Jump to content

238. Платноходът и ареста ми


Recommended Posts

238. ПЛАТНОХОДЪТ И АРЕСТА МИ

Платноходът беше готов и дойде многоочакваната нощ. Тази част от живота ми беше живот само на мечти. Живеех близо до морето в къщата на един морски капитан, на тавана. Той пътуваше с парахода по двайсет дни на месеца, завръщаше се за десетина дни и пак заминаваше. Той беше единствения човек тогава, който ме обичаше може би пък затова, че можех да го слушам продължително да ми разказва за своите морски приключения, с което беше омръзнал на жена си и на всичките си познати. Направи ми впечатление, че напоследък все ми говореше за бягства по море. Аз се мислех за много умен и съвсем не ми минаваше мисълта, че той ме подозирал и изпитвал.

Привечер всички, които щяхме да бягаме, се прибрахме на платнохода. Всичко беше готово. Каквото имаше да си кажем, бяхме го казали по много пъти, затова мълчахме. Всички бяхме потънали в мечтите си, които бяха заметнати с воала на страха. Слънцето залезе, всички го гледахме и се прощавахме.

Никога не бях се вглеждал така в залеза! Тази вечер, като че за първи път го виждах! Ето, и Луната изгря ниско по хоризонта и скоро щеше да залезе някъде към Галата. Подухна и многоочаквания ветрец - лъхна ни радост. Някой каза като на сън: „Попътен!” Морето като воал нежно се набразди. Всички лежахме по гръб на пода с ръце под главите, всички бяхме със затворени очи - мечтаехме и чакахме Луната да се скрие. След дълги и страшни приключения, бяхме стигнали в страната на мечтите си, земния Рай - СССР. Посрещнаха ме моите роднини, целувахме се, прегръщахме се, радваха ми се и ме питаха какво искам да следвам... Аз вече записах и следвах медицина, инженерство, модерна архитектура... Радвах се, щастлив бях!... Завърнах се в България. Майка ми и сестрите ми ме срещнаха, радваха ми се, защото бяха мислили, че съм се удавил!...

Изведнъж един глас, страшен като смъртта, отвратителен като ада, рязко като с нож разряза въздуха и дръзко разкъса воала на мечтите ми!...

- Горе ръцете! Никой да не е посмял да мръдне от мястото си!

Всички скочихме на крака, и дигнахме ръцете си. Много дула на пушки

и блясъци на ножове, бяха насочени към нас. Луната изпрати последните си поздрави, и се скри. Вятърът духаше към морето. Една моторница присветка и се приближи. Натовариха ни. Мечтите ми се сгромолясаха, аз бях съкрушен! Погледнах в посока на Одеса. Беше ми страшно до смърт!

Откараха ни в комендантството на Варна. Там ме срещна моя хазяин - капитана. Той ми се усмихна любовно, потупа ме по рамото и бащински ме помоли да не му се сърдя.

- Момчета - започна той - напълно разбирам младежките ви души и копнежи. И аз съм бил като вас. Постъпих така, както бих постъпил със собствените си деца. Ако ние не бяхме ви заловили, румънците непременно щяха да ви заловят! А да стигнете до руските брегове, е изключено! Още повече б СССР не е за похвала, само мечтите ви са напразни! Направо ви казвам, в СССР е много по-лошо от България! Аз съм говорил с много, които са били, всички казват, че е Ад - било Адът на Земята! Да се молим на Бога, и в България да не идва този „Рай”! - Всички като един отговорихме:

- Защо не ни оставихте да отидем в тази „Ад”? Ако толкова много ни мислите доброто, създайте ни условие да работим и да живеем като хора! Хазяинът се смееше, и веднага премина на практическата страна на въпроса:

- Сега ще ви пратят в родните ви места, с препоръка да ви намерят работа. После се обърна към мене: „Ти ще останеш у нас, докато завърши учебната година сина ми, на когото аз помагах да учи. Ще видим после какво ще правя с тебе! Щом искаш толкова да пътуваш, ще ти намеря работа на парахода.” Отново мечтите ми възкръснаха!

- Какво стана с платнохода и приготвеното за пътуване?

- Нищо не зная.

- Виждаш, парите, които спести като експлоатираше бедните турци, секретар-бирника и платнохода - ти взеха. Да разбереш, ако искаш да ти върви, трябва да живееш с честно припечелени пари! Това запомни добре.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...