Jump to content

254. Защо симпатизираше и работеше за Партията


Recommended Posts

254. ЗАЩО СИМПАТИРИЗАШЕ И РАБОТЕШЕ ЗА ПАРТИЯТА

Горният етаж беше накривен настрана като пиян, и беше необитаем. Част от покрива му беше отнесен. От цялата постройка, само една стая беше обитаема, в която се влизаше направо от двора. Тя само проформа беше заключена, ако по-силно се натиснеше, вратата заедно с касата, щеше да се откърти. Пък и кой би си направил този напразен труд да влиза в такава стая? Към двора зееше и един полуотворен прозорец.

Преди да беше се случило всичко това с Андрей, той живееше другаде - в стая и кухня, които беше мобилизирал, защото щеше да се жени, но след нещастието разпродаде всичко и от три месеца живееше тук.

Щракна електрическия ключ. Веднага насочи погледа си към завития в бял чаршаф костюм от ластикотин, който беше си направил като венчален, единствен останал непродаден. Въздъхна и каза: „Слава Богу, и днес не го откраднаха!” После видя руло хартия под прозореца, и си каза: „Донесли сте ми нелегални вестници, позиви и списания, но кога ще ги разнеса като съм болен?” - Той не беше член на Партията, но й симпатизираше и работеше за нея. Някой си неизвестен му куриер, често му пущаше през този прозорец такива рула с нелегални материали, които той с успех разнасяше или разлепваше по стените на улиците.*

[*Виж „Изгревът”, т. 22, с. 623-626.]

Миришеше на студена, непроветрена стая и мухъл, смесени с приятна миризма на дюли. Дъските на пода изскърцаха, може би защото Андрей сега тежеше с повече от двадесет килограма. Разхвърленото легло, нечист чаршаф на юргана, на отсрещната стена беше изправен стар бакален рафт, който беше в стаята, когато я нае и остана да го ползва.

Върху старата печка тип „циганска любов” постави снопчето дърва, тя изскърца недоволно, щеше да се събори, затова го пусна на пода. Две дъски от пода потънаха, а другите им краища се издигнаха. Андрей ги изгледа с безразличие и си помисли: „Ето, отваря се гроба ми!” На единствената масичка имаше неизмити чинии, и трохи от хляб. Избута чиниите и на тяхно място постави кошницата с подаръците, и с цялото си тяло се отпусна на единствения стол, който направи геройско усилие да го задържи на разклатените си и разкривени крака. И разсеяно заразглежда попуканите тавани, паяжините в ъглите и спонтанно си каза: „Тук всичко заедно с мене, е вече получило призовка за оня свят!”

Вятърът от двора подухна и прозореца и вратата се разтвориха широко, из стаята се дигна прах. Направи усилие, стана и отмахна одеялото, което завиваше върху най-горния рафт на шкафа много едри кехлибарени дюли. Те единствени в стаята му бяха още свежи, млади и изпълваха с аромата си стаята. - „Но може и те вече да са замръзнали!” Погледна ги продължително, особено една - най-голямата, на десния край я гледа продължително. Тя беше едра и много красива! Той можа да й се усмихне и каза: „Утре ще те занеса на Христов и той ще ми каже: „Велико бъдеще те чака... и писател може да станеш!...” - И се видя в кафенето на писателите при витрината, пиеше си кафето...

Закашля се и изплю на пода грамадна кървава храчка. С яд я разтри с крак, и почна да пали нервно печката. Издраска цяла кутия с кибрит и не можа да я запали! Реши да си легне на студа. Счупеното стъкло на прозореца затисна с една стара възглавница и го подпря със стола, вратата подпря с едно дърво. Но сети се за Мими. Часовникът на дружество „Балкан” удари 21 часа.

- Рано е още за спане, затова ще отида у Мими - си помисли, защото тази мисъл беше приятна и примамлива и затова може би беше забравил, че когато беше при Христов примираше за сън, че не беше спал миналата вечер цяла нощ.

И затърси из джобовете си някое забутано левче за трамвай. Не намери. Парите на Христов за просото дремеха в портмонето му, извади ги, постави ги на масичката и дълго ги гледа, после ги постави отдясно в портмонето и си каза: - Като ги изхарча, с какво ще купя просо за птичките? Какво тогава ще помисли за мене Христов - бъдещият писател изхарчил!... Не, не искам Христов да мисли лошо за мене!... И нали му обещах да не отивам у Мими? Откъде ще знае - ще отида пеш, за връщане ще поискам от Мими, ще я излъжа, че съм си забравил портмонето!

Да да, сега се сетих, светна ми, разбрах истината. Христов е страшно хитър! Еместо направо да ми каже: „Туберкулозен си, не отивай у Мими, защото ще я заразиш!”, разказа ми цял куп бабини деветини. Много ме е яд, че веднага не му разбрах машинациите и да го разоблича! - И закашля се, не изкашля нищо, но се почувства безсилен. Помисли, Мими далече живее и няма смисъл да отива. - Но утре ще кажа на Христов, че съм ходил у Мими - да видя какво ще ми каже.

И изгаси лампата, легна си с дрехите и обущата. Леглото беше студено като гроб! Пъхна си главата под юргана, сви се на кълбо.

Мисълта за смъртта отново му се мярна: „Това живот ли е? На кого е нужен моя живот? На никого! Ще умра!” - Отпусна се. Цял трепереше, а очите му пламтяха, ушите му писнаха! Помисли: „Кой ли говори или мисли за мен? Каквото и да е, тази вечер смъртта ще сложи край на всичко! Но може би Христов мисли за мен?!”

И всичките случки днес при него запреминаваха през съзнанието му, и като че малко му олекна, постопли се.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...