Jump to content

296. Посвещението се подчинява на природни закони


Recommended Posts

296. ПОСВЕЩЕНИЕТО СЕ ПОДЧИНЯВА НА ПРИРОДНИ ЗАКОНИ

- Господин Христов - заговори Благовест, забравил какво беше казал преди - какво съвпадение, отчаян съм! Иска ми се да се върна, защото нямам сила да раздам имота, който имам. Това препятствие е непреодолимо за мен! Като че по-добре беше да не бях Ви настигал, да бях се върнал когато ми предложихте да се върна, по-добре да не бяхте ми казвали всичко това! Страшно ми се развали настроението! Много трудни са условията! Действително, не било лесно човек да бъде посветен!

- Стана ли ти ясно, че не е все едно да четеш за посвещението -какво е казал този или онзи посветен и да бъдеш посветен?

- Но има един друг въпрос.

- Кажи.

- Какво ще получа срещу тази жертва? Разбира се, да ми се каже и да ми се обещае каквото ще, пак не мога да го направя - такова ми е положението и състоянието!

Христов веднага измени тактиката, защото Благовест беше достигнал до границата, до която можеше да достигне.

- Не се тревожи, не се отчайвай! - говореше Христов меко, бащински го успокояваше, вече без следа от ругатните и обидите. Беше най-милия, най-нищожния и деликатен човек! - И за това има изход! Ти не виждаш изхода, защото се движиш в тъмнина, но сега като ти светна, ще видиш изхода. Посвещението не е вън от природата, и то се подчинява на природните закони. Семената както всички семена, най-напред трябва да се посеят, да поникнат, да пораснат, да цъфнат, да завържат - да дадат плодове, а всичко това става във време и пространство, искат се за това условия. Никога от семената не изникват изведнъж плодовете. Днес разкопахме почвата и посадихме семената. Тебе те заболя, защото това беше оране. Така и земята я боли, когато я орат, за да сеят.

Андрей стана неспокоен, искаше нещо да каже. Христов млъкна и му даде възможност.

- Аз нямам нищо! Нямам какво да давам! Лесно ми е! Като се изкача на „Бивака” Ви, ще бъда ли посветен във второто посвещение, макар че за първи път чувам думата „посвещение”?

- Ти пък каквото видиш и чуеш, все искаш - много си лаком!

- Какво да правя като съм такъв? Наистина, аз съм много грешен, но да знаете, тук вътре - и посочи гърдите си - какво има! То копнее за нещо неизказано хубаво и сега си мислех, че тъкмо при посвещението ще го имам.

- Право си помислил. И ти трябва от много неща да се откажеш. Въпросът не е само до физическото богатство, но повече се отнася до старото знание и разбиране - грехове наследени от 4 поколения назад, които трябва да изплатиш. Ще знаете, че всяка жертва се заплаща с много по-ценни неща, само че от по-друга категория, от по-висок порядък и с радост.

- Господин Христов, кое е третото посвещение?

- Ти пак бързаш! Когато му дойде времето, ще го научиш.

Тримата мъже минаха край селото, и почнаха да се качват по планината. Тук ги срещна още по-силния вятър от Владайското дефиле. Бяха образувани високи преспи, в които кучето цяло потъваше. То беше умно и вървеше последно по направената от тримата пътека. Най-напред водеше Христов, след него вървеше в крачките му Андрей, Благовест и кучето.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...