Jump to content

304. Как се приготвя „ангелска супа“?


Recommended Posts

304. КАК СЕ ПРИГОТВЯ „АНГЕЛСКА СУПА”?

- Това е интересно, но аз страшно много съм гладен! - неочаквано каза Андрей.

- Много добре, това показва, че вече напълно си здрав! Ще ядеш, когато слезем - потърпи. Гладът предизвиква, събужда скритите сили на организма. Гладът и мисълта за него е построила цялата тази култура. Страхът от глада е нещо много силно! Не току така дяволът се явил при Христа да Го изкушава, след като е гладувал 40 дни в пустинята. Тази проблема Достоевски разглежда в романа си „Братя Карамазови”, в главата „Великият инквизитор”.

-Аз съм чел като ученик „Братя Карамазови”, нотова не ми е направило впечатление, затова не си спомням. - И тъкмо да каже на Христов или Благовест да я обясни, глада отвътре му викна и той каза тъкмо това, което не мислеше да каже: „В къщи нямам нищо за ядене, освен дюли!” - Христов насмалко щеше да каже: „Това какво ме интересува? Ако ми искаш съвет, ако те лекувам... и за храната ти ли да се грижа? Кой съветник, адвокат, лекар... се грижи и за храната на пациента си, какъв съм ти?”

Андрей почувства мисълта му, и понеже го чувстваше вече много близък, като баща и брат, някак особено го загледа и вътрешно се дръпна от него. Христов отговори, но вече съвсем друго:

- В раницата има всичко за цял ден, а може и за повече - всичко е твое. Като си отидеш, ще си направиш ангелска супа.

- Как?

- Много просто: обелваш три-четири картофа - около 300 грама, сваряваш ги в един литър вода, снемаш ги от огъня, ако имаш магданоз - поставяш една китка изчистен, измит и нарязан магданоз, изцеждаш половин лимон и докато е гореща, изсърбваш я. Но най-напред като се върнеш в къщи, ще си запалиш печката, затова ще минеш сега край нас да ти дам дърва.

- Аз живея на Солни пазар, там има грамади от щайги и сандъци, ще дигна няколко.

- Нe, в никакъв случай! Повече не трябва да се цапаш, крадеш, след днешното пречистване.

- Но аз и вчерашните дърва, които ми дадохте не съм изгорил, защото снощи не можех да запаля печката.

- И спа на студено ли? - Запита Христов, както майка детето си и страшно се ядоса, като че от очите му излизаха искри, но се спря и спокойно каза: - Друг път каквото ти кажа, ще изпълняваш точно. Ако снощи беше запалил печката да спиш на топло, днес много по-лесно щеше да излезеш на планината. Довечера непременно да си запалиш печката! Нищо че имаш, пак мини да ти дам още!

С това, пак го привлече към себе си.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...