Jump to content

177. Несправедливите мирни договори


Recommended Posts

177. НЕСПРАВЕДЛИВИТЕ МИРНИ ДОГОВОРИ

- Защо според Вас Хитлер и Мусолини са интересни?

- Защото са рожби на онеправдани народи - те са реакция на съдбата срещу неправдата на победителите* [* Виж „Изгревът”, т. 25. с. 320-328.]

Но когато освен правдата, започне да ги стимулира желанието за власт над другите и големство, това е болестта, от която заболяват всички диктатори. Диктаторът е като човек, който ходи по обтегнато въже. Всяко падане, за него е катастрофа! Равновесието, това е справедливостта, която го крепи, излезе ли от нея, той е загубен. И двамата работят за растене на колективното съзнание, нация, индивид. Ще дойдат след време в стълкновение с други нации. Само братството може да разреши въпроса.

- Ще победят ли Англия и Франция?

- Рано е още да се говори за това. Англия и Франция ще платят за несправедливите мирни договори, които наложиха на победените народи през Първата световна война. Предстои им да разберат, че в света има правда. На Англия още не е дошло времето да бъде победена.

Тя ще бъде най-напред победена икономически - плана за това вече е направен от Америка.

- Ако Америка изтегли златото й, както беше изтеглила френското злато?

- Не, Англия е мозъка на света, това с нея не може да стане. Могат много неща да станат, които ние не предполагаме. Има много предположения за победата на Англия. Според едни от тях СССР ще нахлуе в Европа, и с превзетите от нея германски и френски флоти, ще удари Англия. Затова Англия създава силна Германия, която да бъде като бариера.*

[*Виж „Изгревът”, т. 1.2. изд. 2011, с. 530-532.]

- При една засилена Германия, не може ли да се предположи, че тя ще нападне Англия?

- Не - замислено отговори Христов - колкото и да се въоръжи Германия, не е само до въоръжението, има друг по-важен фактор -Германия е гладна, и английския остров е гладен. Англия съществува, благодарение на огромния ежедневен внос. Германия как ще изхрани това 50 милионно население? Тя и за това държи сметка. На Германия очите са насочени към богатите със суровини земи на Украйна. Във връзка с това е насочена и английската политика.*

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 533-534.]

- Според Вас, как може Англия да загуби икономическата си мощ?

- Аз вече казах един начин, а има много още начини. Както много велики империи преди английската са били побеждавани, така и Англия ще бъде победена по някакъв начин. Стария борец, колкото и да бъде силен, когато и да е, ще бъде победен от един млад борец. Това е закон.

- Тези борби и приготовления за борби, какъв е според Вас смисъла им?

- Смяната на ценностите - прави се усилие златото да бъде заменено, сменено с трудовия еталон. Златото вече може да се получава изкуствено, и то прави господството му невъзможно - обезценява го. Трудът го имат тия, които са най-далече от властта. Всичките социални борби ще бъдат около тека. Златото дава печалби на тоя, който го притежава, макар и само номинално, и който може да не работи. Трудовия еталон ще иска духовни и физически качества и чувства за повишаване на социалната справедливост.

- Искате да кажете за СССР ли, когато трудът ще бъде златната валута, а СССР го има най-много?

- Според мене това не е точно така. Китай, Япония пък и други страни имат много и евтин труд. А колкото до СССР тя ако не създаде по-висша справедливост, както за своя народ, така и за другите народи, тогава работниците вместо да имат господар срещу когото да се борят със стачки, ще имат срещу себе си държавата, която в името на общото благо може да потиска още повече. Защото след революцията или след войната, ще е необходим още повече труд, не само, за да се подържа живота, а и да се поправи онова, което революцията, войната и борбите в своя ход са разрушили. В такива случаи държавата може да преживее и по-лоши дни, отколкото във време на златния еталон.

- Каква критика бихте направили на Англия?

- Глупавите критикуват, а умните се учат. Ние трябва само да се учим от Англия.

- Какво бихте казали за България? - запита сега българина лекар.

- И Арабийската пустиня е малка и бедна, но е родила три велики религии: Юдеизма, Християнството и Мюсюлманството.

България е страната, която ражда духовното!

Тя даде писменост на голяма Русия.

Ние сме народ, който е единствен сред Европа, който пише със собствена азбука. Всички останали народи си служат с латинската азбука.

Той е родил Богомилството*, с което е известен в цял свят, а тъкмо то е, което промени целия облик на Европа, тласна я напред, даде началото на реформацията, Ренесанса и основните идеи на Френската революция.

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 301-304.]

В България имало жени кметове още преди 1 000 години, когато средновековна Европа е тънела в невежество!

Духовната страна на живота, винаги се налага!

И за бъдеще България ще изиграе важна роля като духовен център, Тя ще бъде духът на новата култура!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...