Jump to content

192. Псувните за нас бяха молитва и те ни даваха сила


Recommended Posts

192. ПСУВНИТЕ ЗА НАС БЯХА МОЛИТВА И ТЕ НИ ДАВАХА СИЛА

- Защо всичко разказваш в най-големи подробности, а псувните не ги казваш? - запита Христов.

Андрей с усилие се откъсна от разказа си, и като помисли, отговори:

- Защото е срамно да се говорят такива неща! Майка ми за една такава дума, на времето ми напълни устата с цяла шепа червен пипер, а друг път хвана с двата си пръста устата ми, щеше да ги разчекне, ако не беше ме отървала сестра ми!

- Хм, срамно! - Христов каза като на себе си: - Мен тези нещо ме живо интересуват! Тук майка ти я няма, разказвай ми ги.

- Не, не мога, свито ми е тук под лъжичката!

- Не можеш да си ги спомниш ли?

- Помня ги много добре, ние всички от махалата ги знаехме наизуст. Те бяха за нас като молитви, и най-интересното беше, че те ни даваха сила! Аз много пъти сутрин съм се събуждал с тях, по улиците като ходех си ги казвах...

- Тогава кажи ми поне една, най-невинната - замоли го Христов.

- Не, не мога да се отпусна. - Тогава Христов му каза няколко. Очите на Андрей светнаха! Как можеше Христов - неговия идеал, да говори така?!

- Тези съм ги чувал от Дакеолу, но по друг начин.

- Как? - запита с интерес Христов и Андрей му каза.

- Виждаш, нищо особено не стана, и аз не си развалих мнението за тебе.

И все пак това направи много лошо впечатление на него, и беше ново противоречие. Как можеше неговия Бог, великия Христов да говори и да го поощрява той да говори такива неща, и то с истинските им имена?!

- Господин Христов, за първи път виждам човек като Вас - и светец, и най-лошото да говорите... и добър и лош като звяр!... Просто не мога да Ви разбера!

- Ще разбереш, има време и пак в края на краищата ще остане много неразбрано. Но сега разказвай за сражението. Как превзехте баира, и ако има псувни, ще ги казваш както ги е казал Дакеолу.

- О, аз не мога никога като него! Аз много съм слушал и всичките ги зная, но никога не съм ги говорил, аз никога не съм псувал! Не мога да разбера какъв е Вашия морал, всичките дъновисти ли са така мръсни? -Христов беше засегнат.

- по-добре ли е да ги знаеш, да си ги мислиш, да си ги шепнеш, да стоят в тебе като клозет в главата ти и да вонят под носа ти? Като не ги говориш, хората си мислят, че си много добър, чист... Помисли и ще видиш нещо, което не си видял досега. Не е ли по-добре да ги кажеш, да излязат навън, да изчистиш съзнанието си, както клозетите чистят, и повече да не мислиш за тях? И в същото време, чрез общественото мнение да заплатиш, че си мислил нещо, което не трябва да мислиш, и най-после хората да имат за тебе такова мнение какъвто си наистина.

- Като че има нещо вярно в това.

- Хайде, разказвай, разказвай направо и всичко казвай! - И Андрей започна отначало стеснително, срамежливо, колебливо, червеше се, но и казваше. Христов го подпомагаше, донанизваше ги. После Андрей се отпусна, привикна с тях. В него почнаха да се събуждат много заспали и други подтиснати като с корица на гнойна рана мисли, чувства и състояния. Христов беше този, който я разкъсваше. Фалшивия морал и гнойта изтичаше навън, освобождаваше съзнанието на Андрей!

- Но това не е морално! - извика Андрей. - Христов му се усмихна, като че виновно и каза:

- Щом го има в тебе, не е от особено значение дали ще го кажеш или няма да го кажеш.

- Сега ми стана ясно, това което се говори за дъновистите е вярно.

- Въпреки това, разкажи ми всичките такива неща, които знаеш.

Андрей, както и всички, които идваха при Христов, бяха си

окаляли душите в калта на живота. Тъкмо тази кал според Христов беше причината за техните болести, противоречия и страдания. Христов, за да оправи живота им, той трябваше да канализира, за да изтече тази нечистота навън.

В тази работа той се цапаше, въпреки че знаеше да се пази, изолира и психически дезинфекцира, той се и заразяваше.

За~ова след всеки такъв случай, а такива имаше всеки ден, той се чистеше, затова с часове се молеше, правеше дихателни упражнения, изкъпваше си тялото, пиеше големи количества гореща вода, отиваше на планината, за да възприема чисти, хармонични, природни образи и форми, които бяха наситени с чистота, свежест и живот.

Срещу погълнатото отрицание, поставяше в съзнанието си положително, за да възстанови равновесието в душевния си живот.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...