Jump to content

218. Фарисеите в литературата


Recommended Posts

218. ФАРИСЕИТЕ В ЛИТЕРАТУРАТА

Хора или писатели, които едно говорят и пишат, а по съвсем друг лош начин постъпват ги наричат фарисей.

Не току така Толстой* е наричан от жена си фарисеин, защото тя най-добре го познава, тя е в досег с целокупния му живот, а останалите хора виждат само парадната страна на живота му.

[*Виж „Изгревът”, т. 1. 2. изд. 2011, с. 297-300.]

То а едно е писал за народа в произведенията си, а по съвсем друг начин е живял! Той е водил двойнствен живот, двойна кореспонденция - едно писмо е пишел за хората, за обществото, а друго оставял за себе си.

Това знаела жена му, научили се и журналистите. Ти прочети „Ана Каренина”, „Възкресение”.

Толстой в живота си съвсем не е постъпвал така, както героите в тези произведения! Той съвсем не е бил свободен човек, бил е зависим от жена си! А жената в живота, това е половината от живота. Всеки мъж, трябва да разреши правилно проблемата с жената, както и всяка жена трябва да разреши правилно проблемата за мъжа, защото това е половината от живота на единия и на другия...

Андрей погледна книгата на Попов върху бюрото на Христов и запита:

- Истинските писатели като господин Попов ли са?

- Да - каза тържествено Христов, понеже Андрей търсеше нещо конкретно.

- Той скиташе ли по булевардите, ходеше ли по кафенета?...

- Не! - рязко отговори Андрей. - Той не приличаше на нито един от учителите, които познавах. През междучасията се разхождаше сам из парка на училището, седеше замислен на някоя скамейка или четеше книга. Да, така беше, но и за него се говореха лоши работи! - Христов бързо го прекъсна, не го остави да му разкаже, трябваше да заличи лошото в съзнанието му - образа на Попов трябваше да остане чист.

- Аз вече ти казах - новия писател се интересува само от великото и красивото! Всеки човек има лице и гръб и меки части. Но човекът е лицето, очите, главата и най-главното неговите мисли и идеи. Затова новия писател трябва да гледа и мисли за лицето, за идеите на хората, както влюбения младеж мисли за любимата си, представя си нейното лице, нейното говорене, нейните красиви постъпки, нейната усмивка. За останалото не мисли, и избягва да гледа лошите.

- Сега ми стана ясно. Аз като ученик обичах едно момиче, и не можех да си помисля за него нищо лошо.

- Това показва, че си го обичал. Точно такъв трябва да бъде писателя в отношенията си с хората. Трябва да вижда красивото и великото в тях, защото във всеки човек има нещо красиво и велико, но то трябва да се открие, защото ако нямаше велико и красиво, той не може да живее. Щом човек изгуби великото и красивото в себе си, той умира.

- Това не разбирам.

- Ти не само това не разбираш! Но благодари, че не разбираш, защото има какво да учиш.

- Но как всички хора са велики и красиви?

- При едни красивото и великото са на повърхността, а при други са дълбоко в тях, както има скъпи руди, които са на повърхността, а има руди и особено диаманти, които са заровени дълбоко в земята. Всички живи хора, ако разкопаят своите недра, ще изкарат на повърхността своите диаманти и те тогава ще станат, ще бъдат признати за велики.

Въпреки всичко това, което му каза Христов, Андрей искаше да бъде писател както всички досегашни писатели, затова възрази:

- Всичко това е хубаво, но мисля, че е едностранчиво, не е пълния живот, писателя трябва да отразява пълния, целокупния живот.

- Още веднъж ще ти повторя, разбери го и повече не ме питай за това. Мисли върху това - защо когато обичаш едно момиче с чиста любов, виждаш само хубавото в него, не вярваш когато някой ти говори лошо за нея, готов си да се караш и биеш, също така и писателя трябва да обича народа и да вижда хубавото и красивото в него.

- Това ми е ясно, но това не е целия живот, защото после, когато разлюбих това момиче аз видях много лоши неща и се разочаровах!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...