Jump to content

163. От къде идват внушенията


Recommended Posts

163. ОТ КЪДЕ ИДВАТ ВНУШЕНИЯТА

Андрей се сети защо беше дошъл. Вълна от мъка го заля! Черен облак прекоси съзнанието му, и хвърли свойта сянка върху душата му!

- Дойдох за съвет - дайте ми го и да си отивам - каза той печално.

- Ще ти дам съвет, но защо бързаш? В природата времето е неизчерпаемо - дадено без мяра, а силата е ограничена, строго определена. Затова трябва да пестим силите си, за сметка на времето. Не бързай, времето най-правилно решава противоречията.

- Не разбирам!

- Нищо от това, твоя живот ме интересува, разказвай ми за себе си.

- Аз зная защо искате да Ви разказвам. Вие сте писател и търсите сюжети, но в моя живот няма нищо интересно - всичко е много обикновено и наситено със страдания!

На външната врата се почука. Христов отвори. Двама господа на околс 35-40 години с интелигентни физиономии, добре облечени, се смутиха като видяха Христов, защото имаха сведения, че е шарлатанин, а видяха една сериозна, внушителна и интелигентна физиономия, особено очите му им направиха силно впечатление.

- Добър ден! - поздрави единият. - Нали Вие сте господин Христов? -Запита той с акцент на българин, живял дълго време в чужбина.

Христов само кимна с глава.

- Господин Христов, аз съм брат на инженер Киров, аз съм лекар в Париж - интернист. Да Ви представя господина. Но на когото името само смънка неразбрано, а титлите му обяви високо, ясно, подчертано: виден Берлински хирург, добър познавач на Фройд и учението му и журналист.

Двамата лекари си подадоха ръцете да се ръкуват, но се изненадаха, учудиха и смутиха, когато Христов не си подаде ръката!

С това той искаше да ги смути, да се противопостави на старото, на традициите, на установените форми, и най-главното - да не бъде тяхната воля. И още по-важното - да разбърка плановете, с които идваха при него.

Той искаше да даде посоката, линията на разговорите, да стане господар още от началото на положението, той да диктува условията. Защото отношенията на хората, в края на краищата са отношения на борба между волите им.

- Аз зная кой сте и защо идвате - прекъсна го Христов с рязък тон, и го обърка още повече.

Господинът го изгледа въпросително в очите, помълча, помисли, искаше да разбере мисълта му, да спечели време, за да прегрупира мислите си.

- Идваме да си поговорим.

- Аз съм много зает и нямам време - му отговори дръзко, като го разглеждаше внимателно.

- Въпросът е много важен - касае се за живота на един човек! Телеграфираха ми от Париж, че брат ми е много болен от язва в дванадесетопръстника. Веднага тръгнах за София, като телеграфирах на приятеля си - видния Берлински лекар - пак смънка името му - веднага и той да тръгне за България, като специалист да направи операцията, да спаси живота на брат ми.

И почувства, че казаното не беше достатъчно убедително, и още веднъж каза, че приятеля му е Фройдист и журналист.

- Всичко това, което избърборихте, абсолютно не ме интересува! Занимавахте ме с излишни неща: имена, фирми, титли... Фирмите и титлите не ми влияят, на рекламите не обръщам внимание! Не сте много умен, ако искате с всичко това да ми повлияете!

Българинът лекар, превеждаше думите на Христов на колегата си немец.

- Моя брат и ние живо ни интересувате!

- Това е ваша работа!

- Но ние идваме от хиляди километри да се обясним, и спасим един човек! - му отговори строго и нервно.

- Започнете!

- Тук на улицата ли - елементарната учтивост изисква, да ни поканите вътре.

- Вашата учтивост не е мярка! - И широко разтвори вратите, за да видят, че има в стаята му посетител.

- Добре, Вие господин Христов, в качеството си на какъв внушихте на брат ми - инженер Киров, че ще умре ако му направят операция, когато рентгеновите изследвания, изследванията на моя приятел - видния световно известен български хирург професор Станишев твърдят, че операцията ще мине благополучно?

- Но оперираният умрял - апострофира Христов. - Лекарят не обърна на това внимание и продължи:

- Смешно и невежествено е да се твърди, че кризата му се дължала на минали болести, които сега се проявявали само психически или нещо подобно, както Вие сте се изразили - по атавизъм. Вие сте го убедили, че няма язва, и че бил здрав - без лекуване след няколко дни ще бъде здрав.

- И сега твърдя това - държа на това, което съм казал! След няколко дни, без лекуване ще бъде здрав, но ако го оперирате — ще умре! Оперирайте го и ще се убедите в това, но за съжаление инженер Киров няма да бъде между живите! Още щом отворите коремната му кухина - ще издъхне!

- Ние бихме го оперирали, без да Ви питаме - той вече се караше

- но Вие сте направили фаталното внушение, че ще умре!... По нашето компетентно мнение като лекари, язвата му всеки момент може да се пукне, и тогава и без Ваше предсказание ще умре!

- Това не е моя работа, аз с умрели не се занимавам!

- Но ние ще Ви държим отговорен!

- Не е забранено всеки да си има мнение, без да бъде непременно лекар.

Въч пред вратата разговорът продължаваше остър и динамичен, а Андрей отвътре слушаше, макар всичко да не разбираше.

Христов, като наложи своята воля - да водят разговора, където той иска и като прецени, че беше по-добре за неговата работа да ги покани вътре, да заработи едновременно и с тримата - двамата лекари и Андрей

- и тримата да ги втъче в своето платно, на което идеите му бяха основата, а техните мисли, чувства, идеи, преплитането на интересите им, борбата между старото и новото в тях, скърбите, страданията... бяха вътъка, а шарките Христов образуваше с методите си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...