Jump to content

203. Бог го е изпратил


Recommended Posts

203. БОГ ГО Е ИЗПРАТИЛ

Тъкмо седна на стола си Христов и Андрей щеше да почне да му разказва, и отново се почука. Андрей подведен от Христов от миналото почукване, с възмущение каза:

- Това е вече непоносимо, безобразно! Не отваряйте господин Христов! - Христов стана сериозен и рязко отговори:

- И ти си вече непоносим! Дошъл си в моята къща, и искаш да ме командваш да не отварям. - И отвори, като остави Андрей да мисли сега пък върху това. Беше същият господин.

-Моля Ви господин Христов, повторете ми какво да направя.-Христов вежливо и кратко му обясни, и го изпрати. Върна се и седна на стола си.

- Но господин Христов, Вие и от медицина ли разбирате?

- Учителя на всичко ни учи.

На вратата отново се почука, и на процепа се показа лицето само на момичето:

- Брат, брат ви Андрейко Ви чака вън. Обедът е готов, часът е вече 13!

Христов без да погледне момичето, каза на Андрей:

- Говорил си около 5 часа, остават още 19 часа да ми разказваш истории из твойто детство. И пак му повтори: - За да бъде вярно всичко, което мислиш за себе си, включително и това, че си болен, и че положението ти е безизходно.

След това се обърна към момичето:

- На Андрейко кажи да дойде утре, или не утре, защото утре с господина сме на екскурзия. С това той подготвяше Андрей да свикне с тази мисъл. - Кажи на Андрейко да дойде други ден. Щом обедът е готов, донеси го.

На Андрей направи впечатление, че момичето му вика „брат” - брата си връща заради него, и че помни и ще иска да му разказва 24 часа. Андрей се чувстваше вече много свободен в стаята на Христов, затова можа да запита:

- Госпожицата родна сестра ли Ви е?... - Но Христов го прекъсна ядовито:

- За каквото си дошъл, само за това ще питаш! - И веднага през цялото същество на Андрей премина един болезнен ток, който отмина, но в душата му остави продължително неприятно състояние.

Момичето стоеше на процепа и отново запита:

- Обед за двама ли?

- Защо ме питаш неща, които знаеш? Нали ти казах. Бог го изпратил - човекът не е ял от два дни!

И на момичето се скара, както на Андрей. Това, като че превърза раната в душата на Андрей от скарването му, и той си помисли: „Колко е несправедлив към бедното момиче, как само го тормози! Какво толкова е направило, като го запитало? Просто без причина му се кара!” - И още малко, и щеше да го защити, но чувстваше страх.

- Обеда ще бъде забавен, защото съм го приготвила само за Вас.

- Прави каквото знаеш, махай се от главата ми! - каза Христов отегчително. - Ще дадеш на човека една супа, ще му избърбориш цял камион с приказки.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...