Jump to content

274. Срещи с приятели – дъновисти


Recommended Posts

274. СРЕЩИ С ПРИЯТЕЛИ - ДЪНОВИСТИ

- Залових се с всички сили и с най-голям ентусиазъм и сериозност, да чета и пиша. Имах много идеи за романи и разкази, за които исках да намеря герои от реалния живот. Исках моите герои и разказите ми да са научни, всяко нещо да бъде строго и логично доказано, както са доказани проблемите в науката.

При тези търсения, се натъкнах на вашия стар брат от Пловдив -зъболекаря Стоицев1, който наистина е един изработен човек като характер - възпитан, благороден, добър, културен, вегетарианец - човек, в когото думи и дела се покриват. Това е първия човек, когото срещнах и останах в абсолютен възторг! Той има свои здравни разбирания, препоръча ми да чета Луи Куне, Платон, Кнайп и нашия народен лечител - Димков. Аз си набавих тези книги, той ми подари и свои.

[*Д-р Михаил Стоицев - „Изгревът”, т. 23, с. 4-204.]

Той ме запозна с Казанлъклиева* - също сестра от Бялото Братство. Тя пък е истинска светица! В нейния характер не видях нищо отрицателно! Толкова мила и интелигентна старица - за пръв път видях! Тя е и ясновидка, предсказа ми много неща, които се сбъднаха. Посъветва ме да участвувам в сеанси, да беседвам с медиуми, чрез които ще ми се даде да разреша всичките си противоречия и да разбера дълбоките истини на Битието.

[*Елена Казанлъклиева - „Изгревът”, т. 1, с. 54-64]

Както Стоицев, така и Казанлъклиева ми говориха за господин Петър Дънов - Вашия Учител.

Аз специално дойдох в София, срещнах се с господин Дънов. Прие ме любезно, покани ме на първата Си беседа в новопостроения Салон на Изгрева. Това беше преди около 10 години, може би през 1924 или 1925 година.

- Нали беше застанал прав до вратата на Салона? - запита Христов

- Да, откъде знаете?

- Спомних си, още тогава ми направихте впечатление.

- С какво?

- Друг път ще ти кажа.

- След сказката, господин Дънов ме прие. Аз му разказах за бъдещите си планове. Той с голям интерес ме изслуша. Много добър и възпитан човек!

- Добър, защото те слушал! Намерил си един търпелив човек, да Му говориш с часове!

При Учителя като се отиде - малко се говори, много се слуша! Да показваш на Учителя, че много знаеш, няма смисъл!

Андрей си мислеше: „И аз ще отиде при господин Дънов, и само ще слушам!...” - И после, правеше си планове като стане писател какви ще бъдат героите му, на какви теми ще пише... Христов продължаваше да говори:

- Вие нямате представа, че се намирате пред най-великия човек на епохата!

- Извинете ме господин Христов, но аз не мисля така! - възрази Благовест самонадеяно, вече напълно възстановил се от поражението.

- Какво мислят простаците за умните не е важно, важно е какво мислят за тях умните и знаещите! Ето, ти и сега грешиш като бързаш не да говориш, а ти бърбориш! Остави да ти каже как мисли един човек, който повече знае от тебе. - Христов съзнателно свързваше какво трябва да бъде отношението с Учителя с една обида, която Благовест непременно ще запомни, защото отрицателните неща по-лесно и по-трайно се помнят, по този начин да запомни и отношенията с Учителя.

- Добре, нека бъде така - отговори Благовест, като преглътна тази горчилка и продължи: - Винаги когато идвах в София по работа, идвах и при господин Дънов. Той ме приемаше и поканваше на беседа, а по-късно и на лекциите. Веднъж като нямаше какво да ми говори...

На това Христов се изсмя и повтори:

- Учителя нямал какво да ти говори! Как можеш да мислиш това? Че това е все едно да кажеш, че в океана няма вода!

- Нека и така да бъде - съгласи се, за да продължи: - Изпрати ме в редакцията на Вашето списание „Житно зърно”. Там вече беше съвсем друго - там бях в моята си среда, в средата за която съм мечтал.

Запознах се с елита на Вашето общество, които бяха хора възпитани, културни, изобщо изискани във всяко отношение!

Първия с когото се запознах, беше Жорж Радев*- много фин и деликатен човек, наистина слабичък и много нежен - само чист дух. Лицето му приличаше на птичка, челото му е много полегнало назад. Сравнително млад, на моите години, а колко много знае! Цитира френските класици на френски, немски и английски, свири добре на чело, в него няма нито следа от грубост! - Каза това Благовест с малко повишен и натъртен глас, в който се чувстваше и страх. Искаше да каже на Христов: „Не е като тебе грубиянин!”

[*Георги (Жорж) Радев - „Изгревът”, т. 18. с. 6-161.]

Там се запознах с известния български писател Северов*, на когото съчиненията, когато на времето прочетох го - „писателя със златното перо”. Той ме покани в дома си, подари ми с автографи всичките си съчинения, които едвам носех. Той е красив човек, с хубави бистри сини очи, с широк и отворен поглед, също много нежен, възпитан и внимателен.

[*Северов - е псевдоним на Георги Томалевски - „Изгревът”, т. 18. с. 235-255.]

Запознах се с д-р Елиезер Коен* - доктор по естествените науки, геолог. Той пък веднага ме абонира за списанието „Житно зърно”, и ми продаде всичките минали годишнини.

[*Елиезер Коен - „Изгревът”, т. 1, с. 288-292, т. 18, снимка № 18.]

Там се запознах с още братя, които списват списанието. Всички до един бяха възпитани хора - каза и погледна Христов в очите, да разбере дали разбира, че той е невъзпитан.

- Христов разбираше повече отколкото предполагаше Благовест, но нямаше смисъл сега на това да реагира. Той си постигаше целта, а личното оставяше настрана.

-Тогава в редакцията тъкмо сглобяваха книжката, четоха ми извадки, беседвахме върху някой статии.

Там, за първи път чух думата „посвещение”!

Помолих ги да ми я обяснят. Те ми дадоха много оригинално обяснение - дадоха ми речника „Ларус”, и си продължиха работата. От обяснението в речника, аз не останах доволен. Тогава ми дадоха адреса на книгоиздателството Ст. Атанасов, от което си набавих всичките окултни книги, прочетох ги и отидох при господин Дънов.

Пак на дълго Му говорих, накрая Той ме прати при брат Боян Боев*, който за мене е ангел в човешка форма, човек с големи духовни постижения - добър, чист, постигнал простотата на дете, а в артистичните науки и педагогиката - специалист от рядка класа, завършил в Германия естествени науки!

[*Боян Боев - „Изгревът”, т. 3, с. 29-35.]

И него след дългия разговор го запитах, да ми обясни „посвещение”. Интересно беше, че и той не ми отговори, каза ми да прочета съчиненията на немския окултист Рудолф Щайнер - основателя на „Гьотеанума”. Набавих си съчиненията му и ги прочетох. По мое мнение Щайнер е колоса на духовната наука в света, най-големия душевед!

Друг път, на една беседа на господин Дънов. се запознах с един много скромен Ваш брат – Тахчиев*. който пък е истински мистик. Като говори човек с него, чувства ясно дълбочините на душата му.

[*Георги Тахчиев - „Изгревът”, т. 9, с. 189-190.]

Той ме запозна с редактора на също Вашия вестник „Братство” -Сава Калименов*, който ме абонира за вестника си и ми продаде всичките издадени от него книги. От тях направи ми силно впечатление „Агни йога” и „В градината на Мория”.

[*Сава Калименов - „Изгревът”, т. 30, с. 3-991.]

Друг път пък се запознах с едно остроумно човече - Цочо Диков* - човек без образование, но много интелигентен, особено в областта на астрономията. Има и свое разбиране върху пръстените на Сатурн. Колибата му беше като аптека. Той ми подари съчиненията на Ани Безант, на Летбитер, на Рада Бай и много теософски книги.

[*Цочо Диков - „Изгревът”, т. 3, с. 118; т. 7, с. 376-380.]

Но трябва да Ви кажа, че през това време аз написах няколко статии, които бяха напечатани в списание „Житно зърно”, много мои разкази бяха напечатани във вестник „Братство”. И двете редакции ми поискаха още материали.

Запознах се и с брат Петър Пампоров* - гимназиален учител по философия, пътуващ сказчик из България и чужбина, който владее много добре есперанто. Той ме посъветва да науча есперанто, за да мога да вляза във връзка с цял свят. Разбира се, аз от това нямам нужда, защото зная френски като матерен език, зная немски и ползвам италиански и английски. Той също ми препоръча да чета много Толстой, философското съчинение „За всеки ден” да ми станело настолна книга, както било на него, в което била събрана мъдростта на цял свят.

[*Петър Пампоров - „Изгревът”, т. 5, с. 445-446; т. 7, с. 140-141]

Веднъж по шосето за Изгрева настигнах един брат с големи черни очи, който беше голям сладкодумец - гимназиален учител по философия - казва се Михаил Иванов*. Той ме изслуша внимателно, с интерес и категорично ми каза: „Много необходимо ти е преди всичко да четеш, и то много беседите и лекциите на Учителя, за да влезеш преди всичко в духа на Учението на Учителя, а после всичко друго чети.” Влязохме в Салона, той се отби при Цочо Диков, който продаваше братските книги, купи томчето с беседи „Пътят на ученика” и ми го подари.

[*Михаил Иванов - „Изгревът”, т. 1. 2. изд., с. 340-369, 556-559; т. 30, с. 378-381.]

Същия ден, на братския обед, който ставаше на двора пред Салона, обядвахме един до друг с брат Петър Манев*. И той бил сътрудник на „Житно зърно”, завеждал отдела „Астрология”. След обед ме заведе у тях и ми показа огромно количество астрологически книги на различни езици, хороскопи на велики мъже. Обеща и на мен да направи хороскоп и ми каза, че за да разбере човек духовната наука на Учителя, трябва непременно да бъде добър астролог, и ме посъветва да науча тази велика наука.

[*Петър Манев - „Изгревът”, т. 3, с. 123; т. 18, с. 162-234.]

Аз и него запитах за думата „посвещение”. Тогава той ме заведе при Жорж Радев в редакцията на „Житно зърно”, и го помоли да ми даде трите книги на Бо Ин Ра, преведени от него. Те бяха: „Книга за човека”, „Книга за отвъдния свят” и „Книга за Бога”. Жорж Радев много се зарадва от проявения интерес към тези книги, подари ми ги с автограф и двамата с Манев в един глас ми казаха, че сега ще разбера какво значи „посвещение”.

При друг случай, се запознах с един заядлив брат - д-р Паскалев*, който ми подари неговата книга „Въведение в асоционизма”.

[*Д-р Паскалев - „Изгревът”, т. 4, с. 142-443.]

Аз съм посещавал и беседвал със Софрони Ников* - водача на теософите в България.

[*Софрони Ников - „Изгревът”, т. 1. 2. изд., с. 318-324.].

Той пък ми подари „При нозете на Учителя” от Кришна Мурти.

Срещал съм се и съм беседвал с още много братя и сестри от Изгрева. И те са интелигентни и напреднали, но те не представляваха особен интерес за мене!

В продължение на около 10 години, прочетох и 6 тома беседи и лекции от господин Дънов, посетил съм и около 20 беседи и лекции на господин Дънов. Много мислих върху прочетеното.

Пред Нова година дойдох в София да направя някой покупки за семейството си, отбих се при господин Дънов и с цялата чистота и искреност на душата си му разказах за всичко прочетено в областта на окултизма, за размислите си и възхищенията си от Бо Ин Ра, Ледбитер, Ани Безант, Рада Бай, Щайнер, Кришна Мурти, Мория, Сидер... и за неговото Учение и неговите ученици.

И като заключение му казах, че него не го виждам между тези върхове на окултизма и духовната наука! Дори по мое мнение неговите ученици като Жорж Радев, Боев, Северов и др., са повече от него!...

Но направи ми впечатление, че господин Дънов не се трогна от това, нито се обиди, нито разсърди! Остана същия както и преди това, какъвто е бивал винаги, когато съм отивал при него.

Накрая го запитах, аз като съм прочел всички по-съществени окултни съчинения на световната окултна литература - окултист ли съм, посветен ли съм в тайните? В неговото Учение има ли „посвещение”, и ако има такова, ~ой би ли ме посветил в тайните на своето Учение?

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...