Jump to content

217. Животът на самия писател да е образец


Recommended Posts

217. ЖИВОТЪТ НА САМИЯ ПИСАТЕЛ ДА Е ОБРАЗЕЦ

Писателите всичко каквото са видели, разбрали, преживяли в този бъдещ път и живот на хората, го отразяват в своите произведения, които са като пътеводители. Затова трябва абсолютно да са верни, за да не объркат, а да оправят народа и личността в пътя на живота и еволюцията. Те трябва да построят мостове между старото и новото, между природата, обществото и човека, между обикновените и великите хора. Природата трябва да бъде майка, учителка и вдъхновителка на писателя.

Каква нужда имат истинските писатели да се срещат в задимените и усмърдени кафенета, когато могат да си ходят на гости, да се срещат в природата, градините, парковете, планината?...

На новия писател предстои да създаде произведения, които да са образци на правилен живот! Но за това, най-важното е живота на самия писател да е образец! Той в живота си да е разрешил правилно проблемите, до които народа - неговите четци сега и за бъдеще ще се изправят Произведенията на новите писатели трябва да създават в душите на хората високи идеали, мощни копнежи, да зазидат в тях велики импулси, които да ги движат макар и през джунглите, блатата, през бури и мразове напред и нагоре.

Но за всичко това е необходимо те да са преминали този път, да са пресъздали своя живот, а не както обикновено, както е сега - писателите предлагат на народа идеалите на своята душа, народа да живее по техните идеали, а те си живеят както народа живее. - Живота им по нищо не се отличава от живота на всички останали, дори често е много по-лош! Трябва да се прави разлика между това, за което душата копнее и това, което човек живее и осъществява.

Писателя трябва да описва това, което е преживял, проверил и приложил в собствения си живот и му е дало положителни резултати. Душата на писателя е като психическа лаборатория, в която той прави своите опити, и всичко каквото получава в нея, търси го в останалите хора, в живота на великите хора, прилага го в собствения си живот. И ако му е дало добри положителни резултати, тогава в произведенията си описва, предлага, разбира се без преувеличения и лъжи. Копнежите му за правда, равноправие, съвест, милост, красота и др. да не остават само копнежи, но да ги е приложил в собствения си живот, в семейството си, което е едно малко общество, в отношенията с приятелите си, и чак тогава да пише!

Ако той пише само за копнежите на душата си, а живее един обикновен живот, най-първо за него става нещо много лошо - той раздвоява съзнанието си, живее два живота - по един начин говори, по съвсем друг живее. Това носи големи поражения в неговия живот, физически болести, душевни болести, които могат да го доведат до полудяване и самоубийство, най-малкото ранна смърт, а за народите води към катастрофи.

- Това е много интересно! - каза Андрей.

- То е интересно, но то още за тебе не е. Сега друго по-важно има за тебе - да се научиш правилно да живееш.

С отрицанието могат да се занимават само най-великите хора в света, както лекарите се занимават със заразните болести. Отрицанието е най-заразния микроб, то е по-страшно от чумата!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...