Jump to content

73. Борислав Георгиев от Париж - биографични данни


Recommended Posts

73. БОРИСЛАВ ГЕОРГИЕВ ОТ ПАРИЖ - БИОГРАФИЧНИ ДАННИ

Искам да разкажа няколко неща за себе си - накратко, разбира се.

Аз съм роден в едно дълбоко религиозно, православно семейство.

За пръв път се докоснах до Словото на Учителя, когато бях в Пазарджик - където бях войник, и се запознах с Мария Доспевска. Тя ми даде първите беседи. От тогава, до днес, аз чета Словото - много го обичам.

Когато бях дете, аз живях при баба ми и дядо ми, понеже леля ми дойде да учи в София, в Художествената Академия.

Аз израснах като едно много съзерцателно, тихо и смирено дете. Всичко беше забранено: „Не пипай, не говори, отговаряй учтиво!”

Като се върнах в София, намерих моите 3 сестри - 10 годишни - едни нормални човешки същества. Те играеха на улицата с момичетата и момчетата, биеха се, караха си, плачеха и после се сдобряваха. Аз не ходех на улицата да играя, но пред мен се отвори един друг свят - обичах да чета. Отвори се света на книгите. Бях едно много ученолюбиво същество. Седях у дома си, не можех на улицата да се карам и после да се сдобрявам.

Бях добър ученик в гимназията, и записах „История” и „Класическа филология” в Софийския университет. Дипломирах се. За съжаление, аз не можех да направя една научна или артистична кариера, затова, защото не бях член на Партията. И се чувствах като изключен от обществото. Нямаше за мен път в живота. Това да направя една специализация, да стана аспирант, или доктор, абсолютно изключено е!

Даже да отида до Петрич да видя Ванга, трябваше да взема разрешение от III Районно Управление, и ми отказаха да ме пуснат до Петрич: ,,Не можете да пътувате до Петрич.”

Поканиха ме да работя в Истанбул в Патриаршията, моето изследване за [.............], Милицията ми отказа.

Художникът Борис Георгиев ми изпрати покана, чрез българското посолство в Рим да му отида на гости за един месец - Милицията ми отказа.

Толкова се чувствах изключен от обществения живот! Но си намерих една професия почтена и бих казал добре платена - бях преводач. Аз съм изучавал чужди езици, и ползвам няколко езика и имам публикаций на 5 чужди езика - руски, френски, английски, старогръцки, латински и староеврейски.

Аз изучавах 4 години староеврейски.

В Синагогата имаше едно малко, частно училище за възрастни. Бяхме 7 ученици и преподаваше д-р Ашефт Анаанел. Той беше много интелигентен евреин, и той ни казваше не само да четем Библията, но и да я пеем. Това ми даде една библейска култура.

Аз бях преводач към издателство „Народна култура”, и съм превеждал. Най-големия ми превод, който е публикуван е една „Антология на античната поезия”. Това са всички старогръцки, латински поети, които аз преведох на български. И тази книга е задължителна за студентите по литература в Университета.

За съжаление, аз исках да направя една специализация и не може всеки да кандидатства за аспирантура - за първото място (стъпало). Вече, когато бях на 40 години, отидох в Катедрата по археология при професор Атанас Милчев и му казах, че искам да работя една свободна аспирантура, т.е. няма да ми се плаща заплата, той ще ме ръководи и ще я защитя. Той каза: „Аз съм съгласен, ако обещаете, че когато защитите своята Дисертация, ще останете кадър на Катедрата.” Сякаш чух небесна музика! Да остана кадър - от това по-хубаво има ли?

За съжаление, тогава се случи едно нещастие! Разболя се сестра ми Адриана, аз разбих семейния си живот. Бях женен за д-р Славка Петрова, но се разделих с нея. По-късно тя ми се извини, че е поискала развод.

И със сестра ми дойдохме в Париж. Дойдохме, но аз нямам право да работя. Аз съм с български паспорт, аз съм чужденец и казах на сестра ми: „Може би ще имам една стипендия, ако се запиша да правя една специализация”. И отидохме със сестра ми в Сорбоната и попитахме на приемната: „Кой се занимава с Византология?” Казаха ми кой, писах едно писмо на професорката, и тя ме среща един понеделник след часа. Много интересна среща!

Отидох при нея, тя се казва Елен Арвелер. Тя е гъркиня, много интелигентна жена! Тя е най-големия френски византолог от 100 души. Аз й казах че искам да правя една Дисертация, че съм завършил история, ползвам чужди езици. И тя, вместо да ме подложи на разни изпити - да уча френски, тя каза: „Ама какво, вие искате да работите? Аз ви взимам!”

И влязох в нейния екип от 42 души, и бях в този екип 10 години, в този Център за ранно християнска и Византийска цивилизация, като всеки един от сътрудниците си взимаше една част от цивилизацията: корабите на Византия, медицината на Византия, благородните семейства на Византия и т.н.

Аз съм: византийска музика. И моята Дисертация е за Йоан Кукузел.

Има^ една смешна история. Той не знаел добре гръцки, и като го питали: „Йоане, ти какво яде?” Той казва на гръцки: „кокия кезилия” - боб и зеле е ял.

Един мой приятел, директор на Дюселдорфския музикален институт каза, че „кукузеле”, наричат славейчетата. Значи, нашия Йоан Кукузел е Иван Славейчев. Той е българин, роден от майка и баща българи. Понеже баща му умира, той идва като малко дете, майката го праща в Атон да учи четмо и писмо. Той бил 14-15 годишен, когато идва в Зографския манастир.

Живее в една килия вън от Зографския манастир, и понеже има много хубав глас (даже с професор Гусман решихме, че той е тенор).

Наричали са го „Ангеловластни”!

Той отива в Цариград (Константинопол). Завършил е едно училище за законите. Става най-хубавия глас на Византийската империя! Аз взимам данните от Юнеско, според професор Иван Дуйчев.

Аз защитих моята дисертация на 1.XII.1987 г., и казвам на моите близки: „Бог не ни иска дипломирани!” И съм сигурен, че това е нужно за живота - да се похвалим. Бог ни иска с добри сърца.

И все пак мило ми е, че аз можах във Франция, в един стар университет от 8 век - Сорбоната, да защитя една българска тема.

Йоан Кукузел е българин. Той е византийски композитор от български произход. В Семинарията, когато аз докладвах за Кукузел например, един от моите приятели ме пита: „Българин ли е Кукузел?” Можех да му кажа: „Във всеки случай не е румънец”, но щеше да бъде много грубо. И му казвам: „Вижте какво, той е византийски композитор, но когато чета средновековните ръкописи, в полето на всяка композиция той пише: „Българско, българско!”

Даже в една библиотека „Ед жертон” в Лондон има една композиция от 4 страници, наречена „Българско”. Защо не беше наречено гръцко или албанско, или македонско, или сръбско, а е наречено българско? Защото то е българско. Той е българин, разбира се.

Този спомен много ме топли и той ще остане като нещо, което не може да бъде заличено! Даже засега още не е публикувано, но ще направя опит да излезе като една голяма книга.

Когато работех в Сорбоната, моята професорка Елен Арвейлер ми даде едно препоръчително писмо за гръцките власти - за Атон. За да влезете, трябва да имате 3 разрешения: от Вселенската патриаршия, от близкото Външно Министерство и от Центъра на Атон.

Те имат една столица - Керея. 600 души чакахме да влезем в Атон да разгледаме тези манастири.

Те са 20 големи манастира, 12 средно големи скитове и 600 малки манастири. Всичко е натъпкано с икони, книги, отвари, кръстове. И не пускат. Само 10 души могат да влязат. Като един голям шанс, благодарение на това препоръчително писмо, аз бях в първата десетка и влязох в Атон, работех в библиотеките. За мен това беше една голяма чест! Ще ви кажа само нещо много симпатично.

Игумена на най-големия манастир „Свети Атанасии”, който има 450 монаси, каза: „Аз научих, че вие сте сам. Защо не останете при нас? Ще ви дам да завеждате библиотеката.” Аз благодарих и казах, че имам една сестра в Париж, и тя е с деликатно здраве.

Нс споменът за моето отиване в Атон е като една мечта, която се е сбъднала. Аз исках да отида, но от София беше абсолютно изключено. Друг можеше да ходи, аз не. Такива бяха времената, не се оплаквам.

За мен е и голяма гордост и голяма радост, че аз донесох България в душата си, аз донесох Словото на Учителя в душата си и една българска тема в Сорбоната. Все пак това е нещо. Това е, което искам да кажа.

Адрес на коментара
Сподели в други сайтове

Създайте нов акаунт или се впишете, за да коментирате

За да коментирате, трябва да имате регистрация

Създайте акаунт

Присъединете се към нашата общност. Регистрацията става бързо!

Регистрация на нов акаунт

Вход

Имате акаунт? Впишете се оттук.

Вписване
×
×
  • Създай нов...