Jump to content

243. Дребен инцидент


Recommended Posts

243. ДРЕБЕН ИНЦИДЕНТ

Почука се. Христов отвори и покани инженер Киров в стаята, помогна му да си съблече палтото, посочи му да седне на леглото му до Андрей.

- Как, сполучлива ли излезе операцията? - запита на смях Христов.

- Ще направят? Момчешка работа! Били парижки и берлински лекари! Аз си вярвам в тебе. Станах и дойдох. Това момче, ако иска да ми помогне после да си отида, много е плъзгаво.

- Не, аз ще те заведа - му отговори Христов. - Хайде докато си почиваш, той да ми доразкаже и тогава ще си говорим.

- Сякак ще я наредим - отвърна Киров. - Христов се обърна към Андрей:

- Продължи! Хем да не се разбързаш, да ми разказваш през куп за грош - всичко подробно искам. Беше стигнал дето началникът беше те стиснал за гушата.

- Да, хазяинът разбра положението ми, хвана ръката му и каза много сериозно: - Не си играй с момчето, пусни му врата! И ти и аз, и всеки може да стиска до смърт един беззащитен човек, но твоите тулуми да бяха го хванали! Тогава вече може да стискаш колкото искаш, но хванат и докаран от мен, това не позволявам! Пусни го, ако си ми приятел!

- Господин началник, той много силно бяга! Аз още в градината изпразних по него два пълнителя - каза Марко. А хазяина почна да се смее с висок глас, като ми освободи гушата от ръката на началника:

- Пусни го, пусни, той ми трябва на парахода. Не знаеш ли, че тича по-бързо от Марковите куршуми? - Като чух за парахода, отново мечтите ми възкръснаха! - На момчето едно му е само лошото: не пуши, не пие, не псува и за хубави женички още не се сеща! Истинските моряци пият, пушат, гуляят и ценят хубавите женички!... Но Бог е добър, никой не се е родил научен и той ще се научи.

Началникът ме пусна, но ме гледаше учудено, а Марко го изгони и сериозно каза на хазяина:

- Ще трябва да снемем дознание, а то не става лесно, затова трябва да преспи тук. - Аз бях погълнат от мечтите си, това чух като на сън.

- Да де, че на нас ли тези? - застърга баса на хазяина.

- Давам ти честна дума, никой с ръка няма да го пипне!

- В това не се съмнявам! Защо да ви болят ръцете с бичове, като можете да го налагате? И баба бийва готов, хванат, вързан! Ако вие бехте го хванали, и два дни тогава да остане - бийте колкото искате, но сега в никакъв случай!

Като сте такива бабаити, защо не хванете този, който бере цветята от градината? Ето, него хванете и дръжте го колкото искате! Но не можете! Какво щяхте да хванете, ако вместо госпожицата беше излязъл той? Да се разберем като приятели - момчето ми е съвсем чуждо, живее у нас на тавана, но се застъпвам и няма да отстъпя - ти ме познаваш! И какво толкова е направило - намокрило един стражар! Голямо чудо, да не е царски син! Ако е въпросът за дознанието, направете го още сега в мое присъствие. Но съветвам ви, по-добре за вас да не правите дознание, потулете всичко да мине като дребен инцидент, защото може утре вестниците да излязат с грамадни заглавия: „До къде достигна некадърността на нашата полиция?”, „Цял взвод стражари гонят и стрелят по едно момче, и не могат да го хванат!”, „Девойката, която преминала през кордон от стражари, без да я забележат!”, или „Цветята в Морската градина редовно се обират, и крадеца още не е хванат!”...

Началникът слушаше замислен, не знаеше какво да прави. Най-после се оживи и заговори:

- Ние с тебе сме приятели от 30 години, може ли така да си говорим? Действително, хлапакът е симпатяга и заслужава да го защищаваш, и аз на твое място бих го защищавал!

- Какъв хлапак, двайсет годишен мъж, но твоите тулупи щели да му вземат ума! Изведнъж е отслабнал най-малко с десет килограма, не мога да го позная!

- Дай си бе момче личната карта - изкомандува с престорена усмивка началника.

- Е, това може, позволявам - и ми направи знак да я дам.

- Утре сутринта ела да си я вземеш, както му е реда.

Хазяинът му смигна, искаше да каже,че разбира тези трикове. Сбогуваха се, но началникът и на мене подаде ръка. Аз изтръпнах като видях грамадната му ръка, като крокодилска уста! Той с особена хватка я хвана в дъното, и силно стисна! Щях да издъхна! Помислих, че ми счупи пръстите, но външно останах спокоен и не помръднах! Видях по лицето на началника как направи последни усилия, и капитулира! Хазяинът ме дръпна, и той със съжаление ме пусна.

- Капитане, герой момче!

- И аз така мисля, тъкмо момче да се бори с бурите на Черно море. - Христов добави:

-Така ще побеждаваш и житейските бури! Такава буря те изхвърли на моя остров. И сега ще победиш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...