Jump to content

339. Предател или писател


Recommended Posts

339. ПРЕДАТЕЛ ИЛИ ПИСАТЕЛ

- Това ти сам ще определиш. Ти ще бъдеш нещо друго, което не е съществувало, защото ще бъдеш при светлината на Учителя.

- Моите романи ще бъдат ли поне като „Война и Мир” на Толстой или като „Клетниците” на Виктор Хюго? - Христов се усмихна с учудване, и си помисли: „Не знае какво да иска! Господи, колко Си велик, колко е велик и разнообразен живота, който Си създал! На едно място Си събрал предател и най-великото и красивото в света!...” - И после му отговори:

- Това само от тебе зависи. Ако искаш по-велик живот от живота на Толстой и Виктор Хюго, ще напишеш по-велики произведения от техните, но ако постъпваш както постъпват предателите, ти нищо добро няма да напишеш.

- Въпреки това, ще го предам! Това желание е по-силно от всички останали желания! - заяви Андрей дръзко и категорично. - Христов го изгледа учудено, но не се подаде на чувствата си да го изгони, както беше си помислил.

- Видя ли се какво си? Можеш да станеш това, което мечтаеш, само ако мечтите ти са по-силни от всичко останало в тебе. Щом най-силното в тебе е да предадеш, ясно, ще станеш един предател и нищо повече! В света има достатъчно предатели. Какво може да напише един предател? Предателят е най-презрения човек от всички! Ти не можеш да напишеш роман с благородни герои, ако ти сам не си благороден. Всеки герой от романа на един автор, е все автора. Ако пък мислиш да измисляш и да пишеш, изгубен си.

-Тогава какво бихте казали за великите руски писатели от революцията, които с пушка в ръка бяха на барикадите, фронтовете и с без пощада избиваха враговете на революцията, враговете на великия Октомври?

- Кои писатели и кои произведения имаш предвид? Какво велико има в тази революция, освен името й? Нейните вдъхновители си натопиха ръцете не до китките нито до лактите, а до раменете в кърви. Тогава в Русия потекоха реки от кръв. Убиец по какъвто и да е повод, не може да бъде поет, защото това са несъвместими неща!

- И зее пак има такива писатели.

- Ти знаеш ли какви отговорности лежат върху съдбата на тези хора, и какви страдания ги чакат? Изобщо, писателската работа е много отговорна. Този въпрос ние вече засегнахме, и за бъдеще ще имаме да говорим по него.

- Много добре Ви разбирам господин Христов, но въпреки това, ще ги предам!

Очите на Христов засвяткаха, разтвориха се широко, той стана страшен!

- Простак такъв, ако ме разбираше, не би мислил и говорил така!

- Но искам да видя, какво ще стане.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...