Jump to content

368. Ние сме записани на Небето


Recommended Posts

368. НИЕ СМЕ ЗАПИСАНИ НА НЕБЕТО

- Ти мошенико, като мислиш, че живеем тука че сме глупави ли, кого ще лъжеш? - И отново стана сериозен, грозен и страшен. - Ние никога не сме имали касиери, и няма никога да имаме! Ние никъде не се записваме! Ние сме записани на небето - Бог ни е записал!

- Точно и аз затова съм дошъл при вас - Бога да търся - свари да издума Андрей. - Но орангутанът си знаеше своето, не го слушаше вече:

- Ние не сме никакво дружество, ние сме Братство. Нямаме никакви вноски, нито касиери. Ти във вашето семейство, какви вноски имаш? Ти си крадец - познах те аз! Още сега ще те предам на постовия стражар, който е тук на шосето! В участъка ще върнеш веднага всичко, каквото си откраднал!

Андрей се уплаши, загледа изпитателно орангутана, като си мислеше: „Пък откъде знае, че съм крал? Тези дъновисти всички са ясновидци, всички четат мислите на хората! Христов ми позна толкова много неща, онзи Деветаков и той ми позна, онази сестра и тя позна, че нямам пари, а този - че съм крал!...”

- Хайде, на тебе казвам, излизай по-скоро! - Андрей цял трепереше и тъкмо да го заблъска с всичка сила по главата, пак се сети за нелегалните материали в раницата и се видя в участъка и видя цялата история, която щеше да се разиграе като влезе в участъка.

- Абе господине, какво съм ти направил, какво искаш от мене? - И за изненада на Андрей, и орангутанът омекна, почна да говори по-меко, не спомена повече, че ще го предава на полиция, само настояваше да си отиде веднага, без отлагане.

- Добре, ще си отида, кажете ми откъде да изляза?

- Дяволите излизат, откъдето са влезли! Искаш после да се върнеш ли?

- Аз ли да съм дявол? Ти се погледни в огледалото да видиш, че си по-страшен и грозен от дявол, ти си пигмей, парии, вехтошар, отвратителен плужек! А по отношение на Христов, на Радев, на Деветаков и всички останали братя, ти си нищо! Христов е истински ясновидец, всичко каквото ми каза беше вярно! Брат Радев е истински благородник - възхитен съм от него! Деветаков е истински брат, ето този хляб той ми го даде! А ти си един орангутан, и нищо повече!

- Отивай си, отивай си, че почнаха дяволите да се качват на главата ми! Времето ми е много скъпо! Аз те виждам, че искаш да ме върнеш десет прераждания назад! Белята, която можеш да ми направиш, е много по-голяма отколкото ти струваш!...

-Да не ти е по-скъпо времето от времето на господин Христов, но той ме държа 12 часа, а ти не можеш да ме изслушаш! И това ми било брат, и при това „бял брат”! Аз си мислех, че сте добри хора, а то!

- Хайде обирай си крушите, защото почна да прекаляваш! Наближава да получиш и нещо друго!

Брадата му се разтрепера, и може би съвсем леко и то случайно, си допря ръката до рамото на Андрей. Андрей го блъсна, и застана съвсем близо до лицето му. От рязкото движение, шапката му падна на земята и немитата му коса щръкна като четина на глиган, и тъкмо да се нахвърли, орангутанът разбра, че работата отива на бой!... Затова се спря, затвори си очите и почна да се моли, като повече не се интересуваше от Андрей, който остана като закован от изненада.

Скоро орангутанът си отвори очите, и без да погледне Андрей, бавно тръгна към изходната врата. Андрей си взе шапката от земята, и почна да я чисти. В първия момент си помисли, че орангутана отива да извика постовия полицай, после помисли да избяга, да си хвърли раницата с позивите зад телената ограда и най-после да почака да види какво ще стане. Но за своя радостна изненада, орангутанът спря при изходната врата и зачака там Андрей да дойде и излезе. Андрей мина край него и излезе навън. Той затвори врата след него и му каза: - Друг път да не съм те видял да стъпиш отвътре тази ограда!

- Да, егоист с егоист, искаш Царството Божие да е само за тебе! Но аз друг път ще дойда, но не с тази дяволска раница, тогава боя няма да ти размине!

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...