Jump to content

370. Белите социалисти


Recommended Posts

370. БЕЛИТЕ СОЦИАЛИСТИ

И в нея Андрей намери много от чертите на широканците, и затова запита:

- Вие сестра, социалистка ли сте? - Блатова поклати положително глава, без да се запита защо й задава този въпрос и после отговори:

- Разбира се, разбира се, може ли? Ние тук всички, сме най-големите социалисти!

[*Николина Балтова - виж „Изгревът”, т. 9, с. 134-135, 159-164, 179-181. За Николина Балтова и магнетичната обвивка - т. 16, с. 37-38, 73; т. 26, с. 62, 65. т. 29, снимки № 262, 263, 264, 267, 358. 359, 360 - с бялата рокля.]

Андрей си помисли: „Сега ми стана още по-ясно - Христов е хитър, прикрива се добре, но тази сестра е наивна гъска, казва си направо!...”

Блатова дълго говори, провидва на Андрей новото Учение и после само за лице отвори една беседа и му прочете нещо, и със закъснение се сети и поясни:

- Ние тук брат сме истински социалисти, но запомни - не червени, а сме бели социалисти. - А Андрей си каза: „Сети се гъската! Сега пък и ще ме заблуждава! Щом са социалисти, няма значение дали са червени или бели, все са широканци и мошеници!”

А Блатова съвсем не я интересуваше какво въздействие имаха и щяха да имат думите и държанието й върху Андрей, тя се интересуваше от него дотолкова, доколкото можеше да вземе нещо и да задоволи разпереното си като на паун опашка - тщеславие.

Затова не се спираше пред нищо. Говореше от името на Учителя всичко, което си помислеше и можеше да й послужи на нейните лични, крайно ограничени и просташки интереси, които често нямаха нищо общо с Учението, и в повечето случаи противоречеха, излагаха го. Друг път, когато това й беше в интерес, изказваше мисли на Учителя като свои, и когато й се противопоставяха, оспорваха, тя не ги защищаваше, а тогава казваше, че са на Учителя и че Неговите думи са абсолютно верни и престъпление и грях е да се оспорват и критикуват. Друг път тя отиваше според случая още по-далече, казваше, че говорила лично с Учителя на четири очи.

Изобщо, истината и лъжата в нея така се преплитаха, че не можеше да се разбере кое беше истина и кое лъжа, пък и тя сама си вярваше, и като че не чувствуваше, че лъже!

Разбира се, не беше само тя, която така постъпваше. И други говореха най-различни неща от името на Учителя, прекарваха своите мисли и идеи, които често пъти нямаха нищо общо с Учението на Учителя. Но този метод беше лесен - вместо да си правят труд да обясняват, да доказват своите разбирания, те казваха: „Така ми каза Учителя.” По този начин не рядко постъпваха и културни ученици, дори и които пишеха във вестниците и списанията на Братството.

- Мило братченце - започна сестра Блатова мазно: - В кооперация „Напред” има едно дребничко кафе, как се казваше забравих?

- „Руле”. В „Напред” има и други видове кафета: „Руле”, „Паве”, „Франк” и много други.

- Да, да, „Руле” беше. Донеси от него. Учителя това кафе най-много го обича! Аз ще го счукам, ще го смеля в специална ситна мелничка, и ще правя всеки ден на Учителя прясно кафенце.

Ти знаеш ли аз колко много само обичам моя любим Учител? Аз зная как Той обича кафето, и точно така Му го правя! И като Му направя кафенцето, точно тогава ще му кажа за тебе, че ти си донесъл кафето и ще Го помоля да те приеме за ученик на Великото Бяло Братство.

Андрей я слушаше и се чудеше как не може да разбере, че той не й вярва! Дори му мина и мисълта, че Учителя може да й е любовник, че тя на Учителя гледа като на мъж. Андрей я изгледа от главата до краката вече като жена, и почувствува отвращение!

Тя схвана погледа му като предизвикателство и затова му се усмихна любезно, мазно и почна да си прибира деколтето и да си тегли роклята, да си покрива коленете. Андрей я гледаше, слушаше и през главата му минаваха всичките мисли, които беше чувал за дъновистите.

- Мило братче, хайде още сега да отидем при Учителя.

- Не, друг път, сега съм дошъл при Вас.

- Да отидем, да отидем, да Му кажем, че аз съм те въвела в Братството. Ти нали не си виждал Учителя, нали не си посещавал и беседите, тъкмо затова аз трябва да те заведа при Учителя, да ти въздействувам да посещаваш беседите. И като помисли нещо по-интересно за нея, каза: - Или още по-добре е да отидеш веднага да донесеш всичките продукти за баницата и кафето, да си хапне и пийне, за да те благослови.

Андрей си мислеше:

- Ще доведа някой от приятелите си да чуят какво говори. За тази работа пак най-подходящ е бай Васил, той за всичко го бива. Ако ме върнат на работа, непременно ще й донеса и кафе и брашно..., за да видя каква комедия ще се разиграе. Той се сети дори да отиде в Светия Синод и с някои от светите старци там да обмисли капана, да разкрие тази мистерия в Дъновсткия квартал.

- Вие разбирате ли от магия? - запита Андрей Блатова.

- Разбира се, разбира се - аз съм специалистка по магиите! Хареса ли си някое момиченце? Аз ще му направя каквото зная, и ще видиш как ще ти дойде на крака! Ти знаеш ли колко много момичета и момчета съм оженила? Но за това вече трябват много неща и пари. Непременно донеси ми някой предмет от момиченцето - кърпа, коса или каквото и да е - нещо, което тя е носила на себе си. Но сега е по-важното да ми донесеш брашънцето... и кафето, и тогава всичко останало ще ти се нареди много добре.

Андрей излезе, но погълнат от размислите си забрави да си вземе раницата.

Блатова на вратата го потупа по рамото, и на ухото му нежно му каза:

- Върни се по-скоро, с нетърпение ще те очаквам, за да имаме време да направим баницата, да опукаме кафето и още днес да отидем с подаръците при Учителя! Ти дори, ако довечера закъснееш, може да останеш да преспиш и тука. То е теснотия, но сърцето да е широко - все ще се намери място за един човек.

Андрей клатеше глава, с всичко се съгласяваше.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...