Jump to content

301. Напред - „Без страх и тъмнина, с Мир и Светлина!“


Recommended Posts

301. НАПРЕД - „БЕЗ СТРАХ И ТЪМНИНА, С МИР И СВЕТЛИНА!”

- Виждате ли от тук на около 1000 крачки една грамадна купчина камъни - зад тях е Бивака. Вятърът на тази поляна е много силен, затова вие може да тръгнете надясно по онази долина. Там е завет и по-лесно ще излезете, ще се срещнем там.

Ще вървите смело и непрекъснато ще си казвате: „Без страх и тъмнина, с мир и светлина!” И няма да се боите от нищо! Духовете на тъмнината и смъртта, се страхуват от това оръжие на Бялата ложа!

Кучето беше си изпънало напред главата, с изцъклени очи гледаше към планината как бучеше зловещо.

Христов отново погледна планината и си спря погледа на облака над планината, и извика високо като за атака: „Напред момчета! Без страх и тъмнина, с мир и светлина!” - И тръгна направо към купчината камъни.

Но необяснимо защо се обърна след няколко крачки и като видя, че Андрей и Благовест не бяха помръднали от местата си, още по-високо и командно им викна:

- Ей момчета, това което виждате е нищо пред войната! На фронта всяка снежинка е куршум, който носи смърт. Там се бълва огън и желязо! Всичко кипи, ще ти вземе ума - земята се раздира да те погълне! - Отново се обърна към планината, каза високо: „Без страх и тъмнина, с мир и светлина!”

И тръгна срещу вятъра. Андрей го последва, след него и Благовест, а кучето се върна малко по-ниско в гората и се сви в един храст.

Но вятърът грабна Христов и го тръшна на земята. Той веднага скочи на краката си, и пак с щурм тръгна нагоре. От това Андрей и Благовест се изплашиха и спряха, но вятъра със сила зафуча и се нахвърли върху тях, и ги смъкна в гората и тримата изчезнаха един за друг!

Христов стигна Бивака*, който беше една поляна, обърната на юг и заградена от към запад с дебела каменна стена - висока около един метър и малко по-долу от нея имаше чешма.

[*Виж „Изгревът”, т. 32, с. 1132-1133, снимки № 48-85 - „Бивака „Ел Шадай”на Витоша’]

Той веднага разрови снега и отрови голямото огнище, извади от раницата си талаш и дръвца, прехвърли палтото си през глава и запали огъня. Вятърът раздуха силно огъня. После извади от раницата си чайник, отиде и разрови затрупаната със сняг чешма и го напълни, постави на огъня и отиде към долът да види какво става с двамата. Вятърът беше утихнал малко, в дола беше още по-тихо. Той слезе надолу и намери Андрей, потънал в снега до шията и не можеше да помръдне по-нататък, и зад него на около 50 крачки още повече беше затънал Благовест.

Христов извади Андрей от преспата, после и Благовест, заведе ги при огъня и двамата в един глас запитаха:

- Къде е Бивака?

- Това е Бивака.

- Къде е хижата, постройката?

-Ако е въпрос за постройки и хижи, в града ги има колкото искате. Тук сме дошли да бъдем сред природата, да чуем какво ще ни каже планината, вятърът снегът, студа, зимата...

Андрей и Благовест настръхнаха, те бяха вкочанени и бяха готови да се карат, но Христов веднага ги изкомандува:

- Аз започвам да се преобличам, и вие ще се преоблечете! - И извади от раницата двете ризи на Андрей, подхвърли му ги и каза: „Вземи ти едната, а другата дай на Благовест, и веднага почвайте да се събличате!” И той бързо се съблече до кръста, облече си бързо нова чиста риза, и отгоре облече останалите си дрехи. И после изгледа страшно двамата, които изумени го гледаха и им извика: - Какво чакате? Веднага почвайте! Ако не се преоблечете, ще замръзнете и ще стане много лошо!

- Не, ще ни стане лошо, ще умрем ако се съблечем на този студ и течение! - възрази Благовест.

- Сега няма време за философствуване, веднага почвайте!

Андрей и Благовест се разколебаха, спогледаха се и Андрей разкопча

палтото си. Христов използва това, уж да му помогне, бърже го разсъблече, облече му сухата риза и почна като дете да го облича. Чаят вече вреше. Извади от раницата си едно голямо канче, напълни го с кипяща вода, постави му няколко бучки захар, изцеди му половин лимон.

- Хайде, вземай и бързо пий, че и ние с Благовест трябва да пием, защото друго канче нямам!

Благовест като видя какво стана с Андрей, предположи, че Христов и с него няма да се церемони, затова почна с нежелание да се съблича. Христов силеше Андрей да пие по-скоро, докато е горещо, за да се загрее. И щом Андрей изпи водата, веднага Христов си наля вода в същото канче, без дори да го оплакне, и почна бързо да сърба горещата вода. После оплакна канчето и наля на Благовест.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...