Jump to content

290. Трябва да преминеш през 4 посвещения


Recommended Posts

290. ТРЯБВА ДА ПРЕМИНЕШ ПРЕЗ 4 ПОСВЕЩЕНИЯ

- Но това което говорите господин Христов, Вие ли пръв го казвате, то оригинално Ваше ли е, други мислители преди Вас не са ли го казали? - запита пак Благовест.

- Аз ти казах, че ти си човек, който не разбира! Нали това ти говоря цяла сутрин - нищо няма наше - всичко е на природата. Дали е оригинално или не, това не е важно, важното е да носи живот, да осмисля живота, да дава правилно природосъобразно гледане и отношение към нещата. Въпроса е да дойдем в правилно отношение със създаденото вече. С тридесет и двата знака на азбуката, са написани хиляди съчинения, или с латиницата са написани книгите от берлинската библиотека, лавиците на която са 40 километра дълги. Това, което става в твоята душа, това е което е оригинално.

- Господин Христов, идвам до заключение, че във Вашите ругатни има много красота! — извика Андрей и напомни за своето съществувание.

- Така е, защото си видял зад формата съдържанието и смисъла. Ако беше се спрял на формата, щеше да пропуснеш ядката и да се спънеш в черупките.

Благовест дълго гледа с изкривена глава Андрей и после Христов, и в размисли заговори:

- Слушам Ви и пред мене е картината на „Страшното езеро” в Рила - Рупите: зъбатите забити в небето върхове над езерото и разхвърлените в безпорядък каменни блокове около езерото, и си мисля - кой беше разкъртил и разхвърлял тези блокове - като че този някой бяхте Вие като някой разядосан Бог!

Христов се усмихна и нищо не каза. Но Благовест продължи: - Аз досега с всички хора съм се държал добре, внимателно и никого не съм обидил съзнателно, и това отношение съм срещал винаги в живота. Но това което видях и чух от Вас ме изненада, ме жестоко нарани, и аз не зная какво да правя - в безпът съм.

Христов му се усмихна благо, а Андрей каза:

- Спънал си се в черупките.

Благовест го изгледа ядосано, но Христов превари, заговори и Благовест не отговори на Андрей.

- Така е, живота е училище. Ти досега си изучавал едната страна на живота - гладката, напарфюмираната, но това не е целия живот. За много хора целия им живот е това, което за тебе беше само тази сутрин. Ти надникна тази сутрин в област, която досега не познаваше и научи нещо ново. Затова всичко, което стана имаше смисъл, защото най-важното е всеки момент и ден да научаваме по нещо. Това е смисъла на живота. Днешния ти ден е осмислен.

- Не са точно така работите в моя живот - каза Благовест, бързо погледна Андрей и после Христов.

- Зная какво искаш да ми кажеш, но сега не е време. - Христов знаеше вече: жена му на Благовест му изневерява и той знае това.

- Аз добре бях си подредил живота, но защо се разбърка, защо дойде нещастието? - Христов погледна Андрей, той беше потънал в мечти и не разбираше за какво става дума или мислеше, че става дума, че Христов ругаеше Благовест.

- Да разбереш какво правят хората, когато ги сполетят нещастия. -Какво прави Андрей, който цял живот се е борил? Затова като му се карам и ругая, не му прави толкова силно впечатление, дори иска още.

- Е, да - каза Благовест и въздъхна дълбоко.

- Първото посвещение в живота е да имаш приятел и после да се разочароваш! - Благовест се оживи и загледа изпитателно Христов:

- А второто посвещение кое е? - запита той.

- Да се ожениш за любима жена.

- Третото да ти изневери ли е? - с болка каза Благовест.

Христов му се усмихна, погледна пак Андрей-той не разбираше нищо, може би защото не беше женен, и мисълта за изневяра не познаваше!

- Не - отвърна Христов - третото е да имаш деца.

- Четвъртото? - запита Андрей.

- Да минеш през смъртта.

- Каква полза ще има от това посвещение, щом умра, аз нищо няма да зная?

- Това е, че няма да умреш, само че ще минеш в един друг свят.

- Вие вече затова ми говорихте, което аз не вярвам. Но друго има отчайващо в това, че аз няма да бъда посветен нито в едно от тези посвещения, защото нямам приятели, не съм женен и нямам деца. Днес ако умра, ще вляза изведнъж в четвъртото посвещение.

- Няма да умреш, защото имаш тук много задължения. Докато не ги издължиш, няма да те пуснат да избягаш!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...