Jump to content

231. Кой може да направи революция


Recommended Posts

231. КОЙ МОЖЕ ДА НАПРАВИ РЕВОЛЮЦИЯ

Андрей кипеше, отново се беше оживил и закрещя:

- Не, не господин Христов, Вие трябва добре да знаете и да запомните - аз и работниците не искаме и не очакваме помощ от такива като Вас, които само спъвате работническото движение в победния му марш към вземането на властта! Ние не очакваме това да стане по някакъв магичен, мистичен, тайнствен начин, ние сме реалисти, гледаме нещата и живота право в очите и такива, каквито са! Ние сами със собствени сили ще се освободим, като се класосъзнаем, сгъстим редиците си, ще се вдигнем като един, и ще вземем властта.* Тогава ще бъде ден първи на нашия живот.

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 642-643.]

Аз дойдох при Вас само за съвет и нищо повече, а не да ми разказвате разни бабини деветини! - И Христов пламна:

- Ти работник ли си? - запита го строго.

- Разбира се! - отговори също строго и сепнато Андрей.

- Кой е виновен за сегашното ти положение?

- Обществения строй, условията, капиталистите!

- Тогава защо си дошъл при мене? При тези условия, твоето положение според тебе е непоправимо. За да се поправи, трябва най-напред да се променят условията. Иди при твоите вдъхновители, при представителите на вашата Партия, те да ти дадат съвет, направи революция и чакай след революцията да ти се оправи положението. - И Христов, изведнъж пак стана кротък и заговори тихо: - Но това сега не е важно, не е ли по-добре да използваме тези два часа да ми разказваш за положението на работниците? Аз мога да напиша статия или брошура по този въпрос... Когато искаш, стани и отивай да си трошиш главата.

Андрей беше силно възбуден, имаше желание да говори, да спори, но се сети, че трябва да бъде гъвкав, както са гъвкави комунистите, които влизат в съюз с всички, за да победят общия враг и после бият съюзниците си един по един. - Така трябва и аз да действувам сега с Христов, докато имам нужда от него. Той е човек с такива връзки, да ги използвам трябва, а после?... Ще го наругая здравата! - Затова се върна отново на интересуващия го въпрос, без да виждаше и чувстваше противоречията си:

- Господин Христов, нали е по-важно да говорим за това, за което съм дошъл?

- Че ти от като си дошъл, все това ми говориш - главата ми писна от това! Аз вече всичко зная! И аз правя само това, което ти искаш - давам ти съвет. Но нещо друго искам да ти кажа, което е по-важно за тебе.

- Кое е то?

- За тебе кое е по-важно - твоите лични интереси или интересите на работниците?*

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 644-648.]

- Разбира се, интересите на работниците!

-Ако не мислиш, че се заблуждаваш, престани повече да се грижиш за своите неоправени работи! Аз с всичките си връзки, които имам, вече поех оправянето на твоите работи! - И се обърна към бюрото си, отвори книгата, която затвори тази сутрин, когато Андрей дойде и зачете.

Андрей помисли: „Разсърди ми се!” И го обхвана състояние на загубено нещо много скъпо, видя мечтите си рухнали! Започна се борба в него, и то различна от досегашната. Той днес за втори път почувства, какво беше Христов за него! Затова веднага заговори високо, но в гласа му звучеше тъга и загуба.

- Господин Христов, ще остана, ще разказвам до когато искате, и до когато мога, ако кажете и цяла нощ! За работа и съвет вече няма да Ви говоря, няма да отида на среща!

Христов го погледна бащински, и му се усмихна доволно!

- Добре си реши задачата! - каза, и зачака да почне да му разказва.*

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 649: „Бележки на съставителя“]

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...