Jump to content

152. Ангелът от Царството на Светлината


Recommended Posts

152. АНГЕЛЪТ ОТ ЦАРСТВОТО НА СВЕТЛИНАТА

Андрей влезе в тясното коридорче на колибата, и затвори вратата след себе си. После влезе в стаята, и нейната врата затвори зад себе си. Въздъхна облекчително, защото почувства, че затвори вратите на целия си досегашен живот зад себе си.

Христов му посочи да седне на единственото легло в стаята му. На Андрей нищо от мебелировката на стаята не му направи впечатление, защото гледаше и виждаше само Христов. От смущение и захлас, не се сети дори да си снеме шапката и съблече палтото.

Христов седна до бюрото си, и дочете страницата от разтворената на бюрото му книга. Затвори я с нежелание и се обърна към Андрей, който беше първият му новогодишен гост. Той отново затвори очите си и почна да се моли. - Андрей се ядоса и помисли: „Да се моли на човек, когото вижда, от когото нещо зависи - разбирам, но да се моли на въздуха или на някакъв несъществуващ Бог, това не разбирам! Това е празна работа! При най-добрия случай, дори да имаше Бог, човекът е много малък и нищожен, за да се занимава Бог с него. Къде ще му излезе края, ако почне с всички хора да се занимава, това му е невъзможно!”

Разбира се, тези размишления звучаха фалшиво, защото беше ги чувал на събрания, митинги и разговори.

Христов бавно отвори очите си.

Една светлина, като блестяща мантия го загръщаше. Беше като ангел, дошъл от царството на Светлината! Цялото му същество говореше, че в молитвата си беше се приготвил да свещенодейства над изпратената му от Бога душа.

- Хайде, кажи да видим какъв съвет искаш? - попита Христов любезно, и удобно се намести в стола, готов да слуша.

Страданията на Андрей, се подновиха. С повдигане на рамене, той пое въздух и веднага го изпусна, преди да беше заговорил. Помъчи се да заговори без въздух, не можа. В главата му нахлуха много и разнообразни мисли, всяка от които искаше първа да се прояви. В него стана това, което става в зала с много хора, когато някой уплашено извика: „Пожар!”-Тълпите се втурват и задръстват изхода, и никой не може да излезе. Съзнанието, устата, говорителния апарат бяха задръстени и парализирани - не можа да каже нито дума! Безпомощността удари своя печат върху очите и лицето му. Тогава Христов, като ангел спасител на сцената на неговия живот с един дълъг монолог.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...