Jump to content

267. Да бъдеш монарх


Recommended Posts

267. ДА БЪДЕШ МОНАРХ

Ти нали си забелязал, че когато си бил болен, без да си разумен и без да знаеш качествата на Мойсей, си се налагал на близките си. Те стоят пред тебе на крака, гледат те в очите, каквото пожелаеш, веднага ти го доставят, изпълняват всичките ти капризи и прищявки. Когато си болен, ти в къщи си неограничен монарх. Когато оздравееш, ти пак искаш да имаш това удоволствие, и понеже не го получаваш, ти кога съзнателно кога подсъзнателно пожелаваш да бъдеш болен, за да си доставиш това удоволствие. И някой ден си леко неразположен, веднага виждаш как твоите близки се разтревожват, и почват да ти угаждат. Тяхното внимание ти прави удоволствие, затова ти несъзнателно или съзнателно подсилваш неразположението си.

- Точно така е, така е - спомням си... сега разбирам...

- Това като си разбрал, много си разбрал! Наблюдавай се, и не го прави. Но да вървим, че времето изтече. - И погледна загрижено върховете на Витоша.

От „Кумините” се издигаха пушеци до небето като черни стълбове, и продължи мисълта си: - Тези така да ги нарека „монархични заболявания”, като се повтарят, стават навици. И винаги, когато почувстваш желание от това удоволствие - да бъдеш монарх, ти се разболяваш, без да има каквито и да било обективни причини.

Закон е: всяко нещо, което е свързано с удоволствие, като се повтори няколко пъти, става съставка на характера. Такава болест не може да лекува никой лекар, нито лекарство. Такива болести са неизлечими, и винаги водят до смърт! Това запомни добре - за да се излекува болестта, трябва да се намери причината, която е затрупана с много и разнообразни изживявания.

- Разбрах, разбрах! - извика високо Андрей с широко разтворени очи, зад които прозираше напрегната мисъл. - Вие или Вашия Учител, не можете ли да лекувате такива заболявания?

- Учителя може и аз мога дотолкова, доколкото съм Негов ученик, и доколкото Го разбирам. Разбира се, това което ти казвам, това е най-елементарното и опростеното. То има безброй и разнообразни варианти и нюанси, които се разпростират върху целокупния живот. Но ако искаш да научиш за него най-много, и най-точно и най-важното - да се излекуваш и другите да лекуваш, трябва да насочиш мисълта си към своите изживявания.

Наблюдавай се, наблюдавай всяка своя мисъл и чувство - желание, наблюдавай и другите. Тогава ще ти се разкрие един цял свят на отклонения от правия път на живеене, мислене, чувстване.

- Това е интересно като приказка, ако обичате разкажете още!

- Добре е щом ти е интересно, защото показва, че го разбираш.

Христов говореше, но и вървеше към планината, и след него се мъкнеше Андрей като пребит, превърнал се цял в слух и размисли - както нарушителите на обществените закони, обществото смята за престъпници и никой не ги гали или изпълнява прищевките им, тъкмо напротив властта се отнася с тях сурово... като им налага наказания и мъчения. Това обществената власт не го е измислила, тя го научила от природата, защото най-добрия учител е природата.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...