Jump to content

227. Учителят Дънов за пробуждане на колективното съзнание


Recommended Posts

227. УЧИТЕЛЯТ ДЪНОВ ЗА ПРОБУЖДАНЕ НА

КОЛЕКТИВНОТО СЪЗНАНИЕ4

- Нищо не Ви пречи както на тебе, така и на всички, на които не е добре да дойдете при нас, за да Ви стане добре! - отвърна Христов вече малко разсърдено, защото с голямо усилие понасяше тези наивни и банални списания на левите сподвижници. Но Андрей не разбираше това, и продължаваше предизвикателно:

- И аз ще дойда и другите ще дойдат, но кой ще ни храни? Това да дойдем, не е никакво разрешение!

- И тук има работници. Те откъде живеят, кой ги храни, те как разрешават работническия въпрос?

- Не така господин Христов - възрази важно и авторитетно, с тон на [.......] Ето от къде получавате - говорихте един час с двамата лекари, и „люп” - в джоба Ви капнаха 1 000 лева! За тези пари аз трябваше да работя 20 дни, от ранна сутрин до късна вечер! И аз, ако имах и аз щях да Ви хвърля най-малко 50 лева. Довечера като дойде инспектор Киров, когото поканихте, и той ще Ви хвърли 500 лева!... - Христов се усмихна снизходително, и ядосано отговори:

- Нищо не пречи на тебе и на всичките работници да поговорите на тези или на други лекари, и да „люпнете” по 1 000 лева! За да дойдат тези двама лекари и всички, които видя да идват и хилядите, които идват и не си ги видял, за да им говоря, знаеш ли колко много труд съм употребил?

- Не видях никакъв труд - говорихте им един час, и то между другото! В същото време говорихте и с мене, и други! Това труд ли е, в сравнение с труда на един миньор или на един хамалин?...* [* „Изгревът”, т. 22, с. 626-628 - „Леви и десни течения”.]

- В това ти е трагедията, че си ограничен и късоглед! Ти що не взе думата, защо не им поговори два-три часа, за да ти дадат няколко хиляди лева?

Ти знаеш ли, за да достигна до това положение да ми дават по 1 000 лева за един час колко много книги съм прочел, колко много жертви съм направил, колко страдания съм изстрадал?!... - После почна с глас да се смее, и да казва: - Когато после видиш истината, ще се срамуваш!

- Това не е същественото, ние работниците знаем от къде ще вземем средствата. Те ни чакат в касите и банките на капиталистите.

Христов го прекъсна:

- Защо си дошъл при мене, а не отиде от там да си вземеш колкото ти трябват пари?* [*,..Учителят Дънов за частната собственост” -„Изгревът”, т. 22, с. 651-660.]

- И пак се смееше.

- Вие се смеете предизвикателно, но ще видите какво ще направим ние онеправданите работници, когато се класосъзнаем и масово навлезем в редовете на Партията! Но тук трябва да се отклоня, да Ви обясня нещо много важно.

- Обясни да видим това, което не зная! - каза тихо със снизходителна усмивка Христов.

- Ние съзнателните работници, няма да навлезем в партията на широканците, на катраниците - единственото спасение на работниците е в Партията на комунистите *

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 629-633: „Болшевизмът е камшикът на Бога”.]

Само там, със собствени сили ще извоюваме икономическата, политическата, финансовата и човешката си свобода. Това Вие разбирате ли какво значи? Ще Ви обясня - да вземем в ръцете си средствата за производството!...

Андрей толкова беше се въодушевил, че вече викаше. Христов, за да го остави да се прояви напълно, вече му се усмихваше виновно, като слабак, като притиснат до стената. Христов беше завъртял Андрей на 180 градуса, за да види другата страна от съществото му.

- Парите и средствата за производство да се владеят и управляват не е лесно, трябват знания! Това съвсем не е така лесно, както го казваш и мислиш!

Вие работниците ще вземете парите и средствата за производство, но не можете да вземете ума и опитностите им, с които са натрупали тези капитали и тези средства за производство, защото те не са само вашия труд, но и техния организаторски ум, тяхното широко и далече виждащо съзнание, и още много неща, които вие работниците не притежавате! Затова най-безжалостно ще разпилеете капиталите, ще разсипете средствата за производство, ще превърнете собствения си живот и живота на народа в нещо още по-страшно от сегашното - Ад!

Парите и средствата за производство не може да ги владее и управлява този, който не ги е придобил!* Той е както комарджията, който не може да запази парите, които е спечелил на комар. Вие ще поставите притежателите на парите и средствата за производство в сегашното ваше положение.

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 628-629: „Комунизмът съществува от как свят светува.”]

_____________________

4 Виж „Изгревът”, т. 22, с. 673-677.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...