Jump to content

184. Трябва да имаш ясна представа за себе си какво и колко знаеш, и колко можеш


Recommended Posts

184. ТРЯБВА ДА ИМАШ ЯСНА ПРЕДСТАВА ЗА

СЕБЕ СИ КАКВО И КОЛКО ЗНАЕШ, И КАКВО И КОЛКО МОЖЕШ

- Беше почнал да ми разказваш за майчиния си род - подсети Христов Андрей.

- Да, той е чисто български, селски. Дядо ми бил голям земевладелец и овчар, клъвнал го петел и умрял много рано, но прадядо ми доживя 104 години, баща му - 121 години, маминка живя 95 години...

- Който живее дълги години показва, че право мисли - поясни Христов.

Андрей продължи:

- От този род имаме много способни и даровити хора. Една издънка от него е Васил Коларов, един от главните организатори на славното комунистическо въстание през септември 1923 година, за което при по-свободно време ще го говоря.

Христов се усмихна снизходително и добави леко злъчно:

- Който с Георги Димитров след въстанието благополучно избягаха, а народа оставиха да се пече като риба на скара!* [*Виж „Изгревът", т. 1. 2. изд. 2011, с. 546-552, 546-553; т. 20, с. 982, № 552.]

Андрей се ядоса, но не възрази, продължи да разказва:

- От този род има и революционери. Едвам помня един мой братовчед, казваха го - Мъглата Милю. Той като комита през турско време бил хванат в гората Памара - Дели-Орман и окован във вериги, бил откаран в Русчук. Дядо ми - чорбаджи Христо, гарантирал и го освободили. Неговия син -бати Кръстю, забягна в Русия да участвува в революцията. Имам и двама вуйчовци, много добри хора. Единия - Димо, хванал жена си в изневяра, от мъка отишъл да освобождава Македония и там бил убит. А другия - вуйчо Димитър още е жив, на 80 години. Той е тих, спокоен, кротък човек - света да изгори до него, няма да се помръдне.

- Такъв трябва да бъдеш и ти! Такива хора могат да бъдат щастливи! Те дълбоко в себе си, имат едно упование!

- Истина е, той е истински щастливец - здрав, запазен, често обича да казва: „Аз няма да умра, докато не мина стоте!” - Една далечна братовчедка на майка ми е оперна певица...

- Кажи нещо за бащиния си род - запита Христов.

- Бащиния ми род е също чисто български, но градски.

Дядо ми бил златар. С хубавия си кон, ходел по панаирите да си продава стоката. Веднъж като се връщал от Осман-пазарския панаир, разбойници го ранили, но конят му го донесъл мъртъв в къщи. В този род всички са най-обикновени хора - еснафи, занаятчии, хора, които обичат да си похапват и попийват, да се веселят.

Христов правеше усилие, да намери нещо интересно в този разказ.

- Какво помниш от Балканската война? - запита той.

- Преди нея помня други неща. Бях бебе, спях в люлка, която беше над леглото на майка ми. Една вечер лампата светеше силно в очите ми, това ме дразнеше и аз плачех. Баща ми почна да ми се кара и силно да люлее люлката, бутна лампата и тя угасна. Майка ми и баща ми се скараха.

- Може би това по-късно да си го сънувал, или пък някой да ти го е разказвал?

- Не, много добре го помня, като бебешки спомен. Спомням си също, когато съм бил на две години и половина, сестра ми умирала. Помня, сложиха ме да седя на един стол и ми казаха да стоя мирно, да не събудя сестричката си... Все тогава видях как заклаха един бял овен за курбан.

- Ако това е истина, че помниш толкова ранни спомени, това показва, че си необикновен човек, макар сега да нямаш такива прояви!

На Андрей стана приятно и той се разприказва, започва да се хвали, тъкмо което искаше Христов:

- Аз отвън изглеждам груб, бакалин съм..., но отвътре съм милостив! Бях на 5 години, за Коледа видях как заклаха нашата свиня, ядосах се и счупих прозореца.

- Но нали яде от месото й? - запита бързо Христов.

- Да - отговори колебливо и недоволно Андрей, но веднага се съвзе и отговори: - Но малко по-късно, когато вече ходех на училище, за Гергьовден баща ми купи бяло агънце. Аз му се радвах, затова му свързах червено герданче със звънче. И каква беше изненадата ми, когато се върнах от училище, видях агънцето да виси на едно дърво с главата надолу, и един касапин да го дере. Ядосах се и пляснах касапина! Той веднага грабна ножа, ако не беше майка ми, щеше да ме заколи! От месото на това агънце не вкусих нито мръвка, въпреки увещанията на майка ми и тормоза, и заканите на баща ми!

- Интересно детство си имал! Разкажи ми и други случки от живота си. - искаше това Христов, за да се изяви, за да даде на много погрешни постъпки в живота положително обяснение. Тщеславието на Андрей беше предизвикано, и той високомерно заяви:

- Мога да Ви разказвам и по-интересни случки от живота си до утре сутринта, ако искате! - Почувства се свободен, голям, велик! Всичко това се подсили още повече като си мислеше, че с това прави услуга на великия според него - Христов.

Лека, въпросителна и иронична усмивка се появи върху лицето на Христов, после стана сериозен и заговори строго:

- Необходимо ти е преди всичко и при всички условия, да имаш ясна представа за себе си - какво и колко знаеш, какво и колко можеш, това което говориш колко процента е истина. Без това знание, те очакват страдания и катастрофи!

Ти не беше ли същия, който преди около един час ми каза, че в живота ти няма нищо интересно? А сега ми казваш, че можеш да ми разказваш интересни случки от живота си до утре, т.е. 24 часа? Как ще съчетаеш, примириш тези две твои изказвания, кое от двете е вярно? Ти имал ли си случай някога в живота си да си разказвал 24 часа? Предстои ти да ми разказваш 24 часа - да ми докажеш на практика какво можеш!

Лекарят българин, веднага се намеси на страната на Андрей:

- Господин Христов, той искаше да каже, че може да разказва дълго време, а не 24 часа, Вие се хванахте за буквата! Това на господина беше само една фигура на речта, художествено изказване.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...