Jump to content

219. Животът еволюира. Школата е за опит и реални знания


Recommended Posts

219. ЖИВОТЪТ ЕВОЛЮИРА.

ШКОЛАТА Е ЗА ОПИТ И РЕАЛНИ ЗНАНИЯ

Христов почна да се смее и каза:

- Виж как не можеш да разбереш! Не си ли забелязал, че всичките череши на дървото не узряват едновременно? Най-напред узряват тези, които са от южната и източната страна на дървото и тези, които са по върховете и после, по-късно узряват другите, които са на запад и север и по ниските клони. Това което си виждал красивото в любимата си, когато си я обичал, това били узрелите и затова сладки плодове на нейния живот, а после почнал си да гледаш зелените плодове. Като отидеш при една череша, от кои череши се интересуваш?

- От зрелите.

-Така е, гледаш зрелите, а от зелените не се интересуваш. Но зелените череши и това, което си виждал лошото в любимата си, под влиянието на топлите лъчи на живота и те ще узреят, и ще станат сладки.

Андрей усилено мислеше, и като в захлас каза:

- Вие всичко в мен обърнахте с главата надолу!

- Не, всичко в тебе обърнах с главата нагоре - към Слънцето! Че всичко з тебе е било с главата надолу ми показва, че работите ти не вървяха добре. Сега, като почнеш да мислиш, чувстваш и постъпваш както ти казах, работите ти ще тръгнат добре. Ти се наведи и между краката си гледай света. Така днес хората гледат света, и затова имат обърнати.

- Но Балзак, Зола, Достоевски?...

- И това ще ти кажа. Балзак, Зола, Достоевски, Джек Лондон и др., са писатели от старата школа. Живота еволюира, всичко се мени!... Живота се придвижил напред, и пейзажа на живота сега има друг изглед.

- Кой е той?

- Който ти казах.

- Още не мога да си представя, как може злото да е факт и писателите да пренебрегват този факт.

- Ти си висок 1,7 метра.

- Точно толкова съм, от къде знаете?

- Сега това не е важно! Само мога да ти кажа, постигнал съм го с упражнения. Аз зная колко ти са дълги ръцете, краката, трупа...

Ти трябва да разбереш, че си влязъл в една Школа, която не е Школа на приказки, а на опит, на реални знания!

Във връзка със знанията, които имам за тебе, аз ти говоря това, което отговаря на тези данни. Защото и височината на ръста и дължината на ръцете, краката, не е случайно, то отговаря на нещо в човека, но за това друг път. Ако ти влезеш във връзка с джуджета, които са високи да кажем 20 сантиметра, те какво ще видят от тебе - миризливите ти крака и по-горе, най-много до пояса, по-нагоре - лицето ти няма да видят. Те ще виждат само лошото в тебе - миризливото, косматото. И ако такова едно джудже стане писател, какво от тебе ще опише? - Миризливите ти крака и нагоре докъдето вижда, а за главата ти, за нейните желания да стане нов писател, да стане певец, твоята постъпка да изтърсиш снега от дръвчетата - към тях и още много неща, това джудже писател няма отношение, и не може да ги опише! То ще опише действителността, която видяло през своята 20 сантиметрова височина, своите очи, своите ноздри и това. Това е, което всичките джуджета знаят за тебе. Но представи си, че ти хванеш едно джудже и го повдигнеш да види лицето ти, разкажеш му по някакъв начин за своите мисли, чувства, идеи, всичко което другите джуджета не виждат от тебе?

- Но Вие пак обърнахте нещата! - ядосано извика Андрей.

- Не ги обърнах, а ги изправих на краката им и с лице към тебе. Такива и по-малки духовни джуджета са повечето от хората по отношение на хората великани като Мойсей, Христос, Учителя..., на които ние виждаме грозното, отрицателното, което е най-близкото до нас, това и ние знаем. Защо трябва и писателя да ни го описва, за какво ни е необходима тази действителност, която знаем?

Но това лошото, което ние виждаме в другите, има свои представители в нашето съзнание в мозъка, и като мислим и говорим за него, в съответните мозъчни центрове нахлува повече кръв, те се подхранват, подсилват, а някой отрицания, които съпътстват нашите глави, някъде в подсъзнанието ни се събуждат и става нещо много страшно на един писател, на когото съчиненията се четат от стотици хиляди хора, в които се подхранва и събужда отрицанието.

Затова аз казвам - да оставим злото да спи, а да разбуждаме доброто, желаното, красивото, като мислим и пишем за него. С това ние го поливаме, разкопаваме, чистим от плевелите. И понеже всички мисли, чувства и постъпки дават своите плодове, плодовете на доброто са сладки, ще ядем сладки плодове. Това е работата на новия писател - да сее семена на сладки плодове, да събужда великото, красивото и доброто в себе си и хората, да жъне той и народите сладки плодове.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...