Jump to content

161. Планини от страдания водят човека към Голгота


Recommended Posts

161. ПЛАНИНИ ОТ СТРАДАНИЯ ВОДЯТ ЧОВЕКА КЪМ ГОЛГОТА

- Не - рязко отговори Андрей - друго не желая - искам да бъда като Вас! - И хвърли поглед към етажерките с книгите. Христов го видя и каза:

-Ти не знаеше какво искаш! Избра най-трудното, най-невъзможното и това, което носи най-много страдания! Може би това избра, като си мислеше че книгите са ме направили това, което съм и което ти искаш да бъдеш? Книгите са били и са най-малкото нещо в живота ми. Това, което виждаш и ти харесва е само едната страна на истината - резултатите, плодовете, за които съм заплатил много скъпо - със страдания. Трябва да те предупредя: корените на това дърво, плодовете, на което те съблазняват, са в твърдата и черна земя и са поливани с горчиви сълзи!

Планини от страдания съм преминал и продължавам да преминавам, и отивам към най-страшното за всички хора страдание - Голгота!

Нали ти дойде да те освободя от страданията ти, а това което желаеш, ще ти донесе още по-големи и страшни страдания!

- Не Ви разбирам господин Христов, или разбирам само съвсем смътно. Но аз имам само едно желание - да бъда като Вас! Казал съм и няма да се откажа от него!

- Това е много добре, но ще можеш ли да издържиш? - Андрей без колебание отговори:

- От тези страдания, които сега изживявам, не мога да си представя какви по-големи страдания може да има! Пък и да ми дойдат, Вие нали ще ми помагате да ги премина?

- Твоите, сегашните ти страдания, са само предговор към страданията. Страданията, които те очакват като тръгнеш по моя път са особени, много по-мъчителни. Ти не си ги преживявал, и затова нямаш представа за тях! Но както искаш, твоя работа, искам да ти бъде ясно какво те чака. После да не съжаляваш и да ме обвиняваш, че аз съм виновен! Пътя, който пожела ще те заведе на Голгота. Разбира се аз винаги ще ти бъда в помощ, но страданията си остават страдания, ти ще ги изживяваш, ти сам ще се качиш на Голгота. Тези страдания са необходими, те са като копаене в дълбините на душата, за да бъдат извадени от нейните недра скритите диаманти.

Има един велик закон на битието и душата: всяко нещо, което се помисли, почувства, пожелае или изрази с жест, с ръка, с пръст или с очи, непременно ще се осъществи някога, може сега, през вековете или в поколенията. Ти вече направи непоправимата грешка - пожела. Това не беше случайно! Това твое желание се е подготвяло може би от хиляди години. Още може да се коригира грешката ти, да се отложат за по-далечно време страданията ти на Голгота. Ако пък продължаваш да държиш на своето, ще бъде според волята ти!

- Но и Вас ли Ви очаква Голгота, както Христа ли? - запита Андрей, без да има ясна представа какво беше Голгота.

- Да - отговори Христов.

Андрей чак сега се замисли, смути, искаше да каже нещо, може би че се отказва, но заекна и затова млъкна. И като, че пред съзнанието му се заспускаха плътни завеси, и желанието му да бъде като Христов - изчезна! И по стар навик потърси да види в Христов, какво впечатление беше му направило, че заекна. И този път не разбра нищо! После се закашля, и изплю една кървава храчка в кърпата си. Сърцето му се сви от болка, и като че отново чу думите на смъртта: „Сложи край на този безсмислен, и пълен само със страдания живот!... Единственото правилно решение на живота е смъртта!” - И почна да си разсъждава: „Тогава няма да имам нужди, няма да заеквам, няма да страдам...” И погледна Христов, който беше се навел и нещо си оправяше търлъка, но преди това, без Андрей да забележи, беше хвърлил бърз поглед в кърпата и видя храчката.

От днес Андрей пожела, и тръгна по пътя на Христов. Той с Христов сключи договор, затова в природата всяко пожелание е вече договор, то непременно трябва да бъде изпълнено. Такъв договор някога сключи Христов с Учителя, Адам и Мойсей с Бога, Фауст с Мефистофел...

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...