Jump to content

248. Звездни разстояния делят хората един от друг


Recommended Posts

248. ЗВЕЗДНИ РАЗСТОЯНИЯ ДЕЛЯТ ХОРАТА ЕДИН ОТ ДРУГ

Андрей наричаше Христов широканец, още и защото председателя на кооперация „Напред” в София носеше неговото презиме, когото пък не беше нито виждал, нито чувал да говори, само бяха му разказвали.

Кооперация „Напред” беше идеологическо социалистическо предприятие за осъществяване идеите на социализма-освобождаване на работниците и консуматорите без революция от експлоатацията на капитала *

Работниците и консуматорите тръбяха на всички страни, че широканците използват възвишените идеи на социализма като параван, за да ги експлоатират, затова ги мразеха.

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 674-675.]

Христов, макар да носеше презимето на председателя на кооперация „Напред” и той да му беше чичо, нямаше нищо общо както с кооперация „Напред”, така и със Социалдемократическата партия в България.

Андрей нямаше богат речник от думи и мислови форми, с които да изразява това, което мислеше и виждаше, затова си служеше с ограничен брой предварително приготвени форми като калъпи. И всяко нещо, което срещаше в живота, преценяваше и го намъкваше в най-подходящия калъп. Че нещо от него стърчеше извън калъпа, че хълташе или се деформираше, това за него не беше от особено значение.

Разбира се, с такива знания и изрази той не можеше да оперира в реалния живот! Така каквито бяха широките социалисти за работниците от кооперация „Напред” и консуматорите, същите бяха евреите за хитлеристите; комунистите за капиталистите; дъновистите за източноправославната църква... А каква голяма разлика имаше между всеки широк социалист, евреин, комунист, дъновист!...

Звездни разстояния делят хората един от друг!

Всеки човек е нещо особено, веднъж дадено и неповторимо! Върху блюдата на житейската везна, думите и изводите имат дотолкова значение - тежат, доколкото се покриват с истината. Затова на Андрей не му вървеше в живота.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...