Jump to content

273. Никого не викам и никого не пъдя


Recommended Posts

273. НИКОГО НЕ ВИКАМ И НИКОГО НЕ ПЪДЯ

Христов още по-здраво хвана и двамата, за да ги заведе на планината:

- Не мога да те приема и утре, защото преди обед имам други отдавна обещани разговори, а следобед имам важен разговор с Андрей, който от вчера сме започнали и трябва да продължим утре.

Благовест се замисли, но мисълта „политически” и „важен разговор”, и с Андрей, завладя съзнанието му и той погледна изпитателно Андрей и си помисли: „Пък какво ли може да говори с това момче?” - Андрей забеляза това, и му стана приятно.

- Но какво може тогава да се направи? Аз съм в София от два дни преди Нова година. Дойдох за покупки за семейството си, а днес е вече втори януари. И днес като не си отида и утре като не си отида, това е равно на развод с жена ми. Аз за разговорите си с господин Дънов, не бях при семейството си за Нова година - пренебрегнах го.

- Това е твоя работа - отговори Христов, като си сви раменете съчувствено.

- Но тогава мога ли да Ви придружа донякъде, да Ви разкажа накратко и после с писма да се доизясня?

Точно това чакаше и искаше Христов, помисли: „Той да тръгне, пък докъде ще стигне, това вече не зависи от него!”, защото след тази психическа подготовка, той не можеше да не тръгне, да не слуша и да не се подчинява, но пак опако му отговори:

- Никого не викам, никого не пъдя, пък като искаш, ела! - Даде вид, че от немай къде му каза да дойде.

Благовест го почувства, като че го тласка да се върне назад. Христов почувства, че може би прекали и че може да се върне, затова избърза и каза:

- Разказвай!

- Ще започна отначало. - И се опита да се изравни с Христов, защото Христов непрекъснато не го оставяше да се изравни напълно с него -винаги вървеше половин крачка назад след него.

- Твоя работа, от където искаш от там почни.

- Но не мога да разбера господин Христов, защо така отговаряте, защо така се държите?

- Това е само моя работа! Ако имаш намерение да разказваш, разказвай! - И с накърнено честолюбие и болка в душата Благовест започна, но съвсем не така както беше намислил, когато тичаше след Христов. В него беше окастрено и отпаднало всичко лъжливо, престорено, превзето, беше останало само истинското.

- Син съм на богат селянин - оризар. Като дете предпочитах да чета, вместо да играя. Завърших Колеж - френска филология, и специализирах във Франция. Още като ученик прочетох всичко забележително от световната литература. После станах специалист, познавач на френския роман и разказ. Превел съм няколко романа, много разкази и философски студии. Самия аз пиша.

Ожених се. Получих голямо наследство. Скоро и баща ми почина, и от него получих пари и имоти. Насъбраха ми се толкова средства, че аз, жена ми и двете ми деца можем да живеем цял живот добре, без да работим!

Тоза ми даде условие да осъществя единствената си заветна мечта -да пиша, да стана писател. Започнах да търся в непосредствения живот героите за моите разкази и романи.

- Но чакайте, чакайте, това са интимни работи, които да се говорят на четири очи! - И се обърна към Андрей, който беше се превърнал на слух и мисъл и мечти, защото и той нали мечтаеше да става писател. И точно в момента, когато си мечтаеше да завърши поне българска филология и философия и той да се отдаде на писане, Христов най-брутално прекъсна мечтите му:

- Андрей, ти вече може да се върнеш, ето минахме юзината! Нали ти е много лошо?

Това прозвуча като изпъждане и после, като че го покани отново: -Ние ще отидем хе там до „Сухата река” или до селото, и може да се върнем. Не сме взели на акорд планината, е.

А истината беше както знаем, и двамата да ги заведе на планината -на „Бивака".

Ако двамата или единия се върнеше, за Христов това щеше да бъде най-силния удар, който можеше да получи! Но те не можеха да се върнат, защото здраво беше ги хванал за сърцата!

А така говореше на Андрей, не защото това му правеше удоволствие, а да го излекува от дефектите на неправилното му възпитание. Вчера и днес Андрей не беше толкова зле, колкото искаше да каже, но искаше непременно да се наложи на Христов, както беше се налагал много пъти на своите близки, и да си достави това скъпо удоволствие - да бъде неговата воля. Но както винаги, и за него дойде края на това. Той трябваше или да престане да се движи в тази посока, да си доставя това удоволствие, или да умре. Срещна непреодолимата преграда към това - Христов. Христов искаше да провери и Благовест, ще пожелае ли Андрей да се върне в този студ сам, за да му разказва своята история насаме.

- Не, не - каза кратко Благовест - аз нямам нищо против - да присъствува и господинът! Може ли, дошъл до тук, да се връща?

А Андрей беше изтръпнал! Обнадежден от думите на Благовест, каза:

- И аз ще дойда докъдето Вие отидете.

- Твоя работа, но нали каза, че си много болен и не можеш да вървиш! Може да паднеш, че ще ме държиш отговорен, ако ти се случи нещо лошо!... Затова ти повтарям: върни се, предупреждавам те пред свидетел. Ако ти стане лошо, да не ме държиш отговорен! Времето е студено и ще става още по-студено! Горе в планината има буря! Погледни, планината цялата е запушена, дигат се пушеци до небето! Виждаш ли там онзи черен облак, който се проснал над върховете като някакво допотопно животно - змей? Това предвещава нещо много страшно! Това животно ще ни нападне!

Благовест и Андрей се спогледаха учудени, как можеше облак да напада, но Андрей отговори:

- Виновен съм господин Христов, моля Ви простете ми, искам да дойда!

- Друг път като ти казвам, да вярваш и да слушаш.

- Но какво да правя, в момента ми е лошо като мисля така!

-Добре, че си забелязал това. Следствие на неправилното мислене, всичко в тебе е обърнато с главата надолу. Затова трябва да слушаш по-умния от тебе и да правиш въпреки всичко това, което ти казвам. От вчера насам толкова много опити ти направих, и пак не ми вярваш. Това показва, че много си лъгал и старото е хванало дълбоки корени в тебе. Страдаш, защото кривото в тебе е право. Да си знаеш - криво гледаш и криво мислиш!

- Какво да правя? - запита Андрей.

- Всичко каквото мислиш, че е право, ще правиш обратното или слушай и изпълнявай това, което аз ти казвам.

И се обърна към Благовест, който чакаше, за да започне да разказва.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...