Jump to content

249. Новото съзнание


Recommended Posts

249. НОВОТО СЪЗНАНИЕ

По пустото и тъмно шосе, насрещния вятър се усилваше. Андрей получаваше тревожни сигнали от всички краища на своята държава - тялото си. Студените и невидими ръце на вятъра, гладът, противоречията... всички, които искаха да го унищожат от всички страни и отвън, го щурмуваха!

Но Христов всичко това беше предвидил, взел мерки, за да го предпази и в него беше направил предмостово укрепление на „Новото”, беше образувал едно ново съзнание, което наистина заемаше малка територия в централното, голямото съзнание, но беше вече фактор в живота. То беше като едно заговорническо правителство, което искаше да свали старото и да заеме властта. В цялата територия - тялото и съзнанието на Андрей, вече ставаха първите схватки. Някой мислят, че всяко старо трябва да бъде унищожено и заменено със съвсем ново, както става при войни и революции.

Христов беше за приемствеността и нищо да не се унищожава, на всяко нещо да се намери местото му в живота - доброто и здравото да премине в новия живот, а излишното, негодното, изживялото си времето, живота сам да се освободи от него. Той е най-добрата мярка за новото и старото.

Андрей още много пъти щеше да се връща към старите идеи и методи, както човечеството отдавна е излязло от животинския стадии, но още дълги години ще изживява животински прояви.

Всичко, което сега Андрей изживяваше - неверни мисли, размишления наивни и лекомислени изводи... имаха значение за спасението му. Защото цялото му внимание беше насочено към тях. Не мислеше за своите страдания, които по този начин намаляваха, и новото в него пущаше все по-дълбоки корени.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...