Jump to content

151. Красивото, богатото, даващото


Recommended Posts

151. КРАСИВОТО, БОГАТОТО, ДАВАЩОТО

Христов й се усмихваше и гледаше Андрей, който искаше да му каже, че отговорил и на негови въпроси и разрешил много негови противоречия, но се страхуваше да заговори, защото мислеше, че ще заекне при това хубаво момиче. Христов продължи:

- Обаче, съвсем друг е въпроса за красивото, богатото, даващото..., което се обича, желае, притежава, гледа, слуша... естествено, защото прави удоволствие.

- Сега ми стана ясно още едно нещо - заяви възторжено!

- Добре, добре - казваше Христов и продължаваше да говори: -Богатото щедро, безвъзмездно раздава на всички и във всички посоки! То няма нужда да бъде обичано! Красивото е като да ти дойде на гости цар! Той носи много и скъпи подаръци!... Затова е силно желан от всички. На царя, не му липсва да бъде обичан и желан гост.

- А според Вас брат Христов, кой истински може да дава?

- Който е богат, знаещ, можещ, мощен, силен и най-важното -който обича! Затова само богатия може да обича грозното, бедното, нуждаещото се!

Богатият е като планински извор, който непрекъснато извира и тече, и ако някой изжаднял турист се напие колкото иска, изворът няма да се почувства, че му е взето нещо, че е дал, защото водата му нито намаляла, нито може да се свърши, защото изворът е свързан с някое голямо водохранилище някъде под земята, което пък черпи водите си от снеговете, дъждовете и от целия Космос.

Това е новото понятие за богат. Богатият се познава не по това, което има, а по това, което дава! Твоя баща, който минава за богат, такъв - богат ли е?

- Точно това си мислех, да знаете само колко е стиснат — косъмът цепи и за всеки лев държи сметка!

- Това показва, че не е богат! Думата „богат” у нас е загубила първичното си значение. Богат значи човек, който има Бога, а който има Бога, той има всичко! А не както сега разбираме - богат, който има пари и имоти!

- Още сега ще отида в къщи и нахвърля идеите, които ми развихте.

- Добре, това да ти бъде армаган за Новата година.

- Благодаря ти брат Христов! Но аз искам и нещо по-интимно да споделя с Вас брат Христов, кога да дойда?

- Винаги, когато няма при мене някой, ще те приема, затова често наобикаляй. Поздрави баща си, и му кажи през тази година да бъде по-щедър!

Момичето си тръгна зарадвано, а Христов се обърна към Андрей:

- Влез.

Андрей се наведе да си събува шушоните, по навик събу най-напред левия и ги захвърли по площадката. И като се изправи да влезе, блъсна се в Христов, който го наблюдаваше как се събува. Хвана погледа му, и го отправи към разхвърляните шушони. Но Андрей на това не обърна внимание, защото не можеше да си помили, че един Христов може да обръща внимание на тези неща. И в същото време почувства, че Христов и от друго нещо беше недоволен, но от какво - не знаеше. Изобщо, тези неща не му правеха впечатление.

Христов преди да влезе в стаята си, от площадката разгледа откъде беше минал Андрей. По пресния сняг нямаше друга диря, и дирята му криволичеше като на пиян. Помисли да го пита кой му е показал къде живее, но прецени и реши после.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...