Jump to content

360. Тук ни е събрала една идея


Recommended Posts

360. ТУК НИ Е СЪБРАЛА ЕДНА ИДЕЯ

- Тук има около 30 или 40 барачки, а си имате редакция, Салон за изнасяне на сказки, пиано, роял, орган, метеорологическа станция!

- Това е, което сте видели отвън, а вътре в бараките има още по-интересни неща! - забеляза брата.

- Че какво вътре в бараките особено може да има?

- Във всяка барака има пиано или цигулка, или притежателя й пее. Има нещо още по-интересно - това са душите, съзнанията на тези хора. Всички са органи от един висок идеал, да бъдат съвършени...

Ние всички сме чучури от един голям извор - Учителя!

- Това пък сравнение от къде се сетихте? Защо не говорите просто, ясно както всички хора, че сравнявате с извори, чучури, чешми и пр. и пр.? - Сопна му се Андрей и в същото време се изненада, че брата не му се разсърди, но му направи една много основателна забележка, която го изненада:

- Вие господине преживявате някакво голямо страдание, което боядисва всичко, което гледате, мислите, чувствувате!... Ние говорим така, не защото искаме с това да оригиналничим, а защото нещата са така за нас, защото така мислим, така чувствуваме и така постъпваме - живеем по особен начин.

- Например?

- Кой би напуснал добрите и удобни условия на живота в София, и би дошъл да живее при тези лоши условия на Изгрева, с километри далече от София сред това поле - без водопровод, до скоро нямаше и електричество!

Тук ни е събрала една идея, която по нищо не прилича на идеите на всички останали хора!

- Какви са идеите на останалите хора, какви са и вашите идеи?

- Вие се раждате, живеете, жените се, деца ви се раждат, ядете, пиете, стареете и умирате. Всичко това го правят и животните. На някой от вас само формата е човешка, а съдържанието - животинско!

- Та и вие всичко това, не правите ли?

- Правим, но ние правим и нещо друго, което животните и другите хора не правят!

- Кое е то?

- Ние вярваме в Бога, и се стремим да изпълним Неговата воля. И ние се молим...

- Искате да кажете, че който не вярва в Бога и не се моли е животно в човешка форма ли? Та ние комунистите в България, СССР и по целия свят, които с живота, потта и кръвта си осъществяваме Царството Божие на Земята, като не вярваме и не се молим, животни ли сме? Дарвин, руския Павлов и хилядите учени като тях, които не вярват в Бога, животни ли са?

- Не сте добре осведомен! И Дарвин, и Павлов са били силно вярващи хора. Според Дарвина хората са произлезли от животните, а според нас тези, които не вярват в Бога, още са в процес на излизане от животинската фаза на развитие, затова в тях още не е събудено Божественото.

- Вие ми приличате на дървен философ, но кажете ми друго, защо храните птичките и сте им направили специални таблички?

- Защото ги обичаме, защото са далечни наши братя, които стоят по-ниско от нас в развитието си. Това е едно добро, което ние правим без корист, от птичките не очакваме нищо да получим. В същото време в нас се развива вярата, която е един важен фактор в развитието на хората. И ние като храним птичките, ние правим пътека, по която всички хора ще минат. Скоро всички хора ще почнат да хранят птичките, така както ние сега ги храним. С това ще се подобри положението на птичките, живота им ще стане по-лек.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...