

Затова новото не трябва да се търси в настоящето. Новото не прилича на старото, и тъкмо затова е ново. Корените на новото са в старото, както корените на дървото са в земята, която е негово минало, старото. Новото е неразбраното. Който търси новото, не трябва да го търси в старото и не може да го разбере изведнъж. Новото започва от там, от където започва неразбирането, от там нататък почваме да виждаме света и всичко „не в реда на нещата”, „не логично”, „абсурдно”, „метафизично”, изобщо парадоксално.

Момичето беше си извадило тефтерчето и стенографираше. Андрей слушаше, гледаше Христов и пожелаваше момичето, и съвсем беше забравил за своите страдания.

- Как става разрешението на парадоксите? - запита момичето.

- Само като си разширим съзнанието, като включим нови елементи в него. Тъкмо в разрешението на парадоксите е скрито новото, великото, красивото, духът на еволюцията, както в пъпката е скрито, загърнато красивото цвете. А животът, опитът, приложението са критерия, мерките.

- Вие брат Христов отговорихте веднага на въпроса, който щях да Ви задам - всичко неразбрано, ново ли е? В тази светлина, аз наново ще преработя разказа си.

- he, не, в никакъв случай повече не пипай разказа, но напиши друг, а можете да започнете да пишете и роман.

Момичето с пламнали очи го гледаше отдолу, и вече виждаше бъдещия си роман. Но Христов не спря до тук, той задоволяваше жадната душа за знание на момичето:

- Никой не обича грозното! Това е неоспорим факт, защото грозното е като бедняк, който само иска, разбойник, който ограбва доброто настроение, вземащ, който нищо не дава!... Затова всеки съзнателно или несъзнателно не желае грозното, бедното, искащото и гледа по-скоро, с най-малко загуби да се освободи от него. А да го обича, не може и да се помисли! Това ни говори логиката.

Погледна Андрей, който всичко вземаше за себе си, мислеше си, че говори на него - грозния, бедния, нищожния!... И пак продължи:

- Изгубената красота е грозота, защото й липсва това, което я прави красива. И всеки, който е загубил красотата, богатството... много добре знае какво е красота, богатство, хубост... и ги търси навсякъде. Всеки търси и иска това, което няма.

Грозното иска много и всичко!

Най-много от всичко иска да бъде обичано силно, абсолютно и безкористно, защото тъкмо това не му достига! То много добре познава истинската любов, и има необикновено силен афинитет към нея, защото знае, че само тя може да му възвърне загубеното - красотата, богатството... и всичко, което няма!

- Брат Христов, вие сте душевед! Как отгатнахте това, което душата ми така силно искаше? Тъкмо тези въпроси занимаваха съзнанието ми от няколко дни. Тези разбирания, ще легнат в основата на бъдещия ми роман.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...