Jump to content

358. Описание на Изгрева


Recommended Posts

358. ОПИСАНИЕ НА ИЗГРЕВА

Андрей се отби в един магазин на „Напред”, купи просо и тръгна пеш за Изгрева.

Още от шосето видя пред бараката на Христов да стои Петър - уволнения директор, за когото вчера стана дума. Христов излезе и го покани. Андрей се спря и помисли гласно: „С малко съм закъснял. Сега какво мога да правя, докато излезе Петър? Ами ако и него държи като мене 12 часа?”

Сети се за нелегалните материали, които носеше в раницата. Реши да се разходи по Изгрева, за да проучи условията как би могъл довечера да ги пръсне... Особено се оживи от мисълта: „Ще надникна тук-таме по забутаните кюшета на квартала, все ще успея да измъкна някоя кирлива риза на тези „Божи хорица”, които да покажа на света! Да ме познаят те мене и да видят кой съм аз, и какво мога!...” - И с тази и подобни други мисли, той навлезе в квартала.

Макар, че слънцето се движеше ниско по хоризонта, тук беше топло и приятно! От комините на малките барачки, затиснати от дебелия сняг излизаха направо нагоре весели пушеци, които отиваха към чистото и синьо небе, както пушека от жертвата на праведния Авел. Пред прозорците и площадките се трупаха хиляди врабчета, цвъртяха весело като деца пред обедна маса.

Андрей мина край бараката на сестра Блатова*, която беше до самата пътека, и навлезе през отворената врата в двора пред Салона.

[*Блатова - това е Николина Балтова.]

Отдясно имаше ниска постройка, на източната страна на която беше стаята на брат Ради - доброволен и безплатен работник в братската градина. До нея беше прилепена братската кухня, в която бяха инсталирани три казана над огнища, а стените на кухнята бяха облицовани с бели фаянсови плочки. По средата на кухнята имаше дълга маса, на която поставяха продуктите за обработка.

Андрей любопитно надникна през прозореца, и видя вътре няколко сестри в бели престилки. Направи му впечатление, че престилките им бяха идеално чисти, по-чисти отколкото на лекарите! Между сестрите се перчеше като гъска сестра Епитропова* - най-добрата готвачка в Братството.

[* Епитропова е съпруга на Петко Епитропов - „Изгревът”, т. 5, с. 595-598. Казва се Мариам; т. 22, снимка №17]

Андрей хвърли бърз поглед на цялата кухня, но нищо не можа да се закачи на черногледия му поглед - тъкмо напротив, беше много-много чисто! После той пристъпи няколко крачки на запад.

Следваше трапезарията*, тя беше продължение на кухнята, ниска постройка.

[*Трапезарията - виж в „Изгревът”, т. 9, снимки № 5, 6, 7; т. 13, снимка № 138.]

Четири грамадни прозореца започваха около 40 сантиметра над земята, и стигаха почти до покрива. Всичките прозорци бяха с посока към юг. По средата на южната стена имаше малко стъклено антре, издадено около един и половина метра напред, в което си събуваха обущата. Братята и сестрите влизаха в Салона по чорапи, или си носеха търлъци или чехли.

Трапезарията беше още по-чиста от кухнята. Тя нямаше таван, направо върху покривните греди беше накован шперплат. Всичко беше бедно, но ново, приятно, идеално чисто, боядисано с бяла блажна боя.

По чисто белите стени имаше много картини - натюрморти и други. Всички бяха нарисувани добре. От единия до другия край на трапезарията, бяха наредени в два реда бяло боядисани маси с идеално чисти и изгладени покривки, също бели. Столовете бяха от най-обикновените, но блестяха от чистота.

В дъното на трапезарията имаше грамаден роял. Салона беше препълнен с братя и сестри, които щяха да обядват, но защо не почваха не можеше да се разбере. Една сестра беше пред рояла и пееше някаква духовна песен, а друга й акомпанираше.

Андрей премина по-нататък - към Салона, в който говореше господин Дънов. Салона* имаше разположение от юг към запад, с широката си част беше обърнат на изток. Дължината му беше около 18 метра и ширината - около 12 метра. [*Салонът - виж в „Изгревът”, т. 8, снимка № 13; т. 12, снимка № 40; т. 16, снимка № 40. Вътрешността на Салона - виж т. 9, снимки № 12, 13; т. 13, снимки № 136, 137, 139, 140. Черната дъска -снимка № 140.]

На източната стена имаше шест грамадни четирикрилни прозорци, около по два метра дълги и два и половина и три високи, отгоре с капаци, които се отваряха и затваряха автоматично. Отгоре бяха украсени с красиви резби, орнаменти и символични знаци. На всичките прозорци и врати, както на Салона така и на трапезарията, горните ъгли бяха закръглени. По средата на източната стена, която почти цялата беше само от прозорци, имаше грамадна стъклена врата в същия стил на прозорците с резби и символични знаци. До нея се стигаше по три кръгли мозаечни стъпала, и най-отгоре също кръгла мозаечна площадка.

Андрей се изкачи по нея, натисна дръжката й, но вратата беше заключена. Надникна вътре през прозорците и видя насреща подиум, висок около 60 сантиметра, боядисан бяло и постлан с килимче и върху него малка масичка, покрита с бяла покривка и стол-кресло с пухена възглавница за Учителя. По стените имаше няколко картини.

До самия подиум от лявата страна имаше двойна черна дъска със скрипци, под нея имаше дълга линия, триъгълник и пергел. Андрей ги гледаше и се сети какво беше му казал Христов, че Учителя се занимава с математика, че Учението Му има математически израз...

Салона беше напълнен с много редици обикновени столове, и покрай стените имаше пейки. От дясната страна на подиума имаше орган, и в северната страна на Салона имаше нещо като малка сцена с пиано. Пред подиума, от който господин Дънов говореше, имаше дълга бяло боядисана маса с четири стола.

Андрей запита един брат какъв е смисъла на тази маса, той му отговори, че на нея пишат стенографите Словото на Учителя.

На южната стена имаше само един трикрил прозорец и плътна врата. Салона беше много чист и светъл!

Наоколо два метра от южната стена започваше друга постройка и между двете постройки имаше стълба*, която водеше за спалнята на господин Дънов, която се състоеше от антре и стая.

[*Стъл6ата към стаята на Учителя - „Изгревът”, т. 29, снимки № 123, 124, 125.]

На източната стена на стаята имаше кръгъл балкон с железен парапет, два прозореца от двете страни на вратата и още един прозорец на южната стена точно над южния прозорец на Салона. Над балконската врата под стряхата имаше венетка - изпъкнал кръг с диаметър около 60 сантиметра, и в средата му изпъкнало кандило с червен пламък* със символичен смисъл, а над него - един петоъгълник направен от дърво, в средата на който беше вмъкната дървена елипса и в нея грамадна електрическа крушка

[*Кандилото с червения пламък + крушката - виж „Изгревът”, т. 18, снимка № 65.]

Другата постройка, която както казахме беше на два метра от южната стена на Салона, беше малка - само от една стая, може би четири на пет метра, на около двадесет сантиметра над земята. Височината й беше не повече от два метра и половина. Тя имаше два прозореца с източно изложение, и само един на юг. Прозорците имаха железни решетки. В стаята се влизаше с едно стъпало, през малко стъклено холче.

В тази постройка беше приемния кабинет на господин Дънов*.

[“Приемната - „Изгревът”, т. 9, снимка № 11; т. 16. снимки № 41, 42, 43.]

Отпред под стряхата на холчето, имаше венетка, символ, емблема, която представляваше един изпъкнал по краищата кръг с диаметър около 40 сантиметра, на който беше написано: „Глава на Твоето Слово е Истината.” В кръга беше вписан равностранен триъгълник, котва и под нея петолиние със сол ключ и нотите: „До, Ми, Сол”.

Пред кабинета и Салона беше постлано с червени циментови плочки. А по-нататък имаше дворче с размери, може би десет на двадесет метра. На източната му страна имаше насадени цариградски лешници, а под тях бяха монтирани шест маси с посока от юг към север, от двете страни на които имаше пейки боядисани бяло. Това беше лятната трапезария на Братството.

От Салона и кабинета на Учителя водеше една пътека широка два и половина метра, която водеше за поляната, от дясната страна на която имаше равностранна триъгълна леха с върховете си на юг, изток и запад. Ъглите на триъгълника бяха заоблени, както на вратата и прозорците на Салона.

Андрей се огледа някой да му обясни, но нямаше никой.

Лехата равностранен триъгълник беше като разпределител: по едната й страна минаваше пътеката за поляната, от другата й страна минаваше пътеката от поляната за квартала и по третата страна - пътеката от Салона за квартала.

Кабинета на господин Дънов и южната част на Салона, бяха почти на височината на земята, а северната - около един метър над земята.

Андрей се запъти по пътеката към поляната, но преди да стигне поляната мина през малка борова горичка, сред която до самата пътека имаше елипсовидна беседка с пейки, монтирани направо на земята. Тук Андрей видя един брат, който му обясни, че тук през лятото е прохладно и братята и сестрите сядат и беседват.

Андрей излезе на поляната. Снегът по края беше отъпкан от гимнастически упражнения, които братята и сестрите правеха всяка сутрин през пролетта, лятото и есента, а през зимата правеха упражнения само в дните на беседите - сряда, петък и неделя. Поляната се отделяше от пътеката край гората с бодлива тел, зад която имаше два реда плодни и други дървета и сред тях на северната страна се беше сгушила полу-елипсовидна беседка с обща пейка по цялата дължина - место удобно и приятно за беседване, с гледка към Витоша.

На юг от поляната се разкриваше красив пейзаж - цяла Витоша, с всичките й върхове. Сега на поляната и далече на хоризонта до върховете на планината се разливаше снежна белина, загърната от сребърна тишина, огряна от студена светлина, похлупена от синия ефирен похлупак на безоблачното небе.

Нервите и мускулите на Андрей, опъвани и разпъвани от много дни и месеци, сега се отпуснаха приятно! Той чувствуваше как почивката, като сладка дрямка го завладяваше и оборваше. Мека светлина като любовна милувка галеше лицето му, погледа му се рееше безгрижно в огромната снага на планината, върховете на която покрити със снегове му приличаха на великани с бели калпаци затирили се на някъде... и пътя им беше заливан изобилно със светлина. Както безбройни скъпоценни камъни с искрящи блясъци красят вълшебното огърлие върху шията на митична богиня, така и снежинките като диамантен прах красяха със своята белина, светлина и блясък гръдта на планината.

Душата на Андрей се сля с всичко, докъдето очите му виждаха. Той виждаше долината пред себе си да пламти и искри в студена чистота и свежест, наситена с изобилния живот и красота на севера, който събуждаше в него спомени за съзерцавани сини върхове, които блестяха в далечната страна на душата му като безброй сапфири. В него се събуждаше копнежа да броди по тях. И някак по особен начин му се искаше да остави това тежко тяло с огромни желания, и да литне нагоре сам с душата си и нейния копнеж, който пропиваше цялото му същество, гореше в лицето и очите му.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...